ProAgriaProAgria

Oletko kuullut Pasurista? Ideointia kalan käyttöön Kurjanrahkassa 11.6.

Jaa

Pasuri on melko tuntematon ruokakala, joka on Porin ja osittain Uudenkaupungin kalastajille runsasta sivusaalista. Pasuria saadaan siis muun kalastuksen yhteydessä luontaisesti sivusaaliina. Selvitämme nyt pasurin tietä sivusaaliista ruoaksi. Ideointi jatkuu tilaisuudessa Kurjenrahkan kansallispuistossa 11.6.

pasuripullat

Tavoitteena on tukea paikallista elinkeinokalataloutta ja kokeilla pasuria lähiruokapainotuksella sekä vastuullisesti tuotettuna kotikeittiöön ja ammattikeittiöihin. Kokeilemme pasurin massausta, selvitämme ravintoarvao, elintarvikkeellista laatua laboratoriotestein sekä arvioimme kalakannan kestävyyttä.

Tiesitkö, että uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten valossa kalan syöntiä tulisi lisätä ja monipuolistaa entisestään. Suosituksissa viikoittainen 300–450 gramman kalamäärä tuntuu suurelle ja samalla tulisi syödä mahdollisimman kestävästi. Tässä kaipaamme myös uusia kalatuotteita ja makuja. Pasurin soveltuvuus ravinnoksi on siis suositeltua ja uusia ideoita antavaa.

Pasuritestausta käynnissä

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat ovat taustoittaneet pasurin ravitsemuksellista arvoa ja samalla ottaneet rohkeasti kalaa testiin. Talvella 2025 pasuria kokeiltiin kotikeittiöön soveltuvasti. Kokeilimme pasuri kokonaisena savustettuna sekä massattuna pyöryköiksi. Kokeilimme erilaisia ja paistotapoja ja yllätyimme positiivisesti.

Keväällä 2025 saimme saalista vähän suuremmin. Tästä erästä tehtiin massaa, joka jäädytettiin. Massasta tehtiin ammattikeittiöosaajien kanssa suurkeittiöön sopiva erä yhdessä Säkylän ruokapalveluiden kanssa. Pasurin maku vei lapsuuden kesiin ja yllätti raikkaudellaan. Kehitysideoitakin saimme ammattilaisilta, kiitos siitä. Yhteisölliset testitilanteet antavat arvokasta tietoa ja kannustavat kalan käyttöön toteaa hanketyöntekijä, ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää.

Uutta ideointia on luvassa 11.6.2025 Kurjenrahkassa

Tule kanssamme Kurjenrahkaan viettämään ihanaa Impinpäivää 11.6.2025. Tapahtuma on avoin kaikille. Pasuripurilaisia riittää noin sadalle hengelle.

Tarkoituksena on talkoilla pasuripurilaisia ja samalla retkeilijä saa maistuvat kalaeväät retkipäivänään. Tule rohkeasti mukaan paistamaan ja maistamaan pasuria! Paistoa teemme, klo 10.00 alkaen noin klo 15.00 asti (tai niin kauan kuin tavaraa riittää).  

Mikäli innostuit toimistamme, ole rohkeasti yhteydessä 

Ota reippaasti yhteyttä hanketoimijoihin Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisnaisissa, niin päästään sopimaan mielenkiintoisia työpajoja erilaisiin ympäristöihin hankealueella. 

Selvistys tehdään Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Pasuria pöytään – hankkeessa. Rahoitus hankkeelle on Lännen Kalaleaderin kautta. Kalaleader edistää kalatalouden olosuhteita, menetelmiä ja tekniikoita rahoittamalla yleishyödyllisiä kehittämis- ja investointihankkeita. Lännen Kalaleader toimii alueensa Leader- yhdistysten rinnalla. Hallinnollisesti Lännen Kalaleader on emo-Leaderinsä, Leader Ravakan jaosto. Lännen Kalaleaderin muut Leader-yhdistykset ovat Leader Karhuseutu, Leader Satasilta, Leader Pohjois-Satakunta, Leader Jokivarsikumppanit ja Leader Joutsentenreitti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ruoka-asiantuntijat

Anna Kari anna.kari@maajakotitousnaiset.fi p. 050 555 8440 tai
Janita Kylänpää janita.kylanpaa@proagria.fi p. 050 66471

Linkit

Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Olemme maaseudun kehittämisen ja arjen asiantuntijaorganisaatio, joka tarjoaa käytännönläheisiä, asiakaslähtöisiä palveluja Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Olemme osa valtakunnallista Maa- ja kotitalousnaisten verkostoa ja toimimme läheisessä yhteistyössä ProAgria Länsi-Suomen kanssa.

Asiantuntijamme työskentelevät ruoantuotannon, ympäristönhoidon, maiseman, ruokakasvatuksen ja yhteisöjen kehittämisen parissa. Tuomme maaseudulle lisäarvoa yhdistämällä ajankohtaisen tiedon, vahvan paikallistuntemuksen ja yhdessä tekemisen voiman. Tavoitteenamme on lisätä hyvinvointia, elinvoimaa ja kestävää kehitystä niin tiloilla kuin kylissä.

Meille on tärkeää säilyttää ja vahvistaa elävää maaseutua – paikkaa, jossa on hyvä asua, yrittää ja syödä. Teemme tätä työtä yhteistyössä paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa – sydämellä ja asiantuntemuksella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ProAgria

Maan parhaaksi, ilmastolle eduksi peltopäivä30.6.2025 10:23:48 EEST | Tiedote

Muuttunut ilmasto tuo haasteita viljelyyn erityisesti äärevien sääolojen osalta. Ratkaisuja sopeutumiseen ja vesitalouden hallintaan sekä hiilen varastointiin maaperään haetaan tiloilla mm. viljelykierrosta ja kasvi- ja lajikevalinnoista, maan kasvukunnon parantamisesta sekä muokkauksen keventämisestä. Samaan aikaan viljelyn vastuullisuusvaatimukset lisääntyvät ja myös mahdolliset hiiliviljelyn kannustimet tulee hyödyntää osana kokonaisvaltaisesti kestävää tuotantoa.

Alkukesän kosteus tuki kasvua, liikasateet jo haitaksi26.6.2025 06:30:00 EEST | Tiedote

Kasvuolosuhteet viljelykasveille ovat olleet hyvät, paikoin jopa erinomaiset, riittävän alkukesän kosteuden ja kovien helteiden puuttumisen ansiosta. Myös muu luonto on hyötynyt sateista ja viileähköstä säästä, mikä näkyy runsaana vihreytenä ja rehevyytenä. Sato-odotukset ovat tässä vaiheessa korkealla, mutta niiden toteutuminen edellyttää, että kasvukausi etenee suotuisasti, sää poutaantuu ja lämpenee. Suuria määriä vettä ei enää kaivata. Paikoitellen sateita on jo nyt saatu liikaa, sillä pellot ovat vettyneet ja kasvustot alkaneet kellastua. Kosteus on lisännyt myös rikkakasvien kasvua sekä kasvitauti- ja lakoriskiä.

Miten Suomi tuottaa ruokaa vastuullisesti? Viljelijät, asiantuntijat ja maaseutunuoret kertovat SuomiAreenassa Porissa24.6.2025 08:10:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset viljelijät toimivat kestävän ja vastuullisen viljelyn edelläkävijöinä. Heille nämä arvot ovat arkipäivää ja osa viljelyn perustaa – niin itsestään selviä, että niiden sanoittaminen alan ulkopuolisille voi olla yllättävän haastavaa. Me ProAgria Länsi-Suomessa ja MTK-Satakunnassa haluamme tehdä kestäviä ja vastuullisia toimintatapoja tutuksi myös kuluttajille. Tapaat meidät SuomiAreenassa Porissa näiden teemojen ääreltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye