Kehityspoliittinen toimikunta

Kehityspoliittisen toimikunnan julkaisu: Suomen tulee edistää tasa-arvoa myös Natossa

Jaa

Suomella on Naton jäsenyyden myötä entistä paremmat mahdollisuudet ja myös velvollisuus edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa puolustusliiton toiminnassa. Kehityspoliittisen toimikunnan teettämässä keskustelupaperissa toivotaan Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisten toimijoiden ottavan nykyistä kunnianhimoisemman lähestymistavan Naton Naiset, rauha ja turvallisuus -kokonaisuuteen.

Vaikuttamistyölle tasa-arvoasioissa on nyt erityinen tilaus, kun Nato kehittää tapoja huomioida Naiset, rauha ja turvallisuus -kokonaisuus (WPS, Women, Peace and Security) Naton ydintehtävissä. Tämä on keskeinen havainto Kehityspoliittisen toimikunnan (KPT) teettämässä keskustelupaperissa Nato, naiset, rauha ja turvallisuus: kuinka Suomi voi edistää sukupuolten tasa-arvoa Naton ytimessä, joka julkaistiin keskiviikkona 28. toukokuuta.

Venäjän hyökkäyssodan myötä Naton painopiste on siirtynyt kriisinhallinnasta pelotteen ja puolustuksen vahvistamiseen. Samalla Natossa pohditaan, miten WPS-työtä voidaan jatkossa edistää osana Naton tehtävien kokonaisuutta.

Naton mukaan heikentyneellä turvallisuusympäristöllä on naisiin ja tyttöihin kohdistuvia sukupuolittuneita vaikutuksia. Toisaalta naisilla on merkittävä rooli niin maanpuolustuksessa kuin yhteiskuntien kriisinkestävyyden rakentamisessa.

Sukupuolten välisen tasa-arvon käsitteeseen kohdistuu myös entistä selkeämmin disinformaatiokampanjoita, joilla haastetaan yhteiskuntien yhtenäisyyttä ja kriisinkestävyyttä, KPT:n keskustelupaperissa todetaan.

Suomen osaamiselle on Natossa nyt tilausta

Suomen turvallisuuspolitiikan painopiste on siirtynyt Naton pelotteen ja yhteisen puolustuksen tukemiseen, mutta KPT:n keskustelupaperin mukaan Suomen Naiset, rauha ja turvallisuus -työssä ei ole vielä reagoitu tähän muutokseen.

Suomella olisi kuitenkin Naton tasa-arvotyöhön paljon annettavaa. Tässä Suomi voi hyödyntää omaa WPS-osaamistaan ja laajempaa poliittista pääomaansa, jota on kertynyt muun muassa Suomen toiminnasta YK:n 1325-kokonaisuudessa.

KPT:n julkaisun mukaan Suomen vaikuttamistyössä on oleellista hahmottaa niin Naton sisäiset kuin Suomen vaikutusmahdollisuuksiin liittyvät haasteet ja mahdollisuudet. Naton jäsenenä Suomella on nyt entistä parempi asema sekä vahvempi velvollisuus vaikuttaa Naton WPS-työhön. Tämä on myös huomioitu hallituksen kesällä 2024 julkaisemassa ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteossa, joka toivoo Suomelle kunnianhimoista otetta Naton Naiset, rauha ja turvallisuus -kokonaisuudessa ja Naton inhimillistä turvallisuutta koskevassa työssä.

Suomen tulee ottaa aktiviinen rooli Naton WPS-työssä

Keskustelupaperi suosittaa, että Suomi ottaa aktiivisemman roolin Naton WPS-politiikkalinjausten suunnittelussa ja toimeenpanossa erityisesti pelotteen ja puolustuksen osalta. Keskeistä on tunnistaa Nato-vaikuttamistyön kannalta keskeiset osa-alueet, joita ovat esimerkiksi hybridiuhat ja teknologiavaikuttaminen.

Keskustelupaperi painottaa, että Suomen Natossa harjoittaman WPS-politiikan kansallisen koordinaation tulee perustua eri toimijoiden yhteistyöhön. Linjausten ja politiikan valmistelussa ja arvioinnissa on oltava mukana kaikki keskeiset asiantuntijat virkamiestasolta kansalaisjärjestökenttään.

KPT:n tilaaman keskustelupaperin ovat laatineet väitöskirjatutkija Minna Lyytikäinen (Helsingin yliopisto), turvallisuustutkija Juha Pyykönen (Security Analysis Oy) ja VTT Iro Särkkä.

 Lisätietoja:

  • Marikki Karhu, Kehityspoliittisen toimikunnan pääsihteeri, puh. 050 525 8649, marikki.karhu@gov.fi

Linkit

Kehityspoliittinen toimikunta on ainoa systemaattisesti ja laaja-alaisesti Suomen kehitysyhteistyötä sekä -politiikkaa seuraava ja analysoiva taho. Valtioneuvosto asettaa toimikunnan hallituskausittain. Sen jäsenistö koostuu eduskuntapuolueista, etu- ja kansalaisjärjestöistä sekä UniPID- verkoston yliopistoista.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kehityspoliittinen toimikunta

Development Policy Committee’s message to government-formation negotiators in 2023: New government must strengthen Finland’s global responsibility and impact3.5.2023 11:34:28 EEST | Press release

Finland’s new government must promote global sustainable development and strengthen Finland’s positive handprint abroad. In this way, we can also safeguard Finland’s own security in the long term. This is the Development Policy Committee's key message to the government-formation negotiators in 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye