ILMASTO I Pirkanmaan kasvihuonekaasupäästöt laskivat 10 prosenttia vuodesta 2022
Pirkanmaan päästöt laskivat Syken päästötietojen mukaan 10 prosenttia vuodesta 2022 vuoteen 2023. Myös asukaskohtaiset päästöt ovat laskeneet 11 prosenttia. Tulos on laskettu Hinku-laskentamenetelmällä, joka sisältää taakanjakosektorin eli rakennusten erillislämmityksen, työkoneiden, maatalouden, liikenteen, jätehuollon ja F-kaasujen päästöt.

Päästövähennys edistää Pirkanmaan Hinku-tavoitteen saavuttamista. Pirkanmaalla tavoitellaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasoon verrattuna.
”Tällä hetkellä päästöjä on vähennetty 42 prosenttia vuoden 2007 tasosta. Matkaa on vielä merkittävästi taitettavana, erityisesti kun maakunnan metsien hiilinielu on kääntynyt päästölähteeksi. Päästövähennysten suunta on kuitenkin oikea ja olemme iloisia tavoitteen edistymisestä vuodentakaiseen verrattuna”, kertoo Pirkanmaan ELY-keskuksen ilmastoasiantuntija Meri Leino.
Suurimmat päästövähenemät sektoreittain vuosien 2022–2023:
- Kulutussähkö 31 %
- Sähkölämmitys 30 %
- Öljylämmitys 25 %
- Kaukolämpö 23 %
Energiasektori vauhditti päästövähennyksiä
Pirkanmaalla päästövähennyksiä vauhditti energiasektori, erityisesti Tampereen Naistenlahti 3 -biovoimalaitoksen siirtyminen uusiutuviin polttoaineisiin turpeen käytön sijaan. Näköpiirissä on kehityksen jatkuminen myös ensi vuonna, sillä Naistenlahti 3 -voimalaitoksen uudistus tulee näkymään täysimääräisesti vuoden 2024 päästöluvuissa. Lisäksi öljylämmityksen osuus kiinteistöissä on vähentynyt. Pirkanmaalla myönnettiin 600 kpl tukia öljylämmityksestä luopumiseen vuonna 2023.
Energiasektorilla kulutussähkön ja sähkölämmityksen päästövähennyksissä näkyy myös valtakunnallisesti sähkön päästökertoimen pienenentyminen. Suomen sähköntuotannossa on siirrytty enenevissä määrin fossiilisista uusiutuvan energian käyttöön mm. tuuli- ja aurinkovoiman avulla ja kehitys näkyy myös Pirkanmaalla. Vihreän siirtymän edetessä on erityisesti huolehdittava kokonaiskestävästä siirtymästä ja hankesuunnittelusta niin, että samalla voidaan myös turvata hiilivarastoja ja -nieluja sekä ehkäistä haitat luonnon monimuotoisuudelle.
Päästövähennyksissä riittää vielä työtä
”Energiasektorin päästöjen pienentyessä muiden päästösektorien kuten tieliikenteen, työkoneiden ja maatalouden merkitys päästöissä korostuu. Näiden sektorien päästöjen pienentämiseen tulisikin jatkossa kiinnittää enemmän huomiota, jotta kunnat, maakunnat ja Suomi saavuttaisivat päästötavoitteensa”, erikoissuunnittelija Jari Rantsi Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.
Pirkanmaalla tieliikennesektorin päästöosuus vuoden 2023 kokonaispäästöistä on sektoreista suurin, 27 prosenttia. Päästöt pienenivät viime vuodesta hieman, noin kolme prosenttia. Tähän vaikutti valtakunnallinen tieliikenteen suoritteen pieneneminen, biopolttoaineiden osuuden lievä kasvu liikennepolttoaineissa ja ajoneuvokannan sähköistyminen. Pirkanmaalla vaihtoehtoisten käyttövoimien eli sähkö-, vety-, kaasu- ja etanoliajoneuvojen osuus henkilöautoista on Suomen kolmanneksi korkein, 11 prosenttia. Vaihtoehtoisista käyttövoimista suurin osa on sähköautoja. Lisätoimia päästövähennysten aikaansaamiseksi tarvitaan kuitenkin kipeästi.
Päästövähennysten rinnalla maankäyttösektorin hiilinielut tärkeässä roolissa
Hiilineutraaliuden saavuttaminen edellyttää paitsi tehokkaita päästövähennystoimia kaikilla sektoreilla, myös riittävästi hiilidioksidia sitovia ja varastoivia metsiä, muuta kasvillisuutta ja maaperää.
Vuonna 2023 Pirkanmaan nettonielu oli 1524 kt CO2e. Nettonielulla tarkoitetaan, että maaperästä syntyvät päästöt ovat kaikkien maankäyttöluokkien yhteenlaskettuja hiilinieluja pienemmät. Maankäyttösektori toimi siten Pirkanmaalla vielä hiilidioksidipäästöjen sitojana. Tilanne on kuitenkin vuoden 2023 jälkeen kääntynyt ja tällä hetkellä maankäyttösektorin tiedetään toimivan jo päästölähteenä. Maankäyttösektori on myös valtakunnallisesti kääntynyt päästölähteeksi.
Hiilinielujen vähentymisen vuoksi tarvitaan toimia hiilidioksidia sitovien ja varastoivien metsien sekä maaperän tilanteen vahvistamiseksi. Kasvihuonekaasupäästöjä voidaan vähentää erityisesti turvemailla sekä ehkäisemällä metsien muuttumista muuhun maankäyttöön (metsäkato). Metsien hiilensidontaa voidaan vahvistaa metsien kasvukyvystä ja terveydestä huolehtimalla. Myös joutokäytössä olevien alueiden metsittäminen on yksi keino lisätä metsäpinta-alaa ja siten myös hiilensidontaa. Kun hiilinielut kasvavat, niillä pystytään kattamaan hiilineutraaliustavoitteessa jäljelle jäävä osuus ja saavuttamaan maakunnan ilmastotavoite.
(CO2e = Hiilidioksidiekvivalentti, joka kuvaa eri kasvihuonekaasupäästöjen yhteenlaskettua ilmastoa lämmittävää vaikutusta.)
Päästölaskennan aineistot ovat avoimesti kaikkien käytettävissä
Hiilineutraalisuomi.fi, jolla päästötietopalvelu sijaitsee, on uudistunut toukokuussa 2025. Uusi osoite sivustolle on hiilineutraalisuomi.syke.fi.
Suomen ympäristökeskus Syke laskee vuosittain käyttöperusteisten ilmastopäästöjen määrän kaikille Suomen kunnille, maakunnille ja ELY-alueille. Päästöt lasketaan kaikille kunnille yhdenmukaisella kansainvälisiä ohjeistuksia noudattavalla laskentamenetelmällä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmastoasiantuntija Meri Leino, Pirkanmaan ELY-keskus, puh. 0295 036 196, meri.leino@ely-keskus.fi
Erikoissuunnittelija Jari Rantsi, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1274, etunimi.sukunimi@syke.fi
Erikoistutkija Santtu Karhinen, Suomen ympäristökeskus, puh. 029 525 1889, etunimi.sukunimi@syke.fi
Kuvat
Linkit
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakennuttamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Lempäälän Hirvikallion kalliokiven oton ja maa-aineksen vastaanoton laajentamishankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus on nähtävillä28.5.2025 14:00:53 EEST | Tiedote
Lempäälässä sijaitsevan Hirvikallion kalliokiven ottoalueen ja maa-aineksen vastaanoton laajentamishankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely etenee seuraavaan vaiheeseen. Hankkeen YVA-selostus on nyt nähtävillä.
Pirkanmaan päällystyskohteet viikolle 2226.5.2025 07:56:11 EEST | Tiedote
Viikolla 22 päällystetään Valkeakoskella, Akaassa, Kangasalla, Pälkäneellä, Lempäälässä, Nokialla ja Tampereella. Valmistelevia töitä tehdään Pirkkalassa ja Nokialla.
Työllisyyskatsaus │ Teollisuuden, logistiikan ja rakentamisen aloilla kasvua avoimien työpaikkojen määrässä22.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun työllisyyskatsauksen mukaan työttömiä työnhakijoita oli Pirkanmaalla yhteensä 29 923 henkilöä, joka on 3 482 henkilöä enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Pirkanmaan työttömyysaste oli 11,3 prosenttia.
Pirkanmaan tienkäyttäjätyytyväisyys nousussa – talven sää suosi olosuhteita21.5.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Pirkanmaan tienkäyttäjien tyytyväisyys parani hieman edellisvuodesta, selviää vuosittaisesta tienkäyttäjätyytyväisyystutkimuksesta. Koko maan tulokset nousivat niin ikään, vaikka alueellista vaihteluakin oli. Pirkanmaan tulosten taustalla vaikuttivat leuto ja lyhyt talvi sekä viime vuoden lisärahoitus päällysteiden korjaukseen.
ELY-keskusten ilmastotyö palkittiin16.5.2025 14:04:13 EEST | Tiedote
Palkitun hankkeen tuloksena ELY-keskukset loivat valtakunnallisen asiantuntijaverkoston, ”ilmastoperheen”, joka toimii varpaat perustyössä ja pää strategisen tason ratkaisuissa. Tästä työstä saatu Kaiku-palkinto jaettiin 13.5.2025 Valtio Expossa Helsingissä. Palkinnon jakoi Valtiokonttori ja sen arvo on 10 000 euroa. Summa on tarkoitettu ilmastotyön jatkokehittämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme