Opetuksen digitalisaatio etenee suomalaiskouluissa eri tahtiin
Tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että digitaalisten laitteiden hyödyntämisessä on Suomessa vielä suuria eroja opettajien ja koulujen välillä. Keskeinen haaste teknologian käytön vakiinnuttamisessa opetukseen on opettajien digipedagoginen osaaminen. Tämä käy ilmi Opetushallituksen tilaamasta tutkimuskatsauksesta, jossa Jyväskylän yliopiston tutkijat perehtyivät opetuksen digitalisaation etenemisestä ja vaikutuksista tehtyihin tutkimuksiin.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet velvoittavat kouluja edistämään oppilaiden digitaalista osaamista ja opettamaan uusien teknologioiden käyttöä, jota digitalisoituvassa yhteiskunnassa tarvitaan. Digitaalisten laitteiden ja palveluiden käyttö oppimiseen on myös jokaisen oppilaan oikeus.
Opetuksen laadun ja oppimistulosten parantaminen edellyttää digitaalisten laitteiden ja palvelujen pedagogisesti tarkoituksenmukaista käyttöä. Monissa tutkimuksissa nousee kuitenkin esille opetuksen digitalisaatioon liittyviä eroja koulujen välillä ja oppimistuloksiin liittyviä eroja oppilaiden välillä.
– Tutkimuskatsaus vahvistaa sitä kuvaa, joka meillä Opetushallituksessa on digitalisaation etenemisestä kouluissa. Enää ei voida puhua edelläkävijäkouluista, sillä jokaisen opetuksen järjestäjän tulisi huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävät taidot digitalisoituneessa yhteiskunnassa opiskelua ja toimimista varten, sanoo opetusneuvos Miia Jaatinen Opetushallituksesta.
Onko suomalaisten oppilaiden digiosaaminen harhaa?
Jyväskylän yliopiston EDUCA – Koulutuksen tulevaisuus -lippulaivatutkimuskonsortion tutkijat käyvät tutkimuskatsauksessa läpi Suomessa viimeisten 15 vuoden aikana tehtyjä tutkimuksia, joissa on selvitetty digitalisaation vaikutuksia oppilaiden oppimiseen, osaamiseen ja hyvinvointiin sekä opettajien työhön, osaamiseen ja hyvinvointiin. Tutkimuskatsauksessa keskiöön nousee perusopetus, josta on olemassa eniten aineistoa. Katsauksessa ei tarkasteltu digitaalisten laitteiden käyttöä vapaa-ajalla.
Suomalaisnuorten osaaminen on kansainvälisesti verraten hyvällä tasolla esimerkiksi monilukutaidossa, joka tässä yhteydessä tarkoittaa digitaalisten tekstien hakemista, sujuvaa lukemista, ymmärtämistä ja tulkintaa sekä niiden tuottamista ja arvottamista. Erityisesti ICILS 2023 -tutkimus monilukutaidosta ja ohjelmoinnillisesta ajattelusta osoittaa, että trendi on kuitenkin laskeva ja yksilöiden väliset erot osaamisessa ovat kasvamaan päin.
Digitaalisten laitteiden käyttö oppimistarkoituksiin on suomalaisissa kouluissa vähäistä ja yksipuolista ja laajamittaisempi integrointi osaksi aktivoivaa pedagogiikkaa on tutkimustiedon valossa niukkaa.
– Näyttää siltä, että digitalisaation eteneminen kouluissa on ollut epätasaista. Viimeaikaiset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että koulujen mahdollisuudet hyödyntää teknologiaa opetuksessa ovat monilta osin myös parantuneet, ja erityisesti tarjolla olevat digitaaliset oppimateriaalit ja sovellukset ovat monipuolistuneet, sanoo professori Päivi Häkkinen Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselta.
Avainasemassa on opettajien digitaalinen osaaminen
Tutkimuskatsauksesta ilmenee, että vaikka koulujen digitaalinen infrastruktuuri on mennyt eteenpäin, on opettajien digipedagoginen osaaminen edistynyt maltillisemmin. Tämä saattaa oppilaat eriarvoiseen asemaan. Kaikille oppilaille tulisi tarjota yhdenvertaiset mahdollisuudet digitaalisen osaamisen kehittymiseen ja teknologian käyttöön oppimisen tukena.
Tutkimuskatsauksen kehittämissuosituksissa katse kohdistuukin muun muassa opettajankoulutukseen.
– On tärkeää pohtia, miten opettajien perus- ja täydennyskoulutus voi edistää valmiuksia käyttää digitaalista teknologiaa oppijalähtöisesti ja pedagogisesti perustellulla tavalla, sanoo apulaisprofessori Piia Näykki Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitokselta.
– Juuri nyt, kun tekoäly tulee ja on tullut kouluihin, on entistä tärkeämpää huolehtia siitä, että oppilaiden yhdenvertaisuus lisääntyy ja kaikilla on mahdollisuus saada koulusta tarvittavat digitaaliset taidot. Digitalisaatiokehityksen seurauksena oppimisen mahdollisuudet ovat lisääntyneet ja toisaalta osaamistarpeetkin muuttuvat. Nyt voimassa olevien perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistamisen tarpeita on kyllä tunnistettu, sanoo opetusneuvos Päivi Leppänen Opetushallituksesta.
Tarvitaan myös yhteistyötä eri toimijoiden välillä
Tutkimuskatsauksen laatineiden tutkijoiden mukaan digitaalisen teknologian laajamittaisempi käyttö opetuksen ja oppimisen tukena edellyttäisi myös nykyistä systemaattisempaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä.
– Tarvitaan erilaisen asiantuntijuuden yhdistämistä jatkuvaan pedagogisten käytänteiden ja sovellusten kehittämiseen. Digitaalisten laitteiden ja palveluiden kehittämisessä on tärkeää huomioida inhimilliset tekijät teknologisten ja taloudellisten lisäksi. Siksi tarvitaan lisää tutkimustietoa muun muassa digitaalisten laitteiden oppimis- ja opetuskäytön vaikutuksista oppijoiden ja opettajien hyvinvointiin, sanoo professori Häkkinen.
Tutkimuskatsauksen on tilannut Opetushallitus osana varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä vapaan sivistystyön digitalisaation viitekehystyötä, jossa tavoitteena on muodostaa yhteinen suunta digitalisaation kehitykselle ja luoda yhteen toimiva ja kattava tietopohja sekä sitä hyödyntävää analytiikkaa päätöksenteon tueksi. Lisäksi viitekehystyöllä edistetään digitaalisen oppimisen yhdenvertaista toteutumista ja vahvistetaan digitaalista osaamista.
Tutkimuskatsauksen toteutti Jyväskylän yliopisto osana Suomen Akatemian rahoittamaa EDUCA – Koulutuksen tulevaisuus -lippulaivatutkimuskonsortiota, jonka tavoitteena on edistää koulutuksen kehittämistä tutkimustiedon avulla ja tukea tietoperusteista johtamista. Monitieteisessä osaamiskeskittymässä tutkitaan yhtenä osa-alueena sitä, miten digitaalinen teknologia muuntaa opetusta ja oppimista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Päivi HäkkinenProfessoriJyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos
Puh:040 584 3325paivi.m.hakkinen@jyu.fiPiia NäykkiApulaisprofessoriJyväskylän yliopisto, Opettajankoulutuslaitos, Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta
Puh:050 594 8136piia.t.naykki@jyu.fiMiia JaatinenOpetusneuvosOpetushallitus
Tutkimus, tutkimusyhteistyö ja varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä vapaan sivistystyön digitalisaation viitekehystyö.
Päivi LeppänenOpetusneuvosOpetushallitus
Digitaalinen osaaminen, digitaaliset palvelut ja laitteet opetuksessa, digipedagogiikka
Linkit
- Tutkimuskatsaus: Digitalisaation vaikutukset oppimiseen, osaamiseen ja hyvinvointiin – Tutkimuskatsaus suomalaiseen varhaiskasvatukseen, esi- ja perusopetukseen sekä vapaaseen sivistystyöhön
- EDUCA – Koulutuksen tulevaisuus -lippulaivatutkimuskonsortio
- Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos: Monilukutaidon ja ohjelmoinnillisen ajattelun tutkimus ICILS
- Varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä vapaan sivistystyön digitalisaation viitekehystyö Opetushallituksen verkkosivuilla
- Lisää tietoa digitalisaatiosta kouluissa: Esi- ja perusopetuksen digitalisaation tilannekuvaa selvitettiin (Opetus- ja kulttuuriministeriö)
Opetushallitus on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinonalalla toimiva virasto, joka vastaa koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja jatkuvan oppimisen kehittämisestä sekä kansainvälisyyden edistämisestä. Opetushallituksen mediapalvelu palvelee maanantaista torstaihin klo 9–16 ja perjantaisin sekä juhlapyhien aattoina 9–15.
- puh. 0295 331 703 media@oph.fi
- Opetushallituksen verkkopalvelu: Medialle
- Tietosuojaseloste
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen
Antalet elever som börjar i årskurs 1 fortsätter att minska – i augusti inleder 51 000 barn sin skolgång24.7.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt Utbildningsstyrelsens uppskattning börjar drygt 51 000 barn i skolan i augusti, vilket är över tusen färre än förra hösten. Antalet elever som börjar i årskurs 1 har klart minskat under de senaste åren: år 2020 uppgick antalet till cirka 60 000. Antalet unga som inleder utbildning på andra stadiet har förblivit på ungefär samma nivå under de senaste åren. Totalt börjar närmare 130 000 elever och studerande på hösten i grundläggande utbildning, gymnasieutbildning eller utbildning som leder till yrkesinriktad grundexamen.
Ekaluokkalaisten määrä pienenee edelleen – elokuussa koulutiensä aloittaa 51 000 lasta24.7.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Opetushallituksen arvion mukaan runsaat 51 000 ekaluokkalaista aloittaa koulunsa elokuussa, mikä on yli tuhat vähemmän kuin viime syksynä. Koulun aloittavien ikäluokka on pienentynyt viime vuosina selvästi: vuonna 2020 ekaluokkalaisia oli vielä noin 60 000. Toisen asteen koulutuksissa aloittavien määrä on pysynyt tasaisempana. Kaikkiaan lähes 130 000 uutta oppilasta ja opiskelijaa aloittaa syksyllä peruskoulun, lukiokoulutuksen tai ammatillisen perustutkintokoulutuksen.
Korkeakoulujen toisessa yhteishaussa opiskelupaikka 56 500 hakijalle3.7.2025 11:17:44 EEST | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toiseen yhteishakuun osallistui 148 000 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 56 500 eli 38 % hakijoista. Ammattikorkeakouluun pääsi 31 850 ja yliopistoon 24 650 hakijaa.
Studieplats för 56 500 i högskolornas andra gemensamma ansökan3.7.2025 11:17:13 EEST | Pressmeddelande
I vårens andra gemensamma ansökan till högskolor deltog 148 000 sökande varav 56 500, det vill säga 38 % av de sökande, fick studieplats. 31 850 sökande antogs till utbildning vid en yrkeshögskola och 24 650 vid ett universitet.
72 320 fick studieplats i den gemensamma ansökan till utbildning efter grundläggande utbildning12.6.2025 10:05:00 EEST | Pressmeddelande
Antagningarna i den gemensamma ansökan till utbildningar efter grundläggande utbildning har nu genomförts: 72 320 sökande fick studieplats. Det fanns sammanlagt 81 620 sökande, varav 89 % kunde godkännas.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme