Työelämän murros näkyy toimistojen suunnittelussa – erilaisten tilojen tarve ja tunnelma korostuvat
Työntekijät tarvitsevat entistä monipuolisempia ja tunnelmaltaan vaihtelevia työympäristöjä, jotka tukevat keskittymistä, yhteistyötä ja palautumista. Tutkimuksen mukaan osallistava suunnittelu lisää työtyytyväisyyttä ja parantaa tilojen toimivuutta.

Työelämä on murroksessa: monipaikkainen työnteko, etäpalaverit ja palautumisen kasvava tarve haastavat perinteiset toimistotilat. Arkkitehti Piia Markkasen väitöskirjassa kehitettiin ja testattiin osallistavaa suunnitteluprosessia oululaisissa yrityksissä. Tutkimuksessa työntekijät osallistuivat aktiivisesti työtilojen kehittämiseen, ja heidän näkemyksensä ja tarpeensa huomioitiin suunnittelun kaikissa vaiheissa.
Markkanen väittelee työtilojen suunnittelusta 11. kesäkuuta Oulun yliopistossa.
Tutkimus tarkastelee tilojen kokonaissuunnittelua kolmesta näkökulmasta: toiminnallisista, esteettisistä ja symbolisista ominaisuuksista. Lisäksi se huomioi työntekijöiden kokemukset, kuten tilan tunnelman ja toimintamahdollisuudet. Tämä tarkastelutapa auttaa suunnittelijoita tuottamaan jäsenneltyä tietoa suunnittelun tueksi.
Tutkimuksessa esitellään uusi teoriapohjainen viitekehys, joka laajentaa työtilojen yhteensopivuuden tarkastelua. Malli huomioi yksityisyyden tilojen tunnelman ja vuorovaikutuksen merkityksen.
"Empiiriset havainnot osoittavat, että etäpalaverit lisäävät yksityisyyden tarvetta, kun taas yhteistyö- ja palautumistilanteissa tilan tunnelma korostuu", Piia Markkanen toteaa.
Markkasen tutkimus tuo työympäristötutkimuksen ja -suunnittelun lähemmäs toisiaan ja tarjoaa konkreettisia menetelmiä käyttäjälähtöiseen työtilasuunnitteluun.
Samalla se tarjoaa tutkijoille välineitä tarkastella aiemmin vähemmälle huomiolle jääneitä tilan kokemuksellisia ulottuvuuksia, kuten tunnelmaa, estetiikkaa ja symboliikkaa suhteessa käyttäjien tarpeisiin ja suunnittelijoiden näkemyksiin.
Osallistava suunnittelu tarjoaa organisaatioille mahdollisuuden vastata työelämän muutoksiin kehittämällä työtiloja, jotka tukevat työntekijöiden hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja työtyytyväisyyttä.
Arkkitehti Piia Markkanen väittelee Oulun yliopistossa keskiviikkona 11.6.2025. Arkkitehtuurin alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Työtilasuunnittelun tutkimus: Tutkimus suunnittelun keinoin (Workplace design research: A research-through-design approach). Vastaväittäjänä toimii professori Hilde Remøy Delftin teknillisestä yliopistosta ja kustoksena dosentti Aulikki Herneoja. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistossa Linnanmaalla salissa L10 klo 12 ja sitä voi seurata etäyhteydellä https://oulu.zoom.us/j/65010260319
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arkkitehti Piia Markkanen, p. 0503707104, piia.markkanen@oulu.fi
Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 0407650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme