Maanmittauslaitos on ottanut käyttöön uuden maastotietojen tuotantojärjestelmän
Maanmittauslaitos on onnistuneesti ottanut käyttöön uuden maastotietojen tuotantojärjestelmän, joka perustuu avoimeen lähdekoodiin. Vastaavia ratkaisuja ei ole tiettävästi käytössä muualla Euroopassa. Uusi maastotietojen tuotantojärjestelmä mahdollistaa Suomelle entistä tehokkaamman ja ajantasaisemman kansallisen maastotietokannan ylläpidon sekä yleisten karttatuotteiden tuotannon.

Uuden tuotantojärjestelmän myötä maastotietokannan ajantasaisuus, eheys ja käytettävyys paranevat. Uudistus näkyy maastotietokannan lisäksi kartoilla ja tietopalveluissa. Käyttäjille muutokset tulevat näkyvät vaiheittain tulevien vuosien aikana.
Maanmittauslaitoksen maastotietokanta on ainoa koko Suomen kattava ja jatkuvasti ajantasaistettava maastoa kuvaava avoin aineisto. Kaikki Maanmittauslaitoksen kartat, sähköiset karttapalvelut ja rajapinnat tuotetaan maastotietokannasta, ja esimerkiksi Puolustusvoimat hyödyntää laajasti aineistoa toiminnassaan. Maastotietokannasta löytyvät muun muassa kuvaukset Suomen liikenneverkosta, rakennuksista, nimistöstä, maankäytöstä, vesistöistä ja korkeussuhteista.
– Maastotietojen tuotantojärjestelmän uudistuksen taustalla on laaja sidosryhmien kanssa tehty maastotietojen mallinnustyö, jossa on huomioitu asiakastarpeet mahdollisimman hyvin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Maanmittauslaitoksen maastotietojen vaikuttavuus yhteiskunnassa kasvaa entisestään erityisesti analyysikäytössä, kertoo kehityspäällikkö Risto Ilves.
Maastotietokannan päivittäminen on yhteistyötä useiden eri toimijoiden kanssa. Maastotietokantaa pidetään ajan tasalla ilmakuvien, keilausaineistojen ja muiden tiedontuottajien tuottamien aineistojen avulla. Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat muun muassa kunnat ja energiayhtiöt. Kohteiden luokituksen tarkkuutta parannetaan myös maastotarkistuksin.
Avoin lähdekoodi mahdollistaa yhteistyön yritysten ja julkishallinnon välillä
Uusi järjestelmä hyödyntää avoimen lähdekoodin teknologioita, mikä mahdollistaa laajapohjaisen yhteistyön yritysten ja julkishallinnon välillä.
– Maastotietojen tuotantojärjestelmän uudistus on osa isompaa kokonaisuutta, jossa olemme uusineet paikkatietotuotantojärjestelmiä, kuten ilmakuva-, pistepilvi- ja kiintopisterekisteriä samoilla avoimen lähdekoodin teknologiolla laajasti. Yhtenäisen teknologisen pohjan ansiosta eri järjestelmien ylläpito ja jatkokehittäminen sekä Maanmittauslaitoksen omien että asiakkaiden tarpeiden mukaisesti on tehokkaampaa, toteaa Ilves.
Järjestelmä on rakennettu käyttäen niin sanottua modulaarista arkkitehtuuria, jonka ansiosta teknologisia ratkaisuja voi kehittää ja kilpailuttaa joustavasti. Tämä tekee järjestelmästä kustannustehokkaan ja riippumattoman yksittäisistä toimittajista. Erityisesti laadunhallintatyökaluja on kehitetty siten, että kartoittaja saa suoran palautteen virheistä, jotka pitää korjata. Järjestelmän avulla pystytään myös hyödyntämään tehokkaasti muiden tiedontuottajien aineistoja.
Järjestelmäarkkitehtuuriin voi kuulua sekä avoimen lähdekoodin komponentteja että suljettuja ratkaisuja. Tietoturva on otettu kehitystyössä kattavasti huomioon.
– Järjestelmä on tietoturvatestattu Maanmittauslaitoksen käytäntöjen mukaisesti ja tietoturvan varmistamiseksi on tehty kehitystyössä tarvittava toimenpiteet. Myös tietosisällön osalta on tehty analyysi siitä, mitä tietoja voidaan jakaa avoimena-aineistona, kertoo Ilves.
Lisätiedot
Risto Ilves, kehityspäällikkö, 029 531 5286, risto.ilves@maanmittauslaitos.fi
Lue lisää
Karttojen ja maastotietokannan käyttäjä, huomaa nämä viisi asiaa keväällä 2025
Kuvat

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
The relatively cold early summer has slowed down the spruce bark beetle’s activity, but there is no end in sight for the forest damage – drones are used to detect damage to trees faster than before7.7.2025 11:30:57 EEST | Press release
The spruce bark beetle belongs to Finnish nature, but the forest damage it causes has increased significantly since the 2010s. The beetle causes financial losses of millions of euros in commercial forests every year. Researchers at the National Land Survey of Finland have developed an artificial intelligence method that helps detect the early signs of damage faster.
Kylig försommar har bromsat upp granbarkborren men något slut på skogsskador är inte i sikte – drönare hjälper upptäcka skador på träden snabbare än tidigare7.7.2025 11:21:26 EEST | Pressmeddelande
Granbarkborren är en del av Finlands natur, men de skogsskador som barkborrarna orsakar har ökat avsevärt sedan 2010-talet. I ekonomiskogar orsakar granbarkborren årligen förluster på miljontals euro. Forskare vid Lantmäteriverket har utvecklat en AI-metod som gör det möjligt att upptäcka begynnande skador snabbare än tidigare.
Kolea alkukesä on hidastanut kirjanpainajia, mutta metsätuhoille ei näy loppua – droonien avulla havaitaan puiden tuhot entistä nopeammin7.7.2025 09:28:53 EEST | Tiedote
Kirjanpainajakuoriainen kuuluu Suomen luontoon, mutta sen aiheuttamat metsätuhot ovat kasvaneet merkittävästi 2010-luvulta alkaen. Talousmetsissä kirjanpainaja aiheuttaa vuosittain miljoonien eurojen rahalliset menetykset. Maanmittauslaitoksen tutkijat ovat kehittäneet tekoälymenetelmän, jonka avulla alkavat tuhot voidaan havaita entistä nopeammin.
Nationella program för flygfotografering och laserskanning får fortsättning – exaktare tredimensionell information om Finland än tidigare3.7.2025 15:41:14 EEST | Pressmeddelande
Nya nationella program för flygfotografering och laserskanning inleds 2026, och samtidigt ökar laserskanningarnas exakthet avsevärt. Det nuvarande programmet avslutas under pågående sommar.
Kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat saavat jatkoa – luvassa entistä tarkempaa kolmiulotteista tietoa Suomesta3.7.2025 09:40:52 EEST | Tiedote
Uudet kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat käynnistyvät vuonna 2026, ja samalla laserkeilausten tarkkuus kasvaa merkittävästi. Nykyinen ohjelma päättyy kuluvana kesänä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme