Puheenjohtaja Jyri Seppälä: Ilmastopaneeli ei vaadi hakkuiden rajoittamista

Ilmastopaneelin puheenjohtajan Jyri Seppälän mukaan Suomi ei pääse ilmastolakiin kirjattuun hiilineutraalisuustavoitteeseen vuonna 2035, mikäli hakkuut jatkuvat nykyisellä tasolla. – Ilmastopaneeli ei vaadi hakkuiden rajoittamista, vaan kertoo tieteeseen perustuvan tilannekuvan. Poliittisessa päätöksenteossa ratkaistaan, miten siihen suhtaudutaan. Ilmastopaneeli ei päätä mitään, eikä ole ajamassa metsätaloutta alas.
–Ilmastopaneeli ei ole arvioinut mahdollisten hakkuiden vähentämisen talous- tai työpaikkaseuraamuksia. Kokonaisarviointi vaatisi myös ilmastotavoitteiden tekemättömyyden ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien menettämisen vaikutusriskien arviointia.
Seppälän mukaan EU-ilmastopolitiikan lähtökohtana on nettopäästövähennys, mikä syntyy fossiilisten päästöjen ja maankäyttösektorin lopputuloksena. – Meidän pitää pystyä vähentämään ilmastoon meneviä fossiili- kuin bioperäisiäkin hiilidioksidipäästöjä ja vahvistaa hiilinieluja siten, että nettopäästöt ilmakehään vähenevät koko ajan. Monet maankäyttösektorin toimet ovat hyvin kustannustehokkaita päästövähennyksien aikaan saamiseksi.
–Jos meillä olisi maksajia teknisten nielujen kehittämiseen, ja ottaa niillä talteen hiilidioksidia, niin hyvä juttu. Mutta kun niitä ei ole vielä pitkään aikaan nykyhakkuiden nielunmenetyksiä kompensoivia määriä, niin jollain tavalla meidän pitää saada tämä nettopäästövähennys aikaiseksi. Ensimmäisiä askeleita teknisten nielujen käyttöönotossa tapahtuu kuitenkin todennäköisesti Suomessa ensi vuosikymmenen alkupuolella, arvioi Seppälä.
Aiheuttajaperiaate käyttöön ilmastotoimien kustannusjaossa
Metsäbiotalouden tiedepaneeli on Seppälän mukaan arvioinut, kuinka paljon voisimme tehdä nykyistä enemmän arvonlisäystä hakkaamalla metsää selvästi vähemmän kuin nykyisin. Tämä tulisi ottaa suunnaksi, eikä lisätä hakkuita ja siirtää ilmastoimet muiden harteille.
– Ei ole oikein, että esimerkiksi liikenteessä joudutaan mahdottomaan tilanteeseen päästövähennyksissä. Kuka on ilmastopolitiikan maksumies, on myös oikeudenmukaisuusasia. Tässä pitäisi pystyä muuttamaan toimintatapoja kohti ”aiheuttaja maksaa” periaatetta.
–Jos löytyy muita tapoja päästä hiilineutraaliustavoitteeseemme ja EU:n maankäyttösektorin velvoitteisiimme kuin hakkuiden vähentäminen, on hyvä, mutta niitä ei ole nyt näköpiirissä. Suomi on sitoutunut EU:n asettamiin tavoitteisiin ja kaikkien jäsenmaiden pitää löytää keinot, millä niihin päästään. Meillä kuvitellaan, että Suomi tai muut puuta tuottavat jäsenmaat saisivat loputtomasti ymmärrystä poiketa nettopäästövähennysperiaatteesta, huomauttaa Seppälä.
Ilmastopaneeli nojaa EU:n asettamiin tavoitteisiin
Seppälän mukaan hiilidioksiditalouteen sisältyy myös paljon taloudellisia mahdollisuuksia.
–Esimerkiksi puusta ja puun poltosta vapautuvasta hiilidioksidista voidaan valmistaa liikennepolttoaineita, mutta vain jos raaka-aineeseen liittyvät EU:n asettamat kriteerit täyttyvät.
Liikennepolttoaineiden biopolttoaineiden jakeluvelvoite vähentäisi Seppälän mukaan liikennesektorin päästöjä, mutta hallitus on halunnut laskea niiden osuutta aikaisemmista päätöksistä. – Uusiutuvien biopolttoaineiden raaka-ainepohja vaikuttaa suoraan elinkaaren ajan päästöihin. Puusta suoraan ja puun polton hiilidioksidista valmistettavien liikennepolttoaineiden tuotanto on taloudellisesti kannattamatonta tällä hetkellä, minkä takia lainsäädäntöä tarvitaan avuksi.
– Talouden lisäksi biopohjaisen polttoaineen tulee täyttää kestävyyskriteerit. EU:n komissio pohtii, mitkä kestävyyskriteerit ovat tulevaisuudessa uusille ratkaisuille. Biopohjaisen hiilidioksidin talteenottoon, varastointiin ja hyötykäyttöön liittyvillä raaka-aineilla ei ole vielä kestävyyskriteereitä.
Seppälän mukaan puurakentaminen on ilmaston kannalta hyvää puunkäyttöä, jos samaan aikaan metsien hyödyntäminen jää tasolle, jolla ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa.
– Ilmaston kannalta olisi hyvä suuntaus, että puun käyttöä voitaisiin kasvattaa tuotteisiin, jotka ovat pitkäikäisiä ja ne voisivat korvata mahdollisimman hyvin fossiilisia polttoaineita.
– Rakentamisen hiilijalanjäljessä tulisi pystyä ottamaan kokonaisvaltaisesti huomioon ilmakehään päätyvä kasvihuonekaasupäästö painottaen kuitenkin fossiilisten päästöjen vähentämisen merkitystä.
Ilmastopaneeli pystyy puheenjohtaja Seppälän mukaan vaikuttamaan politiikkaa ohjaaviin kriteereihin tieteen viestien kautta antamalla lausuntoja Suomen kantoihin. – Jos esimerkiksi EU päätyy yhteisymmärrykseen siitä, että raaka-aineen tulee olla kestävää, me sanomme niiden pelisääntöjen pohjalta, miltä Suomen tilanne näyttäytyy. EU:n pelisäännöt ovat lähtökohtana Ilmastopaneelin kannanottoihin ja keskusteluun.
Suomelle ei ole tarjolla vapaamatkustajan roolia EU:n ilmastotavoitteissa
Ilmastopaneeli nojaa Seppälän mukaan Suomen ilmastolakiin sekä EU:n sääntelyyn ja sen edellyttämiin velvoitteisiin. – Tuskin Suomi mitään vapaamatkustajan roolia saa. Jos Suomi on sitoutunut yhteisesti sovittuun ilmastotavoitteisiin, mutta ei pidä huolta maankäyttösektorin velvoitteista, niin EU-tasolla se tarkoittaa sitä, että jonkun toisen pitäisi tehdä vastaavasti suurempi nettopäästövähennys.
–Jos Suomi ei täytä itselleen asettamaa tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2035, se on tietenkin mainehaitta Suomelle. Siinä voidaan menettää investointeja ja muita kasvun mahdollisuuksia, joilla voitaisiin uudistaa elinkeinoelämää ja tuotantoa.
Seppälän mukaan YK:n ilmastosopimukseen ja sitä kautta kenties EU:hun ollaan luomassa menettelytapaa, millä maa voi hyvittää päästöjään toisen maan alueella tehdyillä päästövähennyksillä tai nielunlisäyksillä.
– Jos EU-tasolla olisi mahdollisuus hyvittää päästöjä EU:n ulkopuolella tehtävillä lisäisillä ilmastoimilla, Suomi voisi osaamisellaan muuttaa metsätaloutta kestäväksi niissä maissa, joissa ne eivät sitä nyt ole. Tästä saatavat kriteerit täyttävät hiilikreditit antaisivat Suomelle mahdollisuuden hakata enemmän.
Jäsenvaltioiden välillä tullaan Seppälän mukaan käymään keskustelut komission kanssa, miten yksittäisten jäsenmaiden maankäyttösektorin velvoitteista jäämiset hoidetaan.
– Vaikka tavoitteen saavuttaminen olisi vaikeaa, EU ei voi lähteä siitä, että meidän ei tarvitse enää välittää maankäyttösektorista mitään. Jos päästökauppasektorilla päästöt vähenevät oletettua nopeammin, niin saattaa olla, että maankäyttösektorin tavoitteissa EU: ssa pystytään lipsumaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tavoitteet unohdettaisiin.
–Voimme yhdistää metsien talouteen ja vähähiilisyyteen liittyvät tavoitteet. Ilmastopaneeli on ilmaissut oman tutkimukseen perustuvan kantansa, mitkä päästöjen vähentämisen ja nielujen kasvattamisen haasteet meillä on edessä ilmastotavoitteemme ja -velvoitteidemme saavuttamisessa. Muuttamalla ajoissa toimintatapojamme voimme tehdä niistä vahvuutemme.
Tiedeyhteisön valtavirta on Seppälän mukaan hakkuiden merkityksestä tavoitteidemme saavuttamisessa yllättävän samaa mieltä. – Jotkut haluavat tuoda silti toivon kipinää väheksymällä metsänielujen merkittävyyttä tavoitteiden saavuttamisessa.
Markku Laukkanen, markku.laukkanen@audiomedia.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jyri Seppälä
jyri.seppala@syke.fi
Kuvat

Lisätietoja julkaisijasta
Tämä journalistisin perustein laadittu artikkeli on osa Metsämiesten Säätiön rahoittamaa ”Metsä vastaa” –artikkelisarjaa. Sarjan tavoitteena on esitellä monipuolisesti metsäalan tutkijoiden, päättäjien, yritysten ja yhteisöjen näkemyksiä ajankohtaisista metsätaloutta käsittelevistä aiheista. Artikkelit ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Artikkelit julkaistaan myös Säätiön www.mmsaatio.fi –sivuilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Audiomedia Oy
Luken tutkimusprofessorit: Ilmastotavoitteita ei pidä laskea metsien nielujen varaan16.7.2025 08:22:28 EEST | Artikkeli
Hakkuiden vähentämisellä saavutettava ilmastohyöty vähäinen 17 vuotta Britanniassa työskennelleen Luken tutkimusprofessori Ilkka Leinosen mukaan Suomen ilmastopolitikka on epäonnistunut, jos politiikan tavoitteena on vain hakkuiden rajoittaminen ja metsien nielujen kasvattaminen. – Kun hakkuiden vähentämisellä nielu saadaan vain hetkellisesti kasvamaan poistuman vähentyessä, tarvitaan tehokkaampia toimia. Tutkimusprofessori MMT Annika Kankaan mukaan ilmastotavoitteita ei voi laskea metsien kasvavien nielujen varaan. – Kun vaaditaan hakkuiden rajoittamista nielujen kasvattamiseksi, se toisi hetken ilon, mutta sen jälkeen nielujen kasvu kääntyisi laskuun ja laskisi edelleen mitä enemmän hakkuita vähennetään. Tässä voidaan uhrata Suomen talous, saadaan suomalaiset köyhiksi, mutta saavutettava ilmastohyöty on marginaalinen. –Lukessa on tehty maakuntakohtaisia mallinnuksia eri kasvupaikoilla puuston kasvusta, mikä on maksimissaan 35-40 vuotta vanhoissa metsissä. Näissä metsissä on myös suur
Satelliittiseurannalla ajantasaista tietoa metsätuhojen seurantaan3.7.2025 10:58:26 EEST | Artikkeli
Tavoitteena estää laajojen metsätuhojen leviäminen Suomeen Kasvavien metsätuhojen laajenemisen ehkäisemiseksi on Suomen Metsäkeskus käynnistänyt metsätuhojen satelliitti- ja ilmakuvamonitoroinnin. –Viime vuosina erityisesti hyönteistuhojen, kuten kirjanpainajahyönteisen leviäminen on ollut nopeaa. Kun niiden aiheuttamat vahingot ovat suuria, perinteisen valvonnan rinnalle tarvitaan ajantasaista tietoa, mikä mahdollistaa metsätuhojen havainnoinnin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sanoo projektipäällikkö Lauri Haataja. –Perinteinen valvonta ja kenttätyö ovat jääneet toisinaan riittämättömiksi, erityisesti kun metsätuhoja esiintyy laajoilla alueilla ja maanomistajat eivät ole paikalla valvomassa metsiään. Satelliittikuvien ja ilmakuvien käyttö metsätuhojen monitoroinnissa on noussut uudeksi, tehokkaaksi työkaluksi. Kun Keski-Euroopassa ja Ruotsissa kirjanpainaja on aiheuttanut jo kymmenien miljoonien kuutioiden metsätuhot, ei tätä epidemiaa haluta Haatajan mukaan Suomeen. – Tavoittee
MTK:n Mikko Tiirola: EU:n ilmastopolitiikka uudistettava – realismia kunnianhimon sijaan25.6.2025 10:04:05 EEST | Artikkeli
Kansallinen ilmastolaki perustuu vanhentuneisiin olettamuksiin MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirolan mukaan EU:n ilmastopolitiikka tarvitsee suunnanmuutoksen, jossa metsien rooli arvioidaan uudelleen. – Pääongelman eli fossiilisten käytön vähentämisessä on edelleen monilla jäsenmailla paljon tehtävää. – EU:n ilmasto- ja maankäyttösektorin LULUCF-asetus perustuu vanhentuneisiin oletuksiin metsien hiilinieluista ja niihin pohjautuva kansallinen ilmastolaki on viemässä Suomea harhaan. Meillä rakennettiin ilmastolaki oletukselle vahvoista hiilinieluista, jotka eivät enää toteudu uusien mittaus- ja mallinnustapojen perusteella, Tiirola sanoo. LULUCF-asetus ei kohtele Tiirolan mukaan jäsenmaita tasavertaisesti, koska jäsenmaiden mittaustavat eivät ole vertailukelpoisia. – Vaikka Suomi tekee tarkkaa inventointia metsämaan hiilitaseesta, valtaosa EU-maista ei edes mittaa sitä. Suomea uhataan mittavilla sakoilla, jos emme pysy päästö- ja tavoitteissa, vaikka kellään maalla ei ol
Hirsitaloteollisuuden Seppo Romppainen: Asuntopolitiikka ei vastaa asukkaiden toiveisiin pientaloasumisesta18.6.2025 12:57:32 EEST | Artikkeli
Puurakentaminen tarjoaa uuden asuntopoliittisen vision Hirsitaloteollisuus ry.n toimitusjohtaja Seppo Romppaisen mukaan valtio ei ohjaa asuntorakentamista suomalaisten toiveiden mukaan. –Kaksi kolmesta suomalaisesta haluaisi asua omakoti- tai paritalossa, mutta niiden tuotanto on romahtanut. Omakotitalojen osuus valmistuneista asunnoista on vain viidennes. Valtion tukeman ARA -tuotannon painopiste on kasvukeskusten kerrostalorakentamisessa, kun sen myöntämä yli kaksi miljardia euroa menee kaikki kerrostalotuotantoon. Yhteiskunnan tulisi ohjata asuntotuotantoa Romppaisen mielestä suomalaisten haluamaan pientalovaltaisempaan suuntaan. –Sen sijaan että asuntotuotanto keskittyy ja asuntojen koko pienenee, valtion tulisi edistää erityisesti lapsiperheiden haluamaa pientalotuotantoa lainoilla ja korkotuella. –Kuntien tulisi kaavoittaa betonivaltaisen kerrostalotuotannon sijaan pientaloalueita puurakentamiselle. Lähiöissä sijaitsevien puutalojen asumisen hiilijalanjälki on tutkitusti pienempi
Stora Enson Tuomas Hallenberg: Maaperäpäästöt ja puustonielut erotettava ilmastokeskustelussa12.6.2025 08:51:22 EEST | Artikkeli
Kannattaako ilmastotavoitteita sitoa metsiin Stora Enson metsädivisioonan ja yhtiön Suomen maajohtaja Tuomas Hallenbergin mukaan erityisesti LULUCF-asetuksen myötä EU:n ilmasto- ja metsätavoitteet ovat tuoneet lisää painetta metsänielujen rooliin. –On muistettava, että metsien puusto on edelleen positiivinen nielu. Maaperäpäästöt ja puustonielut tulisi erottaa keskustelussa. Nyt ilmastotavoitteiden uhkaksi koetaan maaperän päästöt, joiden mittauksia tehdään jäsenmaissa eri menetelmin. Kun eri jäsenmaissa maaperän päästöjä mitataan eri tavoin, mittaustulokset eivät Hallenbergin mukaan ole täysin yhdenvertaisia. – Metsien maaperä on herkkä luonnon vaihteluille, kuten metsätuhoille ja metsäpaloille. Esimerkiksi Saksan metsien kyky täyttää nielutavoitteita on romahtanut kirjanpainajatuhojen myötä. Metsäpalot ja talven pituus vaikuttavat myös maaperän päästöihin. –Kun metsät ja maaperä ovat ulkoisille tekijöille näin herkkiä, kannattaako vahvoja ilmastotavoitteita sitoa nykyisellä painotuks
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme