Kotina metsä -näyttely tuo luonnonmetsän keskelle Helsinkiä
Luonnonmetsä on katoava kansallisaarre. Luonnontieteellisen museon uusi Kotina metsä -näyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua luonnontilaisen metsän monimuotoisuuteen keskellä kaupunkia. Näyttely aukeaa yleisölle maailman ympäristöpäivänä torstaina 5. kesäkuuta. Luomuksen kesään mahtuu myös puutarhojen kesäopastuksia ja Hildan hämähäkkejä.

Luonnontilainen metsä on Suomessa harvinaisuus ja monelle tuntematon. Valokuvataiteilijat Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo kuvaavat näyttelyssään luonnonmetsien rikasta elämää: erilaisia elinympäristöjä ja elämän muotoja, mutta myös metsien hupenemista ja siihen liittyvää luontokatoa. Näyttely vie kävijät tutustumaan metsään valokuvien, videoteosten sekä Luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmanäytteiden avulla.
Näyttely tarkastelee metsää ekologisena kokonaisuutena – ja elämän ylläpitäjänä. Kotina metsä hyödyntää monipuolisesti luonnontieteellisiä kokoelmia ja esittelee heikosti tunnettuja, mutta merkittäviä luonnonmetsän indikaattorilajeja. Metsien voimaperäisen käytön takia useat ennen yleiset lajit ovat muuttuneet korvaamattomiksi aarteiksi. Näyttelyssä yhdistyvät visuaalisuus, tieteellinen tieto ja oivallus – se on suunniteltu puhuttelemaan kaikenikäisiä kävijöitä.
Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo ovat tehneet pitkään yhteistyötä metsäaiheiden parissa. Viimeisimpänä he ovat syventyneet luonnonmetsiin näyttelyssä ja kirjassa Pohjoistuulen metsä (2023).
Kotina metsä Luonnontieteellisessä museossa 5.6.2025–5.4.2026.
Lisätietoja
Kesäpuutarhat kutsuvat – opastuksia Kaisaniemessä ja Kumpulassa
Luomuksen kasvitieteelliset puutarhat puhkeavat keskikesällä täyteen kukoistukseensa. Molemmissa puutarhoissa järjestetään kesäkaudella opastuksia, joissa syvennytään kasvien maailmaan ja puutarhojen historiaan.
Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa järjestetään maksuttomia opastuksia 10.6.–21.8. Ulkopuutarhan kierroksilla matkataan kasvien kehityshistoriaa esittelevän evoluutiopuutarhan poluilla, sukelletaan tuoksujen ja värien maailmaan sekä ihaillaan harvinaislaatuisia jäkälä- ja sammalpuutarhoja. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista.
Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa järjestetään teemakierroksia 11.6.–22.8. Opastuksilla syvennytään aina tiettyyn puutarhan osaan, kuten hyötykasveihin tai Kaukoitään. Kierrokset sisältyvät pääsymaksuun, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.
Vielä ehdit: Hildan hämähäkit -näyttely 17.8. asti
Kesän ajan on vielä mahdollista nähdä harvinainen taidehistoriallinen aarre: Suomen ensimmäisen naispuolisen luonnontieteellisen kuvittajan, Hilda Olsonin, yli 160 vuotta vanhat hämähäkkiakvarellit. Vuosina 1859–1862 Olson laati 454 tarkkaa kuvitusta eläintieteen professori Alexander von Nordmannin ohjauksessa. Näistä 33 kuvitusoriginaalia on nyt ensi kertaa laajemmin yleisön nähtävillä. Paperipohjaiset teokset ovat erittäin herkkiä valolle, jonka vuoksi ne voivat olla esillä vain rajoitetun ajan. Olsonin hämähäkkiakvarelleja on esillä myös Ateneumin Rajojen rikkojat -näyttelyssä 24.8.2025 asti.
Lisätietoja Hildan hämähäkit -näyttelystä.
Yleisökohteiden aukioloajat ja opastusten lisätiedot: luomus.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hasse HyvärinenNäyttelyamanuenssiLuonnontieteellinen keskusmuseo, Helsingin yliopisto
Puh:+358 2941 28655hasse.hyvarinen@helsinki.fiMarjaana LindyViestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto / Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Puh:+358 (0)50 5186195marjaana.lindy@helsinki.fiKuvat
Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus on enemmän kuin museo. Helsingin yliopistoon kuuluva Luomus ylläpitää yhtä maailman merkittävimmistä luonnontieteellisistä kokoelmista sekä tekee niihin liittyvää tutkimusta. Kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Alkoholi muuttaa alkion ensimmäisten solujen geenien toimintaa19.6.2025 09:02:38 EEST | Tiedote
Alkoholialtistus alkionkehityksen ensimmäisten viikkojen aikana muuttaa geenien toimintaa ja solujen aineenvaihduntaa. Maljakasvatuksessa selvisi, että herkimpiä alkoholille ovat hermoston ensimmäiset solut. Tutkimustulos tukee nykyistä suositusta lopettaa alkoholinkäyttö jo raskautta suunniteltaessa.
Uusi työkalu auttaa tunnistamaan koiran epilepsiakohtauksen17.6.2025 14:07:14 EEST | Tiedote
Uusi, uraauurtava työkalu auttaa koiranomistajia tunnistamaan lemmikkinsä kohtaukset tarkemmin ja voi nostaa koirien epilepsian tutkimuksen, diagnostiikan ja hoidon uudelle tasolle.
Miksi elintapamuutosten ylläpitäminen on niin vaikeaa? Psykologiset tekijät selittävät paljon17.6.2025 12:55:18 EEST | Tiedote
Tutkimus osoittaa, että jo 10-vuotiailla lapsilla tunnesyöminen on yhteydessä epäterveelliseen ruokavalioon. Aikuisilla puolestaan stressi ja hallitsematon syöminen vaikeuttavat elintapamuutosten ylläpitämistä, kun taas syömisen tietoinen rajoittaminen näyttää tukevan painonhallintaa.
Tutkimus paljastaa haasteet inklusiivisten arvojen toteutumisessa perusopetuksessa16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Oppimisen tuen uudistukseen lähdetään tilanteessa, jossa vastuu inkluusion tulkinnasta ja toteutuksesta uhkaa valua kunnille.
Saimaannorppa on Saimaatakin vanhempi12.6.2025 14:30:24 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus paljastaa, että saimaannorppa on evolutiivisesti selvästi eriytyneempi kuin aikaisemmin on tiedetty. Tutkijat ehdottavatkin, että alalajin sijasta saimaannorpan tulisi olla oma itsenäinen lajinsa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme