Kuumuus koettelee rakennuksia ja niiden käyttäjiä – näin taloyhtiö voi varautua helteisiin
Ilmastonmuutos tuo mukanaan yhä kuumempia ja pidempiä hellejaksoja, jotka koettelevat rakennuksia ja niiden asukkaita. Taloyhtiöiden on syytä kartoittaa kiinteistöön kohdistuvat riskit ja varautua ennalta, jotta asunnot pysyvät turvallisina ja miellyttävinä myös kuumimpina kesäpäivinä.
Rakennusten sisätilojen ylikuumeneminen voi aiheuttaa vakavia terveysriskejä erityisesti ikäihmisille, sairaille, lapsille ja lemmikeille. Samalla kuumuus, kuivuus ja säteily kuluttavat rakenteita, kuivattavat maaperää ja voivat lisätä metsä- ja maastopalojen riskiä.
”Asuntojen ylikuumeneminen heikentää asuinmukavuutta ja aiheuttaa sairastapauksia, pahimmillaan jopa hellekuolemia. Myös rakennukset voivat vaurioituvat lämpölaajenemisen seurauksena, ja rakennukset ulkopinnat voivat kulua ennenaikaisesti”, toteaa Kiinteistöliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Janne Salakka.
Kuumuudelta suojautuminen – käytännön ratkaisuja
Taloyhtiö voi tehdä monia toimia asukkaiden hyvinvoinnin ja rakennuksen kunnon turvaamiseksi. Tehokkain keino viilentää sisätiloja on koneellinen jäähdytys, mutta myös passiiviset viilennystavat ovat tärkeässä roolissa. Passiivisten viilennystapojen, kuten varjostimien ja kasvillisuuden, etu on se, että ne eivät kuluta energiaa.
Osana suunnitelmallista kiinteistönpitoa hallituksen ja isännöitsijän on syytä kartoittaa, mikä on taloyhtiön lähtötilanne eli millaiset riskit siihen kohdistuvat ja kuinka haavoittuvainen yhtiö on niille. Kiinteistöliiton Vaikeutuvat sääolosuhteet ja sään ääri-ilmiöt -opas sisältää taloyhtiön tarkastuslistan, joka auttaa tilannekuvan kartoittamisessa. Päätöksenteon tueksi voi myös toteuttaa ilmastoriskien kartoituksen yhdessä asiantuntijan kanssa. Samaten kauaskatseinen taloyhtiö voi laatia käyttöönsä strategian, jossa varautuminen ja ilmastokriisin hillintä huomioidaan.
”Helteisiin varautuminen on koko taloyhtiön yhteinen rutistus: asunto-osakeyhtiön hallitus, isännöitsijä, osakkaat ja vuokralaiset voivat kukin toimillaan vaikuttaa kokonaisuuteen”, Janne Salakka sanoo.
Keinoja kuumuuden hallintaan:
- Varjostus: puut, istutukset, markiisit, sälekaihtimet ja muut varjostimet
- Auringonsuojakalvot ja säteilyä heijastavat ikkunalasit
- Viilennys- ja jäähdytysratkaisut: ilmalämpöpumput, kaukojäähdytys ja maaviilennys
- Oikeaoppinen tuuletus ilta-aikaan, kun ulkoilman lämpötila on laskenut.
Yhteyshenkilöt
Janne Salakkayhteiskuntasuhdepäällikkö
Puh:040 5233964janne.salakka@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Oma allas huoneistopihalle tai parvekkeelle edellyttää huolellista suunnittelua ja taloyhtiön hyväksynnän20.5.2025 08:50:00 EEST | Tiedote
Erilaiset porealtaat, paljut ja kylpytynnyrit ovat yleistyneet myös taloyhtiöiden huoneistopihoilla. Jos rivitalon piha-alue on taloyhtiön hallinnassa, osakas tarvitsee asennukseen taloyhtiön luvan. Myös osakkaan hallinnassa olevalle pihalle tuotavasta altaasta on tehtävä etukäteen kirjallinen muutostyöilmoitus, jonka käsitteleminen kuuluu taloyhtiön hallituksen toimivaltaan.
Lasten leikit kuuluvat taloyhtiöelämään13.5.2025 08:04:00 EEST | Tiedote
Säiden lämmetessä taloyhtiöiden pihat heräävät henkiin, kun asukkaat ryhtyvät viettämään aikaa ulkosalla. Myös taloyhtiössä asuvat lapset leikkeineen siirtyvät sisätiloista pihamaalle. Toisinaan leikkien äänet herättävät naapureissa ärtymystä, ja näkemyseroja voi syntyä myös siitä, mikä osa pihasta soveltuu leikkeihin ja peleihin.
Terassin rakentaminen ja muut pihan muutostyöt voivat edellyttää taloyhtiön lupaa8.5.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Kevät on pihatöiden aikaa, mutta taloyhtiömuotoisessa asumisessa pihan muokkaaminen edellyttää usein taloyhtiön lupaa. Ennen muutostöitä kannattaa selvittää yhtiöjärjestyksestä, kuuluuko piha-alue taloyhtiön vai osakkaan hallintaan.
Talouden epävarmuudet tuoneet pilviä korjausrakentamisen ylle7.5.2025 09:03:00 EEST | Tiedote
Kiinteistöliiton kevään Korjausrakentamisbarometrin mukaan korjausrakentaminen voi jäädä tänä vuonna hieman jälkeen aiemmista odotuksista. Korjausrakentamista kasvattavien taloyhtiöiden osuus näyttää jäävän pienemmäksi kuin korjaamista vähentävien taloyhtiöiden osuus. Kasvuvireen nousun taite koskee kaikkia alueita.
Taloyhtiön hallituksen henkilömuutokset ilmoitettava kaupparekisteriin6.5.2025 08:10:00 EEST | Tiedote
Kun yhtiökokous on pidetty ja uudet hallituksen jäsenet valittu, taloyhtiön on huolehdittava henkilömuutosten ilmoittamisesta kaupparekisteriin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme