Maanmittauslaitos

Maanmittareiden maastokausi käynnistyi – pihoilla käydään vain poikkeustapauksissa

Jaa

Maanmittauslaitoksen kartoittajat ja maanmittausinsinöörit ovat jälleen alkaneet liikkua maastossa ja haja-asutusalueilla. Maanmittauslaitoksen kartoittajat päivittävät maastotietokantaa, joka on perustana Suomen kartoille.

Maanmittarit maastotyössä Kalevalapuistossa Suomussalmella
Maanmittarit maastotyössä Kalevalapuistossa Suomussalmella Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitoksen työntekijät tunnistat työvaatteista, henkilökortista ja auton kyljessä olevasta tunnuksesta. Maastokäyntejä tarvitaan karttojen päivittämiseen ja aineiston laadun varmistamiseen.

Pihoille vain poikkeustapauksissa

Kartoittajat tekevät työnsä lähinnä ilmakuvien perusteella. Jos tietoja ei näe ilmakuvista, käyvät kartoittajat maastotyönä talojen tai kesämökkien pihoilla tarkastamassa rakennusten määrän, sijainnin tai sen, onko kyseessä asuin- vai talousrakennus. Tieverkostosta kartoittajat tarkastavat teiden kulkukelpoisuuden. Kartoitusten ajankohtia ei valitettavasti ole mahdollista ilmoittaa etukäteen laajojen työskentelyalueiden vuoksi.

Lisäksi maastoon viedään valkoisia rasteja, joita kutsutaan signaaleiksi. Niiden avulla varmistetaan Maanmittauslaitoksen ilmakuvausten onnistuminen, kun kuvauksen sijainti voidaan varmistaa. Rasti on suurikokoinen, koska ilmakuvaus tehdään noin 7 kilometrin korkeudesta.

Maanmittaustoimituksista ilmoitetaan etukäteen

Maastossa liikkuvat myös maanmittaustoimituksia tekevät maanmittarit. Maanmittaustoimituksissa muutetaan tai selvitetään kiinteistöjen alueita ja oikeuksia kiinteistönomistajan pyynnöstä.

– Maanmittaustoimituksesta ilmoitamme etukäteen suoraan niille kiinteistönomistajille, joiden aluetta tai oikeutta käsittelemme, kertoo johtaja Petri Notko Maanmittauslaitoksesta.

Maanmittaustoimituksen maastotyöt tehdään usein yhdessä kiinteistönomistajien kanssa. Maanmittarit voivat kuitenkin liikkua alueella ja tehdä mittauksia jo ennen varsinaista maanmittaustoimitusta. Rajapyykkejä mitataan joskus myös ympäröivillä kiinteistöillä, jotta rajat ovat kartalla mahdollisimman tarkat.

Hyödynnä tarkkoja ja ajantasaisia karttoja

Kartoittajat käyvät maastossa, jotta yhteiskunnan monet karttapalvelut  saadaan pidettyä ajan tasalla. Tämä työ on tärkeää, jotta voimme turvata luotettavat kartat ja paikkatiedot nyt ja tulevaisuudessa.

Maanmittauslaitoksen ylläpitämä maastotietokanta on tarkin koko maan kattava aineisto, jota päivitetään jatkuvasti. Karttoja ja paikkatietoja voi käyttää vapaasti ja maksutta Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä Karttapaikka-palvelussa osoitteessa karttapaikka.fi. Karttoja ja paikkatietoaineistoja voivat ladata ja käyttää niin yksityishenkilöt, julkishallinto kuin yritykset.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja maanmittaustoimitusten maastokäynneistä:
Johtaja Petri Notko, Maanmittauslaitos, p. 040 071 1948, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Lisätietoja kartoittajien maastokäynneistä ja ilmakuvauksista:
Johtaja Heli Laaksonen, Maanmittauslaitos, p. 040 098 8243, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Kuvat

Maanmittarit maastotyössä Kalevalapuistossa Suomussalmella
Maanmittarit maastotyössä Kalevalapuistossa Suomussalmella
Maanmittauslaitos
Lataa
Maanmittarit maastotyössä Kalevalapuistossa Suomussalmella
Maanmittarit maastotyössä Kalevalapuistossa Suomussalmella
Maanmittauslaitos
Lataa
Maanmittarit maastotyössä Kalevalapuistossa Suomussalmella
Maanmittarit maastotyössä Kalevalapuistossa Suomussalmella
Maanmittauslaitos
Lataa

Linkit

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

The relatively cold early summer has slowed down the spruce bark beetle’s activity, but there is no end in sight for the forest damage – drones are used to detect damage to trees faster than before7.7.2025 11:30:57 EEST | Press release

The spruce bark beetle belongs to Finnish nature, but the forest damage it causes has increased significantly since the 2010s. The beetle causes financial losses of millions of euros in commercial forests every year. Researchers at the National Land Survey of Finland have developed an artificial intelligence method that helps detect the early signs of damage faster.

Kylig försommar har bromsat upp granbarkborren men något slut på skogsskador är inte i sikte – drönare hjälper upptäcka skador på träden snabbare än tidigare7.7.2025 11:21:26 EEST | Pressmeddelande

Granbarkborren är en del av Finlands natur, men de skogsskador som barkborrarna orsakar har ökat avsevärt sedan 2010-talet. I ekonomiskogar orsakar granbarkborren årligen förluster på miljontals euro. Forskare vid Lantmäteriverket har utvecklat en AI-metod som gör det möjligt att upptäcka begynnande skador snabbare än tidigare.

Kolea alkukesä on hidastanut kirjanpainajia, mutta metsätuhoille ei näy loppua – droonien avulla havaitaan puiden tuhot entistä nopeammin7.7.2025 09:28:53 EEST | Tiedote

Kirjanpainajakuoriainen kuuluu Suomen luontoon, mutta sen aiheuttamat metsätuhot ovat kasvaneet merkittävästi 2010-luvulta alkaen. Talousmetsissä kirjanpainaja aiheuttaa vuosittain miljoonien eurojen rahalliset menetykset. Maanmittauslaitoksen tutkijat ovat kehittäneet tekoälymenetelmän, jonka avulla alkavat tuhot voidaan havaita entistä nopeammin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye