Laiduntavat eläimet torjuvat luontokatoa ja pitävät perinnemaisemat avoimina
Lauantaina 14. kesäkuuta vietetään järjestyksessään neljättä valtakunnallista luonnonlaidunpäivää. Silloin maatilat ja muut toimijat ympäri Suomen pitävät avoimia ovia ja järjestävät ohjelmaa. Päivä juhlistaa perinneympäristöjä ja luonnonlaitumia sekä niiden säilymisestä huolehtivia nautoja, lampaita ja muita laiduntajia.

Perinteisen karjatalouden niitto- ja laidunnuskäytäntöjen muovaamat elinympäristöt ovat erittäin lajirikkaita alueita ja monien uhanalaisten lajien koti. Luontoarvoiltaan merkittävimpiä näistä alueista ovat perinnebiotoopit eli erilaiset kedot, niityt, hakamaat, metsälaitumet ja nummet.
Perinneympäristöt ja muut peltomaan ulkopuoliset luonnonlaitumet vaativat säilyäkseen jatkuvaa hoitoa, ja laidunnus on niille elintärkeää. Perinneympäristöjä hoidetaan pääsääntöisesti yksityisillä mailla. Laitumia on myös suojelualueilla, jotka voivat olla joko yksityisten tai valtion omistamia. Helmi-elinympäristöohjelman tavoitteena on nostaa hoidettujen perinneympäristöjen ala 52 000 hehtaariin, jotta hoito olisi lajien ja luontotyyppien kannalta kestävällä tasolla.
”Luonnonlaitumista ja perinnebiotoopeista huolehtivat maataloustuottajat tekevät arvokasta käytännön luontotyötä ja kuluttaja voi tukea tätä valinnoillaan. Yksi tapa on valita luonnonlaidunliha”, sanoo MTK:n asiantuntija, juristi Anna-Rosa Asikainen.
Luonnonlaidunten ja muiden arvokkaiden maatalousympäristöjen hoito on mahdollista vain, jos koko maaseutu ja maatalous pysyvät elinvoimaisina.
“Emme voi poimia maataloudesta vain rusinoita pullasta, vaan tarvitsemme toimivan kokonaisuuden, jossa kaikki osat tukevat toisiaan. Perinnebiotooppien hoidon jatkuminen edellyttää vahvaa taloudellista perustaa ja riittäviä kannusteita, jotta viljelijöillä on todelliset edellytykset jatkaa työtään luonnon monimuotoisuuden ja maisemien hyväksi”, Asikainen jatkaa.
"Valtion suojelualueilla tapahtuvassa laidunnuksessa karjanomistajien panos on todella tärkeä, jotta perinneympäristöt saadaan pidettyä monimuotoisina. Tällaisia perinneympäristökohteita on esimerkiksi monissa kansallispuistoissa ja muilla suojelualueilla", summaa palveluomistaja Katja Raatikainen Metsähallituksen Luontopalveluista.
Niityt ja laitumet hallitsivat ennen maaseutumaisemaa, mutta laidunnus vähentyi 1900-luvulla huomattavasti maatalouden menetelmien muuttuessa. Nykyisin Suomen perinneympäristöt ovat kaikki luontotyyppeinä uhanalaisia, valtaosin erittäin uhanalaisia, ja niillä elää neljäsosa maamme uhanalaisista lajeista. Esimerkiksi monien kukkakasvien sekä pölyttäjinäkin tärkeiden mesipistiäisten ja päiväperhosten monimuotoisuus keskittyy juuri perinneympäristöihin.
”Meidän ei pidä tuudittautua siihen, että luontokato tapahtuu jossakin kaukana maailmalla, vaan meidän omassa lähiympäristössämme. Ahomansikoiden, kissankellojen ja monien muiden tuttujen lajien säilyminen vaatii aktiivisia toimia. Päättäjillä on tässä suuri vastuu, mutta myös omilla toimilla voi vaikuttaa, vaikkapa vaalimalla pihaniittyä tai ostamalla luonnonlaidunlihaa suoraan tuottajalta, toivottavasti myöhemmin myös ruokakaupan hyllyltä”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Eeva-Liisa Korpela.
Luonnonlaidunpäivänä 14. kesäkuuta useat maatilat ympäri Suomen avaavat laitumensa yleisölle ja järjestävät ohjelmaa. Päivä onkin mainio tapa nähdä maatilan elämää sekä oppia luonnonlaitumista ja luonnon monimuotoisuudesta. Usealta tilalta voi samalla ostaa lihatuotteiden lisäksi myös villaa, lankoja ja taljoja. Kaikki teemapäivän tapahtumat löytyvät päivittyvästä kartasta, josta voi katsoa lähialueensa tapahtumat.
Tänä keväänä naudanlihapula on yllättänyt kuluttajat. Tämä on seurausta maataloustuotannon vakavasta kannattavuuskriisistä.
”Kuluttajat voivat äänestää luontoarvojen säilymisen puolesta ostamalla naudan ja lampaan luonnonlaidunlihaa suoraan tuottajilta sekä kysymällä lähikaupoilta ja ravintoloilta, milloin heidän valikoimiinsa tulee kotimaista luonnonlaidunlihaa”, sanoo Luonnonlaidunlihan tuottajat ry:n puheenjohtaja ja Kosken kartanon luomutilan isäntä Fredrik von Limburg Stirum.
Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, MTK, SLC, WWF Suomi, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria, Ruokavirasto, Perinnemaisemayhdistys, Suomen Lammasyhdistys ja Pihvikarjaliitto.
Luonnonlaidunpäivän verkkosivulta löytyy lisätietoja sekä päivittyvä kartta avoimet ovet pitävistä tiloista. Median edustajat voivat olla suoraan yhteydessä omalta levikkialueeltaan löytyvään tilaan ja sopia juttukeikasta luonnonlaidunpäivän tapahtumaan.
Lisätietoja:
Fredrik von Limburg Stirum, puheenjohtaja, Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, 040 540 1506, fredrik(at)koskis.fi
Anna-Rosa Asikainen, juristi luonnonsuojeluasioissa, MTK, 040 920 9858, anna-rosa.asikainen(at)mtk.fi
Eeva-Liisa Korpela, suojeluasiantuntija, WWF Suomi, 044 5655 165, eeva-liisa.korpela(at)wwf.fi
Katja Raatikainen, palveluomistaja, Metsähallituksen Luontopalvelut, +358 40 354 0512, katja.raatikainen@metsa.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission CAP-esitys jäämässä rahoitukseltaan pahasti vajaaksi16.7.2025 18:43:30 EEST | Tiedote
EU-komission toistaiseksi antamat tiedot ohjelmakauden 2028-2034 maatalouspolitiikasta ja etenkin sen rahoituksesta saavat MTK:lta täyden tyrmäyksen. Komissio on aikeissa maksattaa muuttuneen maailman kasvaneet menotarpeet viljelijöillä. Leikkausten sijaan maatalouspolitiikka ja suomalaisten ruokaturva vaativat toteutuakseen lisärahoitusta, totesi MTK:n johtokunta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.
EU-tiekartta vauhdittaa luontoarvomarkkinoiden kehitystä – MTK ojentaa komissiolle auttavaa kättä7.7.2025 15:19:43 EEST | Tiedote
Komissio on julkaissut tiekartan luontoarvomarkkinoiden (Nature Credits) edistämiseksi EU:ssa. MTK suhtautuu positiivisesti vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden kehittämiseen, sillä ne voivat parhaimmillaan tuoda maanomistajille uusia ansaintamahdollisuuksia sekä vahvistaa luonnon monimuotoisuuden parantamiseen tarvittavaa rahoitusta.
MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä7.7.2025 13:57:41 EEST | Tiedote
Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme