Yrittäjät: Yrittäjillä pitää olla laajempi vapaus päättää oma eläkemaksunsa
Suomen Yrittäjät vaatii Yrittäjien eläkelain (YEL) uudistamista. Yrittäjät esittää, että pakollisen vakuuttamisen alarajan ylittävät yrittäjät saisivat vapauden itse määrittää eläkemaksunsa ja sosiaaliturvansa. Tuoreessa Yrittäjägallupissa ajatusta tukee 83 prosenttia yrittäjistä. "Tämä sopii hyvin yrittäjyyden luonteeseen ja oli aiemmin käytännössä mahdollista", sanoo Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen.

Suomen Yrittäjien valtuusto otti tänään kantaa YEL-järjestelmään kokouksessaan. Aiemmin yrittäjät pystyivät käytännössä pitkälti itse määrittämään YEL-maksunsa ja eläketurvansa tason, kun eläkeyhtiöt eivät vahvistaneet yrittäjien työtuloja lain edellyttämällä tavalla.
Tuoreessa Yrittäjägallupissa yrittäjien vapaus määrittää eläketurvansa saa erittäin vahvaa kannatusta kaikilla toimialoilla ja kaikenkokoisissa yrityksissä.
Lisäksi Yrittäjät esittää pakollisen vakuuttamisen alarajan nostamista niin, että YEL-vakuutettujen eläke ylittäisi perusturvan tason. Tätä ehdotusta tukee 53 prosenttia yrittäjistä, kun 31 prosenttia vastustaa ja 16 prosenttia ei osaa ottaa kantaa.
Gallupissa yrittäjiltä kysyttiin, pitäisikö YEL-vakuuttamisen alarajaa nostaa nykyisestä 9 208 eurosta 15 128 euroon, mikä vastaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan alarajaa.
“Nosto motivoisi maksamaan YEL-maksuja ja turvaisi yrittäjille edes jonkinlaisen vastineen eläke- ja sosiaaliturvamaksuille”, Salminen perustelee.
”YEL-järjestelmä on yrittäjille elintärkeä, sillä se kattaa yrittäjän työuran aikaisen sosiaaliturvan ja eläketurvan. Tutkimuksemme mukaan vain kuusi prosenttia yrittäjistä luottaa täysin nykyiseen YEL-järjestelmään. Yrittäjien luottamusta on vahvistettava uudistuksilla, jotka kannustavat yrittäjyyteen”, Salminen sanoo.
YEL-uudistuksen vaihtoehdot selvitettävä huolella
Orpon hallitus teki kaksi linjausta YEL-järjestelmän uudistamiseksi puoliväliriihessä. Ensimmäisessä linjataan yrittäjien eläkemaksujen määräytymisestä aiempaa selkeämmin todellisten tulojen mukaan vuodesta 2029 alkaen. Yrittäjät korostaa, että yrittäjän todellisten tulojen määrittäminen ja eriyttäminen liiketoiminnan tuloista on erittäin vaikeaa.
”Linjaus on valitettava ja hätiköity. Yrittäjät edellyttää, että YEL-uudistuksen eri vaihtoehdot selvitetään huolella ja linjaukset tehdään vasta selvityksen jälkeen”, Salminen sanoo.
”Yrittäjät ei hyväksy osinkojen ottamista eläkemaksuperusteeksi, koska eläkkeen määrittää palkansaajillakin työstä, ei pääomasta eikä omistuksesta saatu tulo”, Salminen sanoo.
Puoliväliriihessä hallitus myös linjasi, että 2023 voimaan tulleiden lainsäädäntömuutosten jälkeen yritystoiminnan aloittaneille yrittäjille säädetään sama 4000 euron korotusraja kuin muille yrittäjille ensimmäisiin työtulotarkastuksiin vuosille 2026–2028.
“Tämä on tärkeä ja Yrittäjien pyytämä linjaus, joka estää holtittomat korotukset. On tärkeää, että nostorajoitus kohdistetaan esitetyllä aikavälillä kaikkiin yrittäjiin riippumatta siitä, milloin vakuutus on otettu”, Salminen kiittää.
Suomen Yrittäjät tukee hallitusohjelmaan kirjattua selvitystä siitä, pitäisikö yrittäjillä olla oma eläkelaitos.
”Tarvitaan toimia, jotka vahvistavat yrittäjien luottamusta järjestelmään ja tehostavat sekä yrittäjäeläkkeiden hoitoa että koko eläkejärjestelmää. Siksi asia on syytä selvittää huolella”, Salminen sanoo.
Tutustu tuloksiin paremmin tästä.
Yrittäjägallupin toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Yrittäjägallupiin vastasi 1 351 pk-yrityksen edustajaa 6.–19.5.2025. Tulosten luottamusväli on 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Yhteyshenkilöt
Atte Rytkönen-Sandbergjohtaja
Puh:040 359 1986atte.rytkonen@yrittajat.fiMikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiPetri SalminenPuheenjohtaja
Puh:0400 608 812petri.salminen@yrittajat.fiTietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjägallup: Yritysten tilanne ennallaan, teollisuuden näkymät kirkastuneet24.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Pk-yrityksistä huonossa tilanteessa on edelleen viidennes. Yritysten taloudellinen tilanne on pysynyt lähes ennallaan alkuvuoden, Yrittäjägallup kertoo. Yrityksistä 48 prosenttia arvioi taloudellisen tilanteensa erittäin tai melko hyväksi. Maaliskuussa heitä oli 47 prosenttia. ”Pk-yrityksissä näkyy, että ostovoima vahvistuu, inflaatio hidastuu, korot laskevat ja tulevat veronalennukset parantavat ostovoimaa. Ukrainan sota ja presidentti Trump aiheuttavat kuitenkin epävarmuutta”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Mediakutsu: Yrittäjien tentattavana Sakari Puisto ja Jukka Kopra 27.5.21.5.2025 13:52:00 EEST | Tiedote
Mitä sanottavaa tulevalla elinkeinoministerillä Sakari Puistolla (ps.) on yrittäjille? Entä mitä kerrottavaa on kokoomuksen tuoreella eduskuntaryhmän puheenjohtajalla Jukka Kopralla? Onko tällä vaalikaudella luvassa edelleen merkittäviä työmarkkinauudistuksia? Miten keskeiset poliitikot näkevät yritysverotuksen tulevaisuuden?
Yrittäjät: Liikenteen verotusta uudistettava21.5.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Liikenteen rahoitus- ja verotusuudistuksen päälinjoina on oltava kohtuullinen verotus, kannustavuus vähäpäästöisiin valintoihin sekä riittävä verotuotto valtiolle, Suomen Yrittäjät esittää. Suomen Yrittäjät esittää kantojaan liikenteen rahoitus- ja verotusuudistukseen Orpon hallitukselle.
Yrittäjät: Palkka-avoimuusmietintö sisältää suuria virheitä ja ongelmia16.5.2025 12:05:00 EEST | Tiedote
Esitysluonnos palkka-avoimuudesta ei ole toteuttamiskelpoinen. Työryhmän mietintöön on tehtävä lukuisia ja huomattavia muutoksia. – Mietintö sisältää merkittäviä virheitä sekä periaatteellisia ja käytännön ongelmia. Se ei myöskään vastaa hallitusohjelmaa, jonka mukaan direktiivi pannaan Suomessa täytäntöön minimisäännösten mukaisesti, johtaja Atte Rytkönen-Sandberg Yrittäjistä harmittelee.
Elinvoimabarometri: Pohjanmaa, Pirkanmaa ja Päijät-Häme kärkimaakunnat14.5.2025 16:00:00 EEST | Tiedote
Pohjanmaalla on yrittäjien mielestä Suomen maakunnista vahvin elinvoima. Toiseksi yrittäjät rankkasivat Pirkanmaan ja kolmanneksi Päijät-Hämeen. Suomen Yrittäjien toista kertaa toteuttamaan Elinvoimabarometriin vastasi yli 4 000 yrittäjää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme