Turun yliopisto

Tekoälyn tekemä eutanasiapäätös hyväksytään heikommin kuin ihmislääkärin tekemä

Jaa

Tekoälyn rooli lääketieteellisessä päätöksenteossa herättää ihmisissä eri reaktioita verrattuna ihmislääkärin toimintaan. Uusi tutkimus tarkastelee tapauksia kuvailevien tarinoiden avulla, millaisissa tilanteissa hyväksyntä eroaa ja miksi.

Ihmiset hyväksyvät vähemmän robotti- ja tekoälylääkärien tekemiä päätöksiä sammuttaa elintoimintoja ylläpitävät laitteet kuin ihmislääkärin, selviää uudesta tutkimuksesta.

Turun yliopiston johtama monikansallinen tutkijaryhmä tarkasteli koomassa olevien ihmisten eutanasiapäätöksiin kohdistuvia moraalisia arviointeja, joita suorittivat tekoälyt ja robotit sekä ihmiset. Ryhmä toteutti tutkimuskokeet Suomessa, Tsekissä ja Iso-Britanniassa lääketieteellisten tapauskuvausten avulla.

Hankkeen johtava tutkija, yliopistonlehtori Michael Laakasuo Turun yliopistosta kertoo, että ilmiötä, jossa ihmiset kohdistavat joihinkin tekoälyjen ja robottien tekemiin päätöksiin korkeampia standardeja kuin vastaaviin ihmisten tekemiin päätöksiin, kutsutaan moraaliseksi epäsymmetriaksi.

– On kuitenkin toistaiseksi tieteellinen mysteeri, että missä päätöksissä ja missä tilanteissa moraalinen epäsymmetriavaikutus tulee esiin. Ryhmämme tarkasteli erilaisia tilannetekijöitä, jotka liittyvät ilmiön esiinnousuun ja moraalisten päätösten hyväksyntään, Laakasuo sanoo.

Ihmistä pidetään kyvykkäämpänä päätöksentekijänä

Tutkimustulosten mukaan ilmiö, jossa ihmiset hyväksyivät eutanasiapäätökset harvemmin tekoälyn tai robotin tekemänä kuin ihmislääkärin, ilmeni riippumatta siitä, oliko kone neuvoa-antavassa roolissa vai varsinainen päätöksentekijä. Mikäli päätös oli pitää laitteet päällä, ei ihmisten ja robottien päätösten arvioinneissa ollut eroja. Koehenkilöt pitivät yleisesti laitteistojen sammuttamista kuitenkin parempana päätöksenä kuin sitä, että laitteet olisi pidetty päällä.

Ero hyväksynnässä eri päätöksentekijöiden välillä kuitenkin katosi tilanteissa, joissa potilas oli koehenkilöille tarjotussa tarinassa hereillä ja pyysi eutanasiaa itse esimerkiksi tappavan ruiskeen muodossa.

Tutkimusryhmä havaitsi lisäksi, että moraalinen epäsymmetriavaikutus johtuu ainakin osittain siitä, että tekoälyjä ei pidetä yhtä kyvykkäinä päätöksentekijöin kuin ihmisiä.

– Niiden kyvyt selittää ja oikeuttaa päätöksiään nähdään rajallisina, mikä voi osaltaan selittää sitä, miksi ihmiset eivät yhtä herkästi hyväksy niitä kliinisiin rooleihin.

Kokemukset tekoälystä tärkeässä roolissa

Löydökset viittaavat Laakasuon mukaan siihen, että potilaan autonomia on avainasemassa, kun puhutaan tekoälyjen soveltamisesta terveydenhuoltoon.

– Tutkimuksemme korostaa moraaliarvostelmien monimutkaista luonnetta, kun tarkastellaan tekoälyjen tekemiä päätöksiä lääketieteellisessä päätöksenteossa. Ihmiset kokevat sen osallistumisen päätöksentekoon kriittisesti eri tavalla kuin jos päätöksentekoa johtaisi ihminen, hän kertoo.

– Tutkimuksen implikaatiot ovat merkittäviä, kun tekoälyjen rooli yhteiskunnassamme ja lääketieteessä kasvaa päivä päivältä suuremmaksi. Tavallisten ihmisten kokemuksia ja reaktioita on tärkeä ymmärtää, jotta tulevaisuuden järjestelmät voidaan kokea moraalisesti hyväksyttävinä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä.

Turun yliopiston mediatiedotteet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto

21. kansainvälinen konferenssi uusiutuvista luonnonvaroista ja biojalostamoista pidetään Turussa 2.-4.6.202528.5.2025 10:16:51 EEST | Tiedote

Kansainvälinen uusiutuvien luonnonvarojen ja biojalostamojen konferenssi, International Conference on Renewable Resources & Biorefineries (RRB), saapuu Turkuun 2.–4. kesäkuuta 2025. RRB-on yksi merkittävimmistä foorumeista biotalouden ja vihreän kemian aloilla. Se kokoaa yhteen asiantuntijoita, tutkijoita, yritysjohtajia ja sijoittajia eri puolilta maailmaa edistämään innovaatioita, jakamaan tietoa ja rakentamaan yhteistyötä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye