Lihavuuslääkkeiden käyttö kasvoi voimakkaasti vuonna 2024 – suurin osa hoidosta on edelleen omakustanteista
Läs meddelandet på svenska (fpa.fi).
Yli 75 000 suomalaista käytti lihavuus- tai painonhallintalääkkeitä vuonna 2024. Käyttäjämäärä kasvoi viidenneksellä edellisvuodesta. Suosituin lääke on semaglutidi, jonka käyttö on lähes kokonaan omakustanteista. Lihavuuslääkkeiden käyttö kasvaa, mutta hoidon vaikuttavuudesta tosielämässä tiedetään vielä vähän.

Lihavuuden ja painonhallinnan lääkkeitä osti Suomessa yli 75 000 henkilöä vuonna 2024. Viidessä vuodessa käyttäjämäärä on yli 11-kertaistunut.
Eniten käytetty lääkeaine oli semaglutidi, jota käytti lähes 60 000 henkilöä, joilla ei ollut lääkekorvausoikeutta diabeteksen hoitoon. Semaglutidin käyttäjämäärä kasvoi vuodessa neljänneksellä eli noin 12 000 henkilöllä.
– Lihavuuslääkkeiden käyttö kasvaa hurjaa vauhtia, ja se voi tulevaisuudessa tulla kalliiksi yhteiskunnalle. Samalla lihavuuden hoitamatta jättäminen aiheuttaa myös merkittäviä kustannuksia ja terveyshaittoja, toteaa Kelan erikoistutkija Heini Kari.
Moni toivoo pikaratkaisua, vaikka pysyvä hoitotulos vaatisi pitkäaikaista käyttöä
Pysyvä painonhallinta lihavuuslääkkeiden avulla vaatisi nykytiedon valossa pitkäaikaista tai pysyvää lääkitystä yhdistettynä elintapahoitoon.
Tanskalaisessa kyselytutkimuksessa kuitenkin todettiin, että yli 40 prosenttia semaglutidia painonhallintakäyttöön ostaneista ei ollut lainkaan keskustellut hoidon pituudesta hoitavan lääkärinsä kanssa. Vain joka kymmenes mielsi lihavuuslääkkeiden käytön pysyväksi.
Jopa puolet lopettaa lääkityksen ensimmäisen vuoden aikana.
Tutkijat ovat huolissaan hoitotulosten kestosta.
– Jos lihavuuslääkkeen käytön lopettaa, paino monesti lähtee nopeasti nousemaan takaisin. Lääkäreiden ja käyttäjien olisi tärkeä tiedostaa, että tutkimusnäytön perusteella näitä lääkkeitä pitää yleensä käyttää pitkäaikaisesti, painottaa Kelan asiantuntijalääkäri, dosentti Pia Pajunen.
Useimmat ostavat lääkkeensä itse – hinta voi nousta satoihin euroihin kuukaudessa
Nykyisistä lihavuuslääkkeistä vain osasta voi saada lääkekorvauksia lihavuuden hoitoon. Rajoitetusti korvattavia liraglutidia ja naltreksoni-bupropioni-yhdistelmää käytetään molempia kuitenkin selvästi vähemmän kuin omakustanteisesti hankittua semaglutidia.
Suurin osa semaglutidin käyttäjistä maksaa lääkkeen itse, koska siitä ei toistaiseksi voi saada lääkekorvauksia pelkkään lihavuuden hoitoon.
Hinnat voivat olla huomattavia. Esimerkiksi vastikään Suomen markkinoille tulleen Wegovy-lihavuuslääkkeen kuukausiannos suositellulla ylläpitoannoksella maksoi toukokuussa 2025 lähes 300 euroa.
– Hinta luultavasti rajaa käyttöä tällä hetkellä. Nämä ovat kalliita lääkkeitä, joita kaikilla ei ole itse varaa maksaa, huomauttaa Heini Kari.
Tulevaisuudessa lihavuuslääkkeiden käyttöön ja kustannuksiin voivat vaikuttaa muun muassa päätökset niiden korvattavuudesta. Toisaalta kustannuksiin vaikuttavat myös uusien lääkkeiden patenttien umpeutuminen sekä entistä tehokkaampien ja kalliimpien lääkkeiden tulo markkinoille.
Pitkäaikaisvaikutukset ovat osin epäselviä
Suuri osa lihavuuslääkkeiden tehosta kertovasta tutkimustiedosta on peräisin lääkeyhtiöiden tekemistä kliinisistä tutkimuksista, joita vaaditaan myyntiluvan saamiseksi. Kliinisissä tutkimuksissa olosuhteet ja lääkkeiden käyttö ovat tarkkaan säädeltyjä, ja ne voivat erota tosielämästä.
– Meillä ei tosiasiassa ole mitään tutkimus- tai seurantatietoa siitä, miten lihavuuslääkkeiden käyttö toteutuu tosielämässä tai mitä hoidolla väestötasolla saavutetaan. Tarvitsemme kipeästi Suomesta tällaista tutkimustietoa päätöksenteon tueksi, sanoo Pia Pajunen.
Useilla lihavuuslääkkeillä on todettu hyödyllisiä vaikutuksia myös muihin kansansairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaissairauksiin. Lääkkeiden käyttö saattaa siis laajentua myös näiden sairauksien hoitoon.
Lisätietoa
Haastattelupyynnöt sähköpostitse tai Kelan viestinnän kautta.
Kelan tutkijat ja asiantuntijat ovat käsitelleet aihetta tarkemmin Kelan tutkimusblogissa.
Yhteyshenkilöt
Pia Pajunenasiantuntijalääkäri, terveydenhuollon erikoislääkäri, LT, kansanterveystieteen dosenttiKela
pia.pajunen@kela.fiHeini Karierikoistutkija, FaT, DIKela
heini.kari@kela.fiKelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.
Puh:020 634 7745viestinta@kela.fiKansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kela/FPA
Antalet mottagare av partiell föräldrapenning har mångdubblats under de senaste åren28.5.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Användningen av partiell föräldraledighet har ökat betydligt under de senaste åren. Detta framgår av FPA:s färska statistik över förmåner till barnfamiljer 2024.
Osittaisen vanhempainrahan saajamäärä on moninkertaistunut viime vuosina28.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Osittaisen vanhempainvapaan käyttö on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti. Tieto selviää Kelan tuoreesta lapsiperhe-etuustilastosta 2024.
Kela ja sámediggi ráđđádalle Anáris - áigáiboahtodoarjaga ovdorávvagat guorahallamii ja rájáid rasttildeaddji gažaldagaide iežas bargojoavku / Kela já Sämitigge ráđádâllii Anarist – áigápuátutorjuu hiäturavvuuh suogârdâlmân já raajij rasta ulâtteijee koččâmuššáid jieijâs pargojuávkku / Kela da sääʹmteʹǧǧ saǥstõʹlle Aanrest – piʹrǧǧeemtuärjjõõzz ouddõsvuäppõs taʹrǩstõõllma da raaʹjid râstldeei kõõččmõõžžid jiiʹjjes tuâjj-joukk27.5.2025 15:31:12 EEST | Tiedote
Tiedote julkaistaan myös suomeksi.
Kela ja saamelaiskäräjät neuvottelivat Inarissa – toimeentulotuen etuusohje tarkasteluun ja rajat ylittäville kysymyksille oma työryhmänsä27.5.2025 15:29:45 EEST | Tiedote
Kelan ja saamelaiskäräjien vuotuiset neuvottelut järjestettiin 27.5. Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa. Neuvotteluissa keskityttiin tällä kertaa erityisesti saamelaiskulttuurin ja saamen kielten huomioimiseen etuuksissa.
Får du privatvårdsstöd? Meddela förändringar i vårdarrangemangen under sommaren27.5.2025 09:03:26 EEST | Pressmeddelande
Familjer som får stöd för privat vård av barn ska meddela FPA ifall vårdarrangemangen för familjens barn ändras under sommaren eller början av hösten. Förändringar i vårdarrangemangen kan inverka på stödet. Det går enkelt att anmäla förändringar via MittFPA.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme