Kuumuus koettelee rakennuksia ja niiden käyttäjiä – näin taloyhtiö voi varautua helteisiin
Ilmastonmuutos tuo mukanaan yhä kuumempia ja pidempiä hellejaksoja, jotka koettelevat rakennuksia ja niiden asukkaita. Taloyhtiöiden on syytä kartoittaa kiinteistöön kohdistuvat riskit ja varautua ennalta, jotta asunnot pysyvät turvallisina ja miellyttävinä myös kuumimpina kesäpäivinä.
Rakennusten sisätilojen ylikuumeneminen voi aiheuttaa vakavia terveysriskejä erityisesti ikäihmisille, sairaille, lapsille ja lemmikeille. Samalla kuumuus, kuivuus ja säteily kuluttavat rakenteita, kuivattavat maaperää ja voivat lisätä metsä- ja maastopalojen riskiä.
”Asuntojen ylikuumeneminen heikentää asuinmukavuutta ja aiheuttaa sairastapauksia, pahimmillaan jopa hellekuolemia. Myös rakennukset voivat vaurioituvat lämpölaajenemisen seurauksena, ja rakennukset ulkopinnat voivat kulua ennenaikaisesti”, toteaa Kiinteistöliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Janne Salakka.
Kuumuudelta suojautuminen – käytännön ratkaisuja
Taloyhtiö voi tehdä monia toimia asukkaiden hyvinvoinnin ja rakennuksen kunnon turvaamiseksi. Tehokkain keino viilentää sisätiloja on koneellinen jäähdytys, mutta myös passiiviset viilennystavat ovat tärkeässä roolissa. Passiivisten viilennystapojen, kuten varjostimien ja kasvillisuuden, etu on se, että ne eivät kuluta energiaa.
Osana suunnitelmallista kiinteistönpitoa hallituksen ja isännöitsijän on syytä kartoittaa, mikä on taloyhtiön lähtötilanne eli millaiset riskit siihen kohdistuvat ja kuinka haavoittuvainen yhtiö on niille. Kiinteistöliiton Vaikeutuvat sääolosuhteet ja sään ääri-ilmiöt -opas sisältää taloyhtiön tarkastuslistan, joka auttaa tilannekuvan kartoittamisessa. Päätöksenteon tueksi voi myös toteuttaa ilmastoriskien kartoituksen yhdessä asiantuntijan kanssa. Samaten kauaskatseinen taloyhtiö voi laatia käyttöönsä strategian, jossa varautuminen ja ilmastokriisin hillintä huomioidaan.
”Helteisiin varautuminen on koko taloyhtiön yhteinen rutistus: asunto-osakeyhtiön hallitus, isännöitsijä, osakkaat ja vuokralaiset voivat kukin toimillaan vaikuttaa kokonaisuuteen”, Janne Salakka sanoo.
Keinoja kuumuuden hallintaan:
- Varjostus: puut, istutukset, markiisit, sälekaihtimet ja muut varjostimet
- Auringonsuojakalvot ja säteilyä heijastavat ikkunalasit
- Viilennys- ja jäähdytysratkaisut: ilmalämpöpumput, kaukojäähdytys ja maaviilennys
- Oikeaoppinen tuuletus ilta-aikaan, kun ulkoilman lämpötila on laskenut.
Yhteyshenkilöt
Janne Salakkayhteiskuntasuhdepäällikkö
Puh:040 5233964janne.salakka@kiinteistoliitto.fiTietoja julkaisijasta
Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu noin 30 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto
Uusi laki ei tuo merkittäviä muutoksia taloyhtiöiden leikkipaikoista huolehtimiseen27.6.2025 13:48:39 EEST | Tiedote
Uusi laki kulutuspalvelujen turvallisuudesta (185/2025) tuli voimaan toukokuussa 2025. Lain noudattamista valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, joka tulkitsee kyseisen lain soveltuvan myös taloyhtiöiden leikkipaikkoihin.
Kiinteistöliitto tuomitsee isännöintialan kartellimenettelyt26.6.2025 11:09:39 EEST | Tiedote
Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä edustava Kiinteistöliitto tuomitsee kartelliin syyllistyneiden isännöintialan toimijoiden menettelyt, jotka ovat olleet selkeästi asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden etujen vastaisia. Isännöintialan maineen kannalta kartelli on ollut haitallinen, ja taloyhtiöiden luottamusta rapauttava.
Kiinteistövero eniten kasvanut kuluerä kerrostaloissa vuonna 202426.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Tilastokeskuksen 17.6. julkaiseman Asunto-osakeyhtiöiden talous -tilaston mukaan kiinteistövero nousi kerrostaloissa keskimäärin runsaat 12 prosenttia vuonna 2024. Kiinteistövero oli eniten kasvanut kuluerä kerrostalokannassa. Lisäksi epävarmuus tulevasta kehityksestä on kiinteistönomistajien parissa suurta.
Hoitovastikkeiden keskinousu kolme prosenttia vuonna 202518.6.2025 09:07:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten asunto-osakeyhtiöiden hoitovastikkeiden nousuvauhti on ollut tänä vuonna kahta edellisvuotta maltillisempaa. Kymmenen suurimman kaupungin kerrostaloissa keskimääräinen hoitovastike on noussut noin 2,3 prosenttia. Viime vuonna lukema oli 4,3 prosenttia, ja vuonna 2023 runsaat kahdeksan prosenttia.
Ikääntyvien asuminen aiheena Kiinteistöliiton keskustelutilaisuudessa SuomiAreenassa 26.6.202517.6.2025 10:35:00 EEST | Tiedote
Ikääntyvässä Suomessa koti on yhä useammin paikka, jonne jää yksin, ja josta ei pääse pois. Muistisairaudet, liikkumisen vaikeudet, yksinäisyys ja turvattomuus koskettavat satojatuhansia ihmisiä. Taloyhtiöt ovat uuden ikäpolitiikan etulinjassa. Miten rakennamme koteja, joissa huomioidaan muistin haalistuminen, arjen esteet ja tarve kuulua joukkoon? Entä jos taloyhtiö ei olisikaan pelkkä rakennus, vaan turvapaikka?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme