Kaura peittoaa riisin kuidun lähteenä vähägluteenisessa ruokavaliossa
OAT-GUT-BRAIN-tutkimuskokonaisuuden juuri julkaistussa, ensimmäisessä osatyössä verrattiin kaura- ja riisipitoisen vähägluteenisen ruokavalion vaikutuksia metabolisen oireyhtymän riskitekijöihin, kuten veren kolesterolipitoisuuteen ja vyötärönympärykseen. Lisäksi tutkijat tarkastelivat ruokavalion laatua, koettuja vatsaoireita ja yleistä terveyttä.
Kaura on hyödyllinen osa vähägluteenista ruokavaliota, osoittaa tuore Turun ja Itä-Suomen yliopistojen yhdessä toteuttama tutkimus.
Tulosten mukaan kaurapitoista ruokavaliota noudattaneiden ihmisten kuidunsaanti kasvoi, huono LDL-kolesteroli laski ja vatsan toiminta normalisoitui paremmin kuin riisipitoista ruokavaliota noudattaneiden ryhmässä. Kuidun saanti oli noin 27 grammaa päivässä. Myös kokonaiskolesteroli laski, vatsakivut ja refluksioireet vähenivät ja psyykkisessä hyvinvoinnissakin nähtiin lievää paranemista.
Niin kutsutussa riisiryhmässä muutokset ruokavaliossa olivat rajumpia. Sekä energian, rasvojen että kuidun saanti väheni. Erityisesti kuidunsaanti laski merkitsevästi alle suositusten. Riisiryhmä sai kuitua noin 17 grammaa päivässä, kun sitä suosituksen mukaan tulisi saada 25–35 grammaa päivässä. Lisäksi riisiryhmän ummetusoireet lisääntyivät, mutta muut vatsaoireet vähenivät.
Vapaaehtoisilla osallistujilla oli joko korkea kolesterolitaso, verenpaine tai molemmat. Kummassakin ryhmässä paino ja vyötärönympärys pienenivät sekä yleisen hyvinvoinnin kokemus lisääntyi.
Väitöskirjatutkija Enni Mannila Turun yliopiston elintarviketieteiltä kertoo, että on ollut hyvin mielenkiintoista nähdä, miten trendiksi muodostunut vähägluteeninen ruokavalio yhdistettynä suomalaiseen kauraan ja kaukaa tuotavaan riisiin vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin.
– Aihe on tärkeä niin kansanterveyden kuin kestävän kehityksenkin kannalta ja tässä riittää vielä paljon tutkittavaa, Mannila sanoo.
Kaura ruokkii hyvää ravitsemusta ja hyvinvointia
Kauran terveyshyödyt eivät tulleet tutkijoille yllätyksenä: Turun yliopiston elintarviketieteiden professori Kaisa Linderborgin mukaan he olivat huomanneet myös aiemmissa tutkimuksissa, että gluteenittomassa ruokavaliossa riittävä kuidunsaanti saavutetaan kauraa käyttämällä. Kauran käyttö on ollut taas yhteydessä rikkaaseen suolistomikrobistoon.
– Tässä tutkimuksessa erityistä oli huomata, että kaura tuki hyvää ravitsemusta ja yleistä hyvinvointia. Suolistomikrobistoon liittyviä tuloksia on luvassa vielä tämän vuoden aikana, Linderborg kertoo.
Professori Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta muistuttaa, että vaikka tulokset kannustavat kauran käyttöön, suotavaa on ennen kaikkea syödä monipuolisesti ja ilman ruokavaliorajoituksia, jos niihin ei ole terveyssyitä.
– Kuitenkin moni keliaakikko, keliaakikon lähimmäinen tai gluteenia muista syistä välttävä hyötyy tiedosta, että kauran sisällyttäminen ruokavalioon voi tukea omaa hyvinvointia monin eri tavoin, hän sanoo.
OAT-GUT-BRAIN-tutkimuskokonaisuuden tavoitteena on selvittää luontaisesti gluteenittomien suomalaisen kauran ja maailmanlaajuisesti käytetyn riisin kokonaisvaltaisia terveyshyötyjä osana vähägluteenista ruokavaliota erityisesti ihmisillä, joilla on aineenvaihdunnallisia haasteita. Tutkimuksen kliininen aineistonkeruu suoritettiin vuosina 2022–2023 ja vaikutuksia suoliston mikrobistoon, aineenvaihduntaan ja vireystilaan tutkitaan parhaillaan.
Tutkimusta rahoittivat Suomen kulttuurisäätiö ja Sydäntutkimussäätiö sekä Enni Mannilan väitöstutkimusta Raision tutkimussäätiö, Niemi säätiö ja Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Enni MannilaväitöskirjatutkijaTurun yliopisto
Puh:+358 50 471 6945ensoma@utu.fiKaisa LinderborgprofessoriTurun yliopisto
Puh:+358 50 439 5535kaisa.linderborg@utu.fiMarjukka KolehmainenprofessoriItä-Suomen yliopisto
Puh:040 355 3617marjukka.kolehmainen@uef.fiTurun yliopiston viestintä
viestinta@utu.fiwww.utu.fi/medialleLinkit
Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto
Turun immunologinen tutkimus vahvistuu entisestään, alalle miljoonien EU-rahoitus4.6.2025 12:01:00 EEST | Tiedote
Turun yliopisto ja Åbo Akademi ovat saaneet 3,72 miljoonan euron EU-rahoituksen immunologian tutkijatohtoriohjelmalle. Ohjelmaan, jonka kokonaisbudjetti on 7,66 miljoonaa euroa, palkataan kolmeksi vuodeksi 22 kansainvälistä tutkijaa. Heistä koulutetaan sekä immunologisen tutkimuksen huippuja että yritysmaailmaa ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta ymmärtäviä osaajia.
Kosteikkojen suojelu voi auttaa vesilintuja sopeutumaan ilmaston lämpenemiseen4.6.2025 09:44:41 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus osoittaa, että vesilintujen elinympäristöihin kohdistuvat EU:n suojelutoimet auttavat vesilintuja sopeutumaan ilmaston lämpenemiseen.
Väitös: Tekoäly haastaa oikeudenmukaisen demokratian tekoälysäädöksestä huolimatta3.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Tekoäly haastaa oikeudenmukaista demokratiaa sääntelystä huolimatta. Salla Westerstrandin väitöstutkimus korostaa eettisen keskustelun ja aidon yhteistyön tärkeyttä oikeudenmukaisen digiyhteiskunnan rakentamisessa.
Arvostettu Novo Nordiskin rahoitus ensimmäistä kertaa Turun yliopistoon – tutkija Laura Wey etsii ratkaisuja elävien energiajärjestelmien kehittämiseen3.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Tutkijatohtori Laura Wey on saanut 1,5 miljoonan euron rahoituksen tutkimukseen, jonka tavoitteena on hyödyntää yhteyttäviä bakteereja vihreän sähkön tuotannossa.
Uudessa tutkimushankkeessa tarkastellaan kerrostaloasumisen yhteisöllisyyttä Turun uusilla ja vanhoilla alueilla3.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Hankkeen tuloksia voidaan hyödyntää monin tavoin kaupunkisuunnittelussa, toteaa dosentti Maija Mäki.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme