Tutkimus: Monimuotoisuuden turvaamiselle talousmetsissä on luotu vuosikymmenten aikana kattavat raamit – yksityisen sektorin rooli työssä on viime vuosina korostunut
Julkiset ja yksityiset toimijat ovat viime vuosikymmenten aikana luoneet kattavat rakenteet luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi talousmetsissä. Monimuotoisuutta tukevat toimet ovat vakiintuneet osaksi metsätaloutta, mihin ovat vaikuttaneet myös koulutus ja asenneilmapiirin muutos. Varsinkin viime vuosina yksityinen sektori on ottanut työssä yhä vahvempaa roolia, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys.
”Tämä kehitys on tarjonnut mahdollisuuden siirtyä reaktiivisesta suojelusta kohti periaatteita, jotka nojaavat metsien monikäyttöisyyteen, ekologiseen palautumiseen ja kokonaisvaltaiseen ekosysteemiajatteluun, jossa talousmetsät ovat osa ratkaisuja luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa – eivät osa ongelmaa”, sanoo metsäekonomisti Matti Valonen.
Suomen Metsäsäätiön rahoittamassa selvityksessä on laadittu kuvaus niistä sääntely- ja itsesääntelytoimista sekä rakenteista, joita Suomessa on 1990-luvulta alkaen otettu käyttöön talousmetsien luonnon monimuotoisuuden huomioimiseksi. Selvitys perustuu tutkimuskirjallisuuteen ja asiantuntijahaastatteluihin.
”Selvitys kuvaa sitä isoa muutosta, mikä alalla on tapahtunut viime vuosikymmenten aikana, kun on siirrytty yksittäisistä monimuotoisuustoimista kohti kokonaisvaltaisempaa monimuotoisuuden huomioimista. Luonnon monimuotoisuuden eteen tulee tehdä entistä enemmän – toivottavasti tämä kannustaa metsäalaa jatkamaan työtä talousmetsien monimuotoisuuden hyväksi”, sanoo Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtaja Martta Fredrikson.
Metsänomistajien ja metsäalan toimijoiden rooli on ajan mittaan vahvistunut
Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen metsätaloudessa on Suomessa edennyt vaiheittain 1980-luvun lopulta. Tähän ovat vaikuttaneet sekä tiedon ja ympäristötietoisuuden lisääntyminen että kestävän kehityksen periaatteiden vahvistuminen kansainvälisesti ja kansallisesti.
- 1990-luvulla luonnon monimuotoisuus nousi osaksi metsätalouden julkisen vallan sääntelyä ja ohjeistuksia sekä metsäalan toimijoiden omia toimenpiteitä, mm. metsäsertifiointistandardin ja metsänhoidon ohjeistusten kehittämisen kautta.
- 2000-luvulla uudenlaista ajattelua edusti metsänomistajien vapaaehtoisuus ja taloudelliset kannustimet. Metsäammattilaisten ja metsänomistajien osaamista vahvistettiin koulutuksilla ja neuvonnalla.
- 2010-luvulla metsälain muutos antoi metsänomistajille mahdollisuuksia huomioida luonnon monimuotoisuus metsiensä käytössä, samalla metsäsertifioinnin kriteereitä tiukennettiin.
- 2020-luvulla kehitystä määrittää yhä enemmän yksityisen sektorin vahvistuva rooli luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa.
Julkinen sektori on sekä sääntelijä että mahdollistaja
Julkisen sektorin rooli on ollut kaksijakoinen sekä normien asettajana että mahdollistajana. Sääntely on määrittänyt reunaehdot metsien käsittelylle ja turvannut ekologisesti arvokkaiden alueiden säilymistä. Toisaalta hallinnon tehtävänä on ollut tarjota tietoa, tukea ja rahoitusta, jotta metsänomistajat ja muut toimijat voivat toteuttaa luonnonhoitoa omissa metsissään.
”METSO-ohjelma on esimerkki siitä, kuinka sääntelyn rinnalle on kehitetty kannustava ja yhteistyöhön perustuva malli, jonka toimeenpanosta vastaavat useat hallinnon alat yhdessä. Ohjelmalla on ollut vahva metsäsektorin tuki”, sanoo metsäekonomisti Olli Korhonen.
Tiedon lisääntyminen ja asennemuutos ovat vauhdittaneet luonnonhoitoa
Viime vuosien kehitystä määrittää erityisesti yksityisen sektorin vahvempi mukaantulo luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen. Useat metsäalan toimijat ovat laatineet omia monimuotoisuustiekarttoja, ja painopiste on nyt siirtymässä niiden toimeenpanoon.
Muutoksessa olennainen osa on ollut metsäalan ammattikoulutuksella, metsäammattilaisten koulutuksella sekä metsänomistajien neuvonnalla. Tiedon lisääntyminen ja asenneilmapiirin muutos metsäalalla ovat tehneet luonnonhoidosta kiinteän osan metsien kestävää käyttöä. Metsälain valinnanvapaus taas teki metsänomistajille helpommaksi toimia omien tavoitteidensa mukaisesti monimuotoisuuden turvaamisessa.
Metsäsertifiointi on vaikuttanut merkittävästi metsätalouden käytäntöihin. Se on luonut yhteiset standardit, joiden noudattaminen on edellytys metsäteollisuustuotteiden hyväksyttävyydelle kansainvälisillä markkinoilla. Sertifioinnin mukaiset toimet ovat laajasti omaksuttuja metsäalalla ja nykyisin tavanomainen osa metsänhoitoa.
”Yritysten monimuotoisuustoimet ovat saaneet tukea asiakaskunnasta, joka on asettanut ympäristövastuullisuudelle kasvavia odotuksia. Asiakkaat, sijoittajat ja kansalaisjärjestöt odottavat avoimuutta ja näyttöä vastuullisuudesta”, sanoo Matti Valonen.
Selvityksen on rahoittanut Suomen Metsäsäätiö. Se on julkaistu PTT:n verkkosivuilla osoitteessa https://www.ptt.fi/julkaisut/luonnon-monimuotoisuustoimet-suomen-metsataloudessa-1990-luvulta-alkaen/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Matti ValonenmetsäekonomistiPellervon taloustutkimus PTT ry
Puh:+358 40 164 8151matti.valonen@ptt.fiTietoja julkaisijasta
Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT
Blogi: Ruokamenojen osuus kokonaiskulutuksesta säilynyt yllättävänkin vakaana26.6.2025 11:50:15 EEST | Tiedote
Ruuan suhteellinen osuus kotitalouksien kulutusmenoista on pysynyt 2000-luvun mittaan yllättävänkin vakaana, kirjoittaa PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg tänään julkaistussa blogissaan. Osuus pysyi viime vuonna lähes edellisen vuoden tasolla ja oli noin 12,7 prosenttia. Ruuan hinnan nousua on kompensoitu kulutusta muuttamalla ja sopeuttamalla.
Pikakommentti: Sahausliike jatkuu asuntomarkkinoilla – kauppamäärät yhä alamaissa26.6.2025 09:02:20 EEST | Tiedote
Hintojen sahausliike jatkuu edelleen Suomen asuntomarkkinoilla, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tuoreita tilastotietoja. Tilanne on pysynyt samankaltaisena jo yli vuoden päivät.
Pikakommentti: Käänne tulossa työmarkkinoilla25.6.2025 08:54:31 EEST | Tiedote
Suomen työmarkkinoiden tilanne näyttää olevan kääntymässä parempaan, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Henna Busk aamun uusia tilastotietoja. Myönteisiä merkkejä oli näkyvissä jo viime kuussa, ja sama kehitys on jatkunut.
Viennin kasvattaminen ja yhteistyön lisääminen vahvistaisi kaikkia kotimaisia ruoan arvoketjuja9.6.2025 09:53:44 EEST | Tiedote
Ruoantuotannon arvoketjut ovat muutoksessa, ja ratkaisuja niiden haasteisiin on haettava toimialakohtaisesti, suosittelevat Pellervon taloustutkimus PTT:n, Luonnonvarakeskuksen ja REINU econin selvitykset. Yhteistyön lisääminen tuottajien kesken ja ruokaviennin kasvattaminen kuitenkin hyödyttäisivät kaikkia ketjuja.
KUTSU: PTT-ennusteen julkistus Kuopiossa 25.9. - Millaiset ovat maatalouden ja elintarviketeollisuuden lähivuosien näkymät?6.6.2025 09:41:13 EEST | Kutsu
Miltä vaikuttavat Suomen maa- ja elintarviketalouden lähivuosien näkymät - lähteekö ruokavienti vetämään, miten kehittyvät maatalousyrittäjien markkinatuotot, elintarviketeollisuus ja ruuan hinta? Entä miten ennusteen arviot peilautuvat Pohjois-Savoon?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme