Eläinsuojelun valvontaan tarvitaan lisää keinoja ja oikeuskäytäntöä on yhdenmukaistettava
Tuore eläinsuojeluvalvonnan tilaa käsittelevä katsaus antaa useita suosituksia eläinsuojelun valvontaan. Suositukset koskevat tuen ja puuttumisen keinoja, viranomaisten koulutuksen ja osaamisen kehittämistä sekä lainsäädäntömuutoksia.
Asianmukainen puuttuminen edellyttää ymmärrystä eläinten kaltoinkohtelun ja eläinrikosten erityispiirteistä.
- Eläinsuojelussa korostuu valvonnan vastuu, mielekäs lainsäädäntö toimivan valvonnan mahdollistajana sekä lain suomien keinojen tehokas käyttö. Näissä kaikissa on vielä parannettavaa, tutkimusjohtaja Kati Rantala Helsingin yliopistosta kiteyttää.
Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston yhteisjulkaisussa tarkastellaan eläinsuojeluvalvonnan ja rikosprosessin toimivuutta Suomessa tutkimuskirjallisuuden ja tilastotietojen valossa.
Moniammatillista yhteistyötä ja tukea eläintenpitäjille
Eläinsuojelun valvonnan tehostaminen edellyttää moniammatillisen yhteistyön parantamista. Eläinten kaltoinkohtelun taustalla on usein eläinten omistajien taloudellisia, terveydellisiä tai sosiaalisia ongelmia. Osassa eläinsuojelutapauksista eläinten omistajat tarvitsisivatkin viranomaisten tai muiden tahojen apua kuten taloudellista tukea tai sosiaali- ja terveyshuollon apua ongelmiinsa.
- Keskeinen valvonnan haaste on eläinten vakavat hyvinvointiongelmat, jotka ovat edenneet liian pitkälle, toteaa eläinlääketieteen lisensiaatti Elli Valtonen.
Oma haasteensa on eläimiin kohdistuva väkivalta, jota on vaikea todentaa jälkikäteen. Lisäksi eläinten pidosta saatava taloudellinen hyöty voi houkutella omistajia laiminlyömään eläinsuojelulainsäädäntöä. Eläinten asemaan liittyy myös vanhentuneita asenteita.
Kohti keskittyneempää rikostutkintaa ja välineitä eläintenpitokiellon valvontaan
Usein eläinten kaltoinkohtelu on niin vakavaa, että puuttuminen edellyttää rikosprosessin käynnistämistä. Katsauksessa esitetyt rikosprosessin kehittämistarpeet liittyvät pitkälti rikosprosessin laadun ja tehokkuuden parantamiseen sekä käytäntöjen yhdenmukaisuuden edistämiseen. Eläintenpitokielto on erityinen puuttumisen keino.
- Eläintenpitokiellon rikkominen tulisi kriminalisoida eläinsuojelurikoksena. Muutos mahdollistaisi eläintenpitokiellon valvonnan myös kotirauhan piirissä, kertoo rikosoikeuden dosentti Tarja Koskela.
Rikosprosessissa arvioidaan eläimelle aiheutunutta tarpeetonta kärsimystä ja kipua. Niiden arviointi edellyttää nykyistä laajempaa asiantuntijoiden käyttämistä.
- Myös virkamiesten omaa osaamista pitäisi kehittää. Eläimiin kohdistuvia rikosepäilyjä tulee yksittäiselle virkamiehelle käsiteltäväksi harvoin, jolloin eläimen kärsimyksen arviointi voi olla haasteellista, Koskela sanoo.
Oikeuskäytännön yhtenäistämiseksi ja eläimiin kohdistuneiden rikosten tunnusmerkistöjen arvioinnin helpottamiseksi eläimiin kohdistuneet rikokset tulisikin keskittää tiettyjen virkamiesten hoidettaviksi. Tätä auttaa se, että viranomaisille suunnatut koulutukset eläinten hyvinvointisääntelystä ovat lisääntyneet.
Rikosilmoituksia jää kirjaamatta
Eläinlääketieteen tohtori Kirsi Swan on huolissaan havainnoista, joiden mukaan eläinten kaltoinkohteluun liittyvien rikosilmoitusten laadinnassa vaikuttaa olevan epäselvyyksiä koskien eläinsuojeluvalvontaa ja poliisin toimia. Huolestuttavista havainnoista ei kirjata rikosilmoituksia siinä määrin kuin olisi tarkoituksenmukaista.
- Muistuttaisin myös yksittäisiä kansalaisia, sekä uuden lain nojalla ilmoitusvelvollisia, kuten lastensuojelua, eläinsuojeluilmoitusten tekemisestä, Swan sanoo.
Eläinsuojeluvalvontaa ja -rikoksia koskevan tutkimuskatsauksen laadinta perustuu eläinsuojeluasioita koskevaan hallitusohjelmakirjaukseen. Katsauksesta vastaa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama hanke Lainsäädännön vaikutukset hiljaisiin toimijoihin: riittämättömästä tietoperustasta osallistaviin ratkaisuihin (SILE). Katsauksen rahoitukseen on osallistunut Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti ja katsauksen tekoon Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta ja Itä-Suomen yliopisto.
Lisätiedot:
Kati Rantala, tutkimusjohtaja, dosentti (VTT), puh. 050 3876198, kati.rantala@helsinki.fi
Tarja Koskela, yliopistonlehtori, dosentti (OTT), puh. 050 3369236, tarja.s.koskela@uef.fi
Elli Valtonen, väitöskirjatutkija (ELL) elli-marja.valtonen@helsinki.fi
Kirsi Swan, kliininen opettaja (ELT), puh. 029 4157406, kirsi.swan@helsinki.fi
Linkki katsaukseen:
http://hdl.handle.net/10138/596678
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Alkoholi muuttaa alkion ensimmäisten solujen geenien toimintaa19.6.2025 09:02:38 EEST | Tiedote
Alkoholialtistus alkionkehityksen ensimmäisten viikkojen aikana muuttaa geenien toimintaa ja solujen aineenvaihduntaa. Maljakasvatuksessa selvisi, että herkimpiä alkoholille ovat hermoston ensimmäiset solut. Tutkimustulos tukee nykyistä suositusta lopettaa alkoholinkäyttö jo raskautta suunniteltaessa.
Uusi työkalu auttaa tunnistamaan koiran epilepsiakohtauksen17.6.2025 14:07:14 EEST | Tiedote
Uusi, uraauurtava työkalu auttaa koiranomistajia tunnistamaan lemmikkinsä kohtaukset tarkemmin ja voi nostaa koirien epilepsian tutkimuksen, diagnostiikan ja hoidon uudelle tasolle.
Miksi elintapamuutosten ylläpitäminen on niin vaikeaa? Psykologiset tekijät selittävät paljon17.6.2025 12:55:18 EEST | Tiedote
Tutkimus osoittaa, että jo 10-vuotiailla lapsilla tunnesyöminen on yhteydessä epäterveelliseen ruokavalioon. Aikuisilla puolestaan stressi ja hallitsematon syöminen vaikeuttavat elintapamuutosten ylläpitämistä, kun taas syömisen tietoinen rajoittaminen näyttää tukevan painonhallintaa.
Tutkimus paljastaa haasteet inklusiivisten arvojen toteutumisessa perusopetuksessa16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Oppimisen tuen uudistukseen lähdetään tilanteessa, jossa vastuu inkluusion tulkinnasta ja toteutuksesta uhkaa valua kunnille.
Saimaannorppa on Saimaatakin vanhempi12.6.2025 14:30:24 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus paljastaa, että saimaannorppa on evolutiivisesti selvästi eriytyneempi kuin aikaisemmin on tiedetty. Tutkijat ehdottavatkin, että alalajin sijasta saimaannorpan tulisi olla oma itsenäinen lajinsa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme