ProAgria

Savolainen mustikkakukko on Suomen kuudestoista nimisuojattu tuote

Jaa

”Savolainen mustikkakukko” on hyvä esimerkki erittäin pitkät perinteet omaavasta marjaleivonnaisesta, jossa yhdistyvät Savon alueelle ominainen marjojen keruukulttuuri ja ikivanhan kaskeamisperinteen juurruttama rukiin monipuolinen käyttö.

Savolaista mustikkakukkoa tarjoillaan muun muassa Kuopion paikallisessa Kaffeteria Mummolassa.
Savolaista mustikkakukkoa tarjoillaan muun muassa Kuopion paikallisessa Kaffeteria Mummolassa. Kuva: Kirsi Vartia/MKN Itä-Suomi

Savolainen mustikkakukko eli rättänä on herkullinen leivonnainen, jossa on rapea ja maultaan makea kuori, joka kätkee sisälleen mehevän mustikkasisuksen. Umpinainen, kukkomainen, rakenne erottaa tuotteen muista marjapiirakoista. Leivonnainen nautitaan yleensä jälkiruokana tai kahvileipänä, jonka lisukkeena tarjotaan kermavaahtoa, vaniljajäätelöä tai -kastiketta.

Nyt myönnetty suojattu maantieteellinen merkintä nimelle ”Savolainen mustikkakukko” perustuu sen maineeseen perinteisenä savolaisena leivonnaisena, jonka erityispiirteenä on sen umpinainen rakenne, pääasiassa ruisjauhoista valmistettu kuori sekä metsästä kerätyistä villimustikoista valmistettu täyte.  Kuoren raaka-aineina voidaan käyttää voita tai margariinia (myös laktoositon), sokeria, ruisjauhoja, ohrajauhoja (tarvittaessa mureuttamaan kuoren rakennetta) ja leivinjauhetta. Täytteenä on metsämustikoita (Vaccinium myrtillus), perunajauhoja (tarvittaessa sitomaan kosteutta) ja sokeria tai hillosokeria, jossa on mustikat hillomaiseksi täytteeksi sakeuttava pektiinilisäys.


Savolaisen mustikkakukon maantieteellisen alueen muodostavat Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maakunnat. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on ProAgria Itä-Suomi ry/Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.

Lisätietoa:


Savolainen mustikkakukko on Suomen kuudestoista nimisuojattu tuote - Ruokavirasto

Pohjois-Savossa maukkaita mustikkakukkoja valmistaa mm. Aeto Leipuri (Julkulan Leipomo). He kertovat mielellään tuotteesta lisää yrittäjän näkökulmasta.

Aeto Leipuri Oy: toimisto@aeto.fi, p. 050 919 6973


Pienyrittäjä Sari  Tenhunen Piirakka & Pulikka yrityksestä (p. 050 3051737) leipoo savolaisia mustikkakukkoja myyntiin Kuopion Kauppahalliin Tullintuvalle.


Lisätietojen antaja:

Kirsi Vartia
ruoka- ja matkailuasiantuntija
Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria
kirsi.vartia(at)maajakotitalousnaiset.fi 
p. 050 346 3711

Avainsanat

Kuvat

Savolaista mustikkakukkoa tarjoillaan muun muassa Kuopion paikallisessa Kaffeteria Mummolassa.
Savolaista mustikkakukkoa tarjoillaan muun muassa Kuopion paikallisessa Kaffeteria Mummolassa.
Kuva: Kirsi Vartia/MKN Itä-Suomi
Lataa
Lataa

Olemme maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Meillä toimii kahdeksan alueellista ProAgria-keskusta sekä valtakunnallinen Keskusten Liitto. Keskuksemme tarjoavat asiakkaidemme tarpeiden mukaiset monipuoliset palvelut.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ProAgria

Kevätkylvöissä päästiin viimein täyteen vauhtiin22.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote

Kevään kylvötöiden etenemistä on haitannut epävakainen, sateinen ja kolea sää. Ennätysaikainen kylvöjen aloitus huhtikuun puolivälissä on kääntymässä normaaliin aikatauluun tai jopa hieman myöhäiseksi. Kylvötyöt olivat käytännössä keskeytyneinä lähes kolme viikkoa, kunnes äitienpäiväviikonloppuna päästiin taas pelloille. Koleasta säästä huolimatta ensimmäiset kotimaiset varhaisperunat ja mansikat ovat jo kaupoissa.

Tuottajalle kiitos -stipendi kuudelle viljainnovaatiolle20.5.2025 12:29:54 EEST | Tiedote

Tuottajalle kiitos -stipendi jaetaan tänä keväänä seitsemättä kertaa. Stipendin jakavat Vaasan Oy, K-ryhmä ja ProAgria. Tänä vuonna stipendihaussa etsittiin erityisesti viljan viljelyyn tai jatkojalostukseen liittyviä innovaatiota ja ideoita. Hakemuksiin toivottiin ehdotuksia laadukkaan viljan kestävään ja kannattavaan tuottamiseen ympäristö-, ilmasto- ja luonnon monimuotoisuustavoitteet huomioon ottaen. Stipendien avulla haluttiin palkita myös aloitteita hyväksi koettujen tuotantomenetelmien levittämiseksi muille viljelijöille vertaistukiverkostojen kautta. Hakemuksia tuli kaikkiaan 28, joiden joukosta tuomaristo valitsi kuusi parhaiten hakukriteerit täyttävää stipendin saajaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye