ProAgria

Savolainen mustikkakukko on Suomen kuudestoista nimisuojattu tuote

Jaa

”Savolainen mustikkakukko” on hyvä esimerkki erittäin pitkät perinteet omaavasta marjaleivonnaisesta, jossa yhdistyvät Savon alueelle ominainen marjojen keruukulttuuri ja ikivanhan kaskeamisperinteen juurruttama rukiin monipuolinen käyttö.

Savolaista mustikkakukkoa tarjoillaan muun muassa Kuopion paikallisessa Kaffeteria Mummolassa.
Savolaista mustikkakukkoa tarjoillaan muun muassa Kuopion paikallisessa Kaffeteria Mummolassa. Kuva: Kirsi Vartia/MKN Itä-Suomi

Savolainen mustikkakukko eli rättänä on herkullinen leivonnainen, jossa on rapea ja maultaan makea kuori, joka kätkee sisälleen mehevän mustikkasisuksen. Umpinainen, kukkomainen, rakenne erottaa tuotteen muista marjapiirakoista. Leivonnainen nautitaan yleensä jälkiruokana tai kahvileipänä, jonka lisukkeena tarjotaan kermavaahtoa, vaniljajäätelöä tai -kastiketta.

Nyt myönnetty suojattu maantieteellinen merkintä nimelle ”Savolainen mustikkakukko” perustuu sen maineeseen perinteisenä savolaisena leivonnaisena, jonka erityispiirteenä on sen umpinainen rakenne, pääasiassa ruisjauhoista valmistettu kuori sekä metsästä kerätyistä villimustikoista valmistettu täyte.  Kuoren raaka-aineina voidaan käyttää voita tai margariinia (myös laktoositon), sokeria, ruisjauhoja, ohrajauhoja (tarvittaessa mureuttamaan kuoren rakennetta) ja leivinjauhetta. Täytteenä on metsämustikoita (Vaccinium myrtillus), perunajauhoja (tarvittaessa sitomaan kosteutta) ja sokeria tai hillosokeria, jossa on mustikat hillomaiseksi täytteeksi sakeuttava pektiinilisäys.


Savolaisen mustikkakukon maantieteellisen alueen muodostavat Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maakunnat. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on ProAgria Itä-Suomi ry/Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.

Lisätietoa:


Savolainen mustikkakukko on Suomen kuudestoista nimisuojattu tuote - Ruokavirasto

Pohjois-Savossa maukkaita mustikkakukkoja valmistaa mm. Aeto Leipuri (Julkulan Leipomo). He kertovat mielellään tuotteesta lisää yrittäjän näkökulmasta.

Aeto Leipuri Oy: toimisto@aeto.fi, p. 050 919 6973


Pienyrittäjä Sari  Tenhunen Piirakka & Pulikka yrityksestä (p. 050 3051737) leipoo savolaisia mustikkakukkoja myyntiin Kuopion Kauppahalliin Tullintuvalle.


Lisätietojen antaja:

Kirsi Vartia
ruoka- ja matkailuasiantuntija
Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria
kirsi.vartia(at)maajakotitalousnaiset.fi 
p. 050 346 3711

Avainsanat

Kuvat

Savolaista mustikkakukkoa tarjoillaan muun muassa Kuopion paikallisessa Kaffeteria Mummolassa.
Savolaista mustikkakukkoa tarjoillaan muun muassa Kuopion paikallisessa Kaffeteria Mummolassa.
Kuva: Kirsi Vartia/MKN Itä-Suomi
Lataa
Lataa

Olemme maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Meillä toimii kahdeksan alueellista ProAgria-keskusta sekä valtakunnallinen Keskusten Liitto. Keskuksemme tarjoavat asiakkaidemme tarpeiden mukaiset monipuoliset palvelut.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ProAgria

Maan parhaaksi, ilmastolle eduksi peltopäivä30.6.2025 10:23:48 EEST | Tiedote

Muuttunut ilmasto tuo haasteita viljelyyn erityisesti äärevien sääolojen osalta. Ratkaisuja sopeutumiseen ja vesitalouden hallintaan sekä hiilen varastointiin maaperään haetaan tiloilla mm. viljelykierrosta ja kasvi- ja lajikevalinnoista, maan kasvukunnon parantamisesta sekä muokkauksen keventämisestä. Samaan aikaan viljelyn vastuullisuusvaatimukset lisääntyvät ja myös mahdolliset hiiliviljelyn kannustimet tulee hyödyntää osana kokonaisvaltaisesti kestävää tuotantoa.

Alkukesän kosteus tuki kasvua, liikasateet jo haitaksi26.6.2025 06:30:00 EEST | Tiedote

Kasvuolosuhteet viljelykasveille ovat olleet hyvät, paikoin jopa erinomaiset, riittävän alkukesän kosteuden ja kovien helteiden puuttumisen ansiosta. Myös muu luonto on hyötynyt sateista ja viileähköstä säästä, mikä näkyy runsaana vihreytenä ja rehevyytenä. Sato-odotukset ovat tässä vaiheessa korkealla, mutta niiden toteutuminen edellyttää, että kasvukausi etenee suotuisasti, sää poutaantuu ja lämpenee. Suuria määriä vettä ei enää kaivata. Paikoitellen sateita on jo nyt saatu liikaa, sillä pellot ovat vettyneet ja kasvustot alkaneet kellastua. Kosteus on lisännyt myös rikkakasvien kasvua sekä kasvitauti- ja lakoriskiä.

Miten Suomi tuottaa ruokaa vastuullisesti? Viljelijät, asiantuntijat ja maaseutunuoret kertovat SuomiAreenassa Porissa24.6.2025 08:10:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset viljelijät toimivat kestävän ja vastuullisen viljelyn edelläkävijöinä. Heille nämä arvot ovat arkipäivää ja osa viljelyn perustaa – niin itsestään selviä, että niiden sanoittaminen alan ulkopuolisille voi olla yllättävän haastavaa. Me ProAgria Länsi-Suomessa ja MTK-Satakunnassa haluamme tehdä kestäviä ja vastuullisia toimintatapoja tutuksi myös kuluttajille. Tapaat meidät SuomiAreenassa Porissa näiden teemojen ääreltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye