Raportti: Maailman vuotuinen keskilämpötila kohoaa todennäköisesti uuteen ennätykseen lähivuosina
Lämpeneminen lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten helleaaltoja, rankkasateita ja kuivuutta.
Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n tuoreen raportin mukaan on 80 prosentin todennäköisyys, että vähintään yksi vuosista 2025–2029 on lämpimämpi kuin mittaushistorian tähän asti kuumin vuosi 2024. Lisäksi 86 prosentin todennäköisyydellä ainakin yhtenä näistä vuosista maailmanlaajuinen keskilämpötila ylittää 1,5 °C:n rajan verrattuna esiteolliseen aikaan.
Raportin mukaan on myös 70 prosentin todennäköisyys, että vuosien 2025–2029 lämpötilojen keskiarvo ylittää 1,5 °C:n rajan, kun vastaava todennäköisyys oli viime vuoden ennusteessa 47 prosenttia ajalle 2024–2028.
”Ilmastonmuutos etenee kiihtyvällä vauhdilla lähivuosikymmenien aikana riippumatta siitä, miten hyvin onnistumme torjuntatoimissa. Emme myöskään palaa enää viime vuosisadan viileämpään ilmastoon. Lisäksi tulva- ja kuivuusriskit kasvavat”, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas toteaa.
WMO:n mukaan jokainen asteen murto-osan nousu lämpötilassa lisää sään ääri-ilmiöitä, kuten helleaaltoja, rankkasateita, kuivuutta, jäätiköiden sulamista ja merenpinnan nousua, mikä uhkaa vakavasti kestävää kehitystä, taloutta ja ihmisten hyvinvointia.
Arktinen alue lämpenee muuta maailmaa huomattavasti enemmän
Arktisen alueen lämpeneminen jatkuu ja ylittää maailmanlaajuisen keskiarvon yli kolminkertaisesti: ennusteiden mukaan tulevan viiden talvikauden (marras–maaliskuu) keskilämpötila on 2,4 °C korkeampi kuin vertailukaudella 1991–2020. Raportin mukaan merijään määrä vähenee Barentsinmerellä, Beringinmerellä ja Ohotanmerellä.
Raportti on osa WMO:n ilmastoseurantaa ja ennustetuotantoa, jonka tavoitteena on tukea päätöksentekoa tieteellisesti perustellulla ilmastotiedolla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pääjohtaja Petteri Taalas, Ilmatieteen laitos, puh. 050 341 3460, petteri.taalas@fmi.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Valmistujaisia vietetään epävakaisessa säässä – sateet painottuvat maan keskivaiheille28.5.2025 12:50:56 EEST | Tiedote
Etelässä lämpötila voi kohota lauantaina ylimmillään lähelle kahtakymmentä astetta, mutta sateessa on selvästi viileämpää.
Itämeri on nyt jäätön – talvi oli jääpeitteen laajuudella mitattuna leuto26.5.2025 13:14:16 EEST | Tiedote
Viimeisetkin jäät ovat sulaneet Perämeren pohjoisosasta. Suomenlahti oli jäätön jo huhtikuun alussa, eli selvästi tavanomaista aikaisemmin.
Matalapaine vaikuttaa viikonloppuna Suomen säähän – odotettavissa sateita ja puuskaista tuulta22.5.2025 12:47:03 EEST | Tiedote
Myös ukkoset ovat mahdollisia etenkin idässä, mutta niiden esiintymiseen liittyy vielä epävarmuutta.
Kova tuuli voi aiheuttaa vahinkoja ja nopeuttaa maastopalojen leviämistä tiistaina19.5.2025 12:08:38 EEST | Tiedote
Viikko alkaa lämpimänä, mutta keskiviikkona kylmä virtaus viilentää säätä. Viikon edetessä sää muuttuu epävakaisemmaksi, ja pohjoisessa voi tulla räntä- ja lumisateita.
Kaikki myrskyt eivät ole samanlaisia: myrskyn suunta ja puuska-alue vaikuttavat sähköverkon vahinkojen määrään15.5.2025 11:21:07 EEST | Tiedote
Matalapainemyrskyt ja niihin liittyvät kovat tuulet aiheuttavat Suomessa eniten sähkökatkoja. Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, miten myrskyt vaikuttavat Suomen sähköverkkoon ja millaisia ominaisuuksia tuhoisimmilla myrskyillä on. Tulokset auttavat varautumaan myrskyjen vaikutuksiin entistä paremmin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme