Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunnan kannanotto 21.5.2025: KASVU SYNTYY LÄHELLÄ – KOHEESIOPOLITIIKKA VAHVISTAA PAIKALLISTA YRITTÄJYYTTÄ JA OSAAMISTA
Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunta korostaa tällä kannanotolla koheesiopolitiikan merkitystä alueelliselle kehitykselle sekä haluaa tuoda esiin näkökulmia komission ehdotukseen alue- ja rakennepolitiikan väliarvioinniksi. Lisäksi nostamme esille EU:n itärajan erityispiirteisiin liittyviä kysymyksiä, joilla on merkitystä koko unionin vakauden ja kilpailukyvyn kannalta.
Harva asutus tarvitsee edelleen huomiointia EU-politiikassa
Koheesiopolitiikan keskeisenä tavoitteena on tasata kehityseroja jäsenvaltioiden ja niiden alueiden välillä. Tämän tavoitteen toteuttaminen vahvistaa koko unionin vakautta ja elinvoimaa. Koheesiopolitiikan avulla voidaan myös tukea alueiden strategista kilpailukykyä sekä puhtaan siirtymän, bio- ja kiertotalouden ja kokonaisturvallisuuden kaltaisia yhteisiä tavoitteita.
Neuvottelukunta pitää erittäin tärkeänä, että Itä- ja Pohjois-Suomen erityispiirteet – kuten pitkät etäisyydet ja harva asutus – säilyvät EU:n koheesiopolitiikassa tunnustettuina myös tulevalla ohjelmakaudella. Erityisolosuhteiden huomioiminen ei ole vain alueellinen vaan koko Suomen etu. Harvan asutuksen huomioiminen on keskeistä koko Suomen koheesiopolitiikan saannon kannalta.
Paikallinen yrittäjyys ja osaaminen keskiöön
Pienten ja keskisuurten yritysten rooli alueellisen elinvoiman ja innovoinnin moottorina on keskeinen. Koheesiopolitiikan tulisi jatkossakin tukea elinkeinorakenteen uudistumista ja osaamiseen perustuvaa kehitystä. On tärkeää, että EU:n teollisuuspolitiikan suuntaukset tukevat myös alueellista kasvua ja vahvistavat koko EU:n kilpailukykyä monipuolisesti.
TKI-infrastruktuurin investoinnit mahdollistavat tavoitella TKI-tason nostoa 4 prosenttiin BKT:sta. PK-yritysten pääsyä uusimpaan tutkimustietoon on edelleen vahvistettava. TKI-intensiteetin kasvattamisessa koheesiopolitiikan merkitys on suuri erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa. Ilman koheesiopolitiikan varoja TKI-tason nosto on mahdotonta.
Itä- ja Pohjois-Suomessa yritysrahoituksen saatavuus on paikoin leimallisen haasteellista johtuen talouden epävarmuudesta ja vakuuksien ehdoista, mikä voi rajoittaa muun muassa viennin kasvun mahdollisuuksia. Näiden pullonkaulojen purkaminen edellyttää johdonmukaista yhteistyötä maakuntien, kansallisen tason ja EU:n välillä.
Ohjelmamuutokset on toteutettava alueiden kehysten puitteissa
Komission väliarvioinnissa ehdotetaan, että 15 prosenttia alue- ja rakennerahoituksesta siirrettäisiin uusiin painopisteisiin: puolustukseen, strategiseen kilpailukykyyn, päästövähennyksiin, kohtuuhintaiseen asumiseen, vesivarojen kestävyyteen ja energiasiirtymään. Tämä edellyttää ohjelmamuutosta.
Neuvottelukunta katsoo, että mahdolliset rahoitussiirrot tulisi tehdä maakunnallisten kehysten sisällä, ottaen huomioon myös kansallisten toimenpiteiden tarpeet. Tällöin alueet voivat kohdentaa resursseja niihin toimiin, joilla on suurin vaikuttavuus paikallisesti uusissa toimintalinjoissa – esimerkiksi TKI-infrastruktuureihin ja ekosysteemeihin, jotka tukevat sekä siviili- että puolustustarpeita.
Koheesiopolitiikka on ennen kaikkea strategista ja pitkäjänteistä kehittämistä ja investointipolitiikkaa. Se ei ole kriisirahoitusta, vaan investointi yhteiseen tulevaisuuteen. Itä ja pohjoinen eivät kaipaa erityiskohtelua, vaan oikeudenmukaisuutta olosuhteiden ja kehityserojen tasaamisessa.
Alueet mukaan valmisteluun – yhdessä vaikuttavampaa kehittämistä
Komission painotukset alueiden roolin vahvistamisesta ohjelmamuutoksissa ja tulevassa monivuotisessa rahoituskehyksessä ovat tervetulleita. Maakunnilla on paras paikallistuntemus ja kyky sovittaa yhteen alueellisia ja kansallisia tavoitteita. Siksi on tärkeää varmistaa alueiden osallistuminen sekä nykyisten ohjelmien uudelleensuuntaamiseen että uuden ohjelmakauden suunnitteluun. Myös OECD suosittelee alueille vahvaa roolia ohjelmien suunnittelussa ja toimeenpanossa.
Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnat ovat sitoutuneita rakentavaan vuoropuheluun, jossa yhteiset eurooppalaiset tavoitteet yhdistyvät alueelliseen kehitykseen ja vahvaan paikalliseen osaamiseen.
Helsingissä 21.5.2025
Tytti Määttä
maakuntajohtaja, Pohjois-Savo
Heini Utunen
maakuntajohtaja, Etelä-Savo
Riikka Pirkkalainen
maakuntajohtaja, Kainuu
Anssi Lahnalampi
hallintojohtaja, Keski-Pohjanmaa
Hannu Takkula
vs. maakuntajohtaja, Lappi
Markus Hirvonen
maakuntajohtaja, Pohjois-Karjala
Jussi Rämet
maakuntajohtaja, Pohjois-Pohjanmaa
Yhteyshenkilöt
Jussi RämetmaakuntajohtajaPohjois-Pohjanmaan liitto
Puh:+358 40 586 3877jussi.ramet@pohjois-pohjanmaa.fiPohjois-Pohjanmaan liitto - pohjoisen puolesta avoimessa yhteistyössä
Pohjois-Pohjanmaan liitto on Pohjois-Pohjanmaan 30 kunnan muodostama kuntayhtymä. Liiton tehtäviä ovat alueellinen kehittäminen, aluekehittämisohjelmien sekä EU-ohjelmien valmistelu yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, maankäytön, liikennejärjestelmäsuunnittelun sekä maakuntakaavoituksen viranomais- ja kehittämistehtävät, edunvalvonta ja maakunnan tunnetuksi tekeminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan liitto
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuuston kokoustiedote 27.5.202527.5.2025 15:11:00 EEST | Tiedote
Maakuntavaltuusto kokoontui Oulussa tiistaina 25. toukokuuta. Kokouksessa maakuntavaltuusto hyväksyi energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan sekä Pohjois-Pohjanmaan liiton vuoden 2024 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen.
Maakuntavaltuusto hyväksyi Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan27.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntavaltuusto hyväksyi 27. toukokuuta 2025 pitämässään kokouksessaan Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan, jonka laatiminen käynnistettiin syksyllä 2021.
Ennakko: Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston kokous 27.5.202512.5.2025 13:27:11 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan maakuntavaltuuston kokous pidetään tiistaina 27.5.2025 klo 10.00 ODL-hyvinvointikeskuksen Wegelius-salissa Oulussa, Albertinkatu 16, 90100 Oulu.
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen kokoustiedote 5.5.20255.5.2025 14:22:45 EEST | Tiedote
Maakuntahallitus kokoontui maanantaina 5. toukokuuta Oulussa. Maakuntahallitus esittää maakuntavaltuustolle sekä Pohjois-Pohjanmaan energia- ja ilmastovaihemaakuntakaavan että Pohjois-Pohjanmaan liiton hallintosäännön hyväksymistä.
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallituksen kokoustiedote 7.4.20257.4.2025 14:11:26 EEST | Tiedote
Maakuntahallitus kokoontui maanantaina 7. huhtikuuta Oulussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme