Muistisairaiden määrä kaksinkertaistuu Suomessa – tutkijoiden mukaan nopeasti yleistyvä kansansairaus haastaa sote-palvelut ennennäkemättömällä tavalla
Suomalaisen Tiedeakatemian julkaisema uusi tiedeisku tarjoaa tutkittuun tietoon perustuvan tilannekuvan muistisairauksista sekä nostaa esille tutkijoiden ratkaisuehdotuksia muistisairauksien lisääntymiseen liittyviin haasteisiin. Ennusteiden mukaan muistisairaiden määrä saattaa jopa kaksinkertaistua vuoteen 2050 mennessä. Palvelutarpeen merkittävään kasvuun tulee varautua jo nyt ja omaisiaan hoitaville työikäisille tarjota tukea ja työelämäjoustoa.

Suomessa on arviolta noin 150 000 diagnosoitua muistisairasta ihmistä ja diagnoosin saa vuosittain noin 23 000 ihmistä. Ennusteiden mukaan muistisairaiden määrä saattaa jopa kaksinkertaistua vuoteen 2050 mennessä, mikä tulee haastamaan suomalaista palvelujärjestelmää ja työmarkkinoita.
Lisäämällä muistisairauksien seulontaa ja kehittämällä diagnostiikkaa voidaan tavoittaa suurempi osa sairastuneista varhaisemmassa vaiheessa. Suomessa tarvitaan lisää terveys- ja sosiaalihuollon ammattilaisten koulutusta muistisairauksien tunnistamisessa, diagnostiikassa ja hoidossa.
Muistisairaiden palveluita järjestetään kotihoitona ja ympärivuorokautisen hoivan paikoissa. Kotihoidon palvelujen tämänhetkinen sisältö ja käyntimäärät eivät vastaa muistisairaiden ihmisten yksilöllisiä tarpeita ja johtavat kalliimpien palveluiden, kuten päivystyksen, epätarkoituksenmukaiseen ylikäyttöön. Ympärivuorokautisen hoivan paikkoja ei ole Suomessa riittävästi muistisairaiden määrän kasvuennusteeseen nähden.
Kalleinta on diagnosoimaton muistisairaus
Yhteiskunnalle aiheutuu suurimmat kustannukset diagnosoimattomasta muistisairaudesta. Toiseksi kalleinta on diagnosoitu, mutta hoitamaton muistisairaus. Kustannusten kasvaminen johtuu raskaampien ja intensiivisempien palvelujen tarpeesta sairauden edetessä vaikeampaan vaiheeseen. Varhainen diagnoosi ja oikea-aikainen hoito voivat vähentää kuolleisuutta ja kohentaa toimintakykyä.
Muistisairauksien diagnoosit viivästyvät keskimäärin yli kaksi vuotta. Yleisimpiä syitä viivästymiseen ovat se, että muistisairas ihminen kieltäytyy hakemasta apua (46 % diagnooseista), terveydenhuollon ammattilaiset eivät aluksi tunnista sairautta (26 %) tai että oireiden ajatellaan kuuluvan normaaliin ikääntymiseen (21 %).
Jopa puolet muistisairauksista voitaisiin ehkäistä vaikuttamalla riskitekijöihin
Muistisairauksia voidaan ennaltaehkäistä tai niiden puhkeamista siirtää enemmän kuin aiemmin on ajateltu. Muutokset saattavat alkaa aivoissa jo 20 vuotta ennen kuin sairaus voidaan diagnosoida. Riskitekijät ovat pitkälti samoja kuin sydän- ja verisuonisairauksissa sekä muissa aivosairauksissa eli esimerkiksi liikkumattomuus, tupakointi, alkoholin haitallinen käyttö, epäterveellinen ruokavalio sekä kognitiivinen ja sosiaalinen passiivisuus.
Jopa puolet muistisairauksista voi olla ennaltaehkäistävissä vaikuttamalla riskitekijöihin, joihin tulisi puuttua jo keski-iässä. Suomessa on laadittu tutkimustietoon pohjautuva muistisairauksien ennaltaehkäisyn FINGER-malli, johon kuuluu monipuolinen terveellisten elintapojen ohjaus kohdentuen edellä mainittuihin riskitekijöihin. Ennaltaehkäisy on osa kansallista ja eri tahojen yhteistyössä valmistelemaa muistipalvelupolkua, joka tarjoaa toimintamallin ennaltaehkäisystä oireiden tunnistamiseen sekä diagnoosin jälkeiseen hoitoon ja kuntoutukseen. Sote-alueilla tulee suunnata yhdenmukaisesti resursseja FINGER-toimintamallin sekä muistipalvelupolun vaiheiden toteuttamiseen.
Palkattomalla omaishoidolla on kielteinen vaikutus erityisesti naisten työmarkkina-asemaan
Suomessa on arviolta 1,2 miljoonaa eri syistä säännöllisesti läheistään auttavaa yli 20-vuotiasta henkilöä. Muistisairaan henkilön läheiset huolehtivat monista käytännön arjen toimista, ja läheiset paikkaavat monelta osin julkisen palvelujärjestelmän puutteita. Kansainvälisen tutkimustiedon valossa palkaton hoiva vaikuttaa kielteisesti hoivaajan työllisyyteen, työtunteihin ja kertyneisiin ansioihin. Palkaton hoiva vähentää kokonaistyöllisyyttä sekä heikentää työllisyyttä ja tulotasoa erityisesti naisilla, jotka ovat useammin vastuussa hoivasta kuin miehet.
Suomessa tulisi ottaa käyttöön THL:n laatimat kriteerit omaishoidon tuen saamiseksi ja kehittää vuorohoidon vaihtoehtoja kuten perhehoitoa. Myös työn ja hoivan yhdistämiseen tarvitaan uusia tapoja kuten osa-aikatyön korvaava hoitoraha.
Tiedeiskuun osallistui kuusi suomalaista alan tutkijaa, ja julkaisun on koonnut tutkijatohtori Ulla Halonen Jyväskylän yliopistosta. Tiedeisku on julkaistu 27.5.2025 Tiedeakatemian verkkosivuilla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annina Ala-OutinenSuomalainen Tiedeakatemia
Puh:0503270032annina.ala-outinen@acadsci.fiKuvat
Linkit
Suomalainen Tiedeakatemia
Suomalainen Tiedeakatemia on vuonna 1908 perustettu yleistieteellinen seura, jonka tehtävänä on edistää tieteellistä tutkimusta ja toimia tutkijoiden yhdyssiteenä. Järjestämme tapahtumia, edistämme tutkittuun tietoon pohjautuvaa päätöksentekoa, kustannamme tieteellisiä julkaisuja ja annamme lausuntoja tiedettä ja tieteenharjoittajia koskevissa kysymyksissä. Jaamme vuosittain yli 2,5 miljoonaa euroa apurahoina ja palkintoina suomalaiselle tieteelle. Tiedeakatemian jäseniksi kutsutaan ansioituneita tieteenharjoittajia Suomesta ja ulkomailta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomalainen Tiedeakatemia ry
Sijoitussalkun luontojalanjälki mitattiin ensimmäistä kertaa Suomessa8.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston ja Suomalaisen Tiedeakatemian yhteishankkeessa tutkittiin Tiedeakatemian varsinaisen toiminnan sekä sijoitusten hiili- ja luontojalanjälkiä.
Suomalainen Tiedeakatemia kutsui uusia jäseniä29.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisen Tiedeakatemian jäseniksi kutsutaan ansioituneita tieteenharjoittajia, jäsenyys on arvostettu saavutus tutkijan uralla. Tiedeakatemian jäsenten lukumäärä on rajattu: jäsenenä voi kerrallaan olla korkeintaan 333 alle 65-vuotiasta tieteen harjoittajaa. Jäsenyys on elinikäinen.
Professori Krista Varantolalle Suomalaisen Tiedeakatemian kunniapalkinto25.4.2025 17:30:00 EEST | Tiedote
Suomalainen Tiedeakatemia jakaa perjantaina 25.4.2025 vuotuisen kunniapalkintonsa (30 000 euroa). Palkinto myönnetään kielitieteen uranuurtajalle ja tiedevaikuttajalle Krista Varantolalle. Tieteellisestä elämäntyöstä jaettava palkinto on Suomalaisen Tiedeakatemian arvostetuin tunnustus.
Julkilausuma: Tiedeyhteisö ja tieteen rahoittajat sitoutuvat yhteistyöhön kestävyysmurroksen vauhdittamiseksi4.2.2025 08:02:00 EET | Tiedote
Suomalaisen Tiedeakatemian kokoaman julkilausuman allekirjoittaneet 12 yliopistoa, 4 säätiötä ja 9 muuta tiedetoimijaa tavoittelevat tiedettä tekevien ja tukevien yhteisöä, joka toimii kestävyysmurroksen etulinjassa. Allekirjoittaneet organisaatiot kutsuvat kaikki tiedeorganisaatiot ja tieteen rahoittajat mukaan yhteistyöhön.
Yli 1,6 miljoonaa euroa matemaattis-luonnontieteelliseen tutkimukseen Suomalaiselta Tiedeakatemialta10.12.2024 11:42:41 EET | Tiedote
Suomalainen Tiedeakatemia on jakanut 1 685 000 euroa matemaattis-luonnontieteelliseen tutkimukseen. Apurahan sai 74 tutkijaa, erityisesti apurahoja myönnettiin alkuvaiheessa oleville väitöskirjatutkijoille. Apurahat myönnettiin Tiedeakatemian hallinnoimasta Vilho, Yrjö ja Kalle Väisälän rahastosta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme