Oletko kuullut Pasurista? Ideointia kalan käyttöön Kurjanrahkassa 11.6.
Pasuri on melko tuntematon ruokakala, joka on Porin ja osittain Uudenkaupungin kalastajille runsasta sivusaalista. Pasuria saadaan siis muun kalastuksen yhteydessä luontaisesti sivusaaliina. Selvitämme nyt pasurin tietä sivusaaliista ruoaksi. Ideointi jatkuu tilaisuudessa Kurjenrahkan kansallispuistossa 11.6.

Tavoitteena on tukea paikallista elinkeinokalataloutta ja kokeilla pasuria lähiruokapainotuksella sekä vastuullisesti tuotettuna kotikeittiöön ja ammattikeittiöihin. Kokeilemme pasurin massausta, selvitämme ravintoarvao, elintarvikkeellista laatua laboratoriotestein sekä arvioimme kalakannan kestävyyttä.
Tiesitkö, että uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten valossa kalan syöntiä tulisi lisätä ja monipuolistaa entisestään. Suosituksissa viikoittainen 300–450 gramman kalamäärä tuntuu suurelle ja samalla tulisi syödä mahdollisimman kestävästi. Tässä kaipaamme myös uusia kalatuotteita ja makuja. Pasurin soveltuvuus ravinnoksi on siis suositeltua ja uusia ideoita antavaa.
Pasuritestausta käynnissä
Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat ovat taustoittaneet pasurin ravitsemuksellista arvoa ja samalla ottaneet rohkeasti kalaa testiin. Talvella 2025 pasuria kokeiltiin kotikeittiöön soveltuvasti. Kokeilimme pasuri kokonaisena savustettuna sekä massattuna pyöryköiksi. Kokeilimme erilaisia ja paistotapoja ja yllätyimme positiivisesti.
Keväällä 2025 saimme saalista vähän suuremmin. Tästä erästä tehtiin massaa, joka jäädytettiin. Massasta tehtiin ammattikeittiöosaajien kanssa suurkeittiöön sopiva erä yhdessä Säkylän ruokapalveluiden kanssa. Pasurin maku vei lapsuuden kesiin ja yllätti raikkaudellaan. Kehitysideoitakin saimme ammattilaisilta, kiitos siitä. Yhteisölliset testitilanteet antavat arvokasta tietoa ja kannustavat kalan käyttöön toteaa hanketyöntekijä, ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää.
Uutta ideointia on luvassa 11.6.2025 Kurjenrahkassa
Tule kanssamme Kurjenrahkaan viettämään ihanaa Impinpäivää 11.6.2025. Tapahtuma on avoin kaikille. Pasuripurilaisia riittää noin sadalle hengelle.
Tarkoituksena on talkoilla pasuripurilaisia ja samalla retkeilijä saa maistuvat kalaeväät retkipäivänään. Tule rohkeasti mukaan paistamaan ja maistamaan pasuria! Paistoa teemme, klo 10.00 alkaen noin klo 15.00 asti (tai niin kauan kuin tavaraa riittää).
Mikäli innostuit toimistamme, ole rohkeasti yhteydessä
Ota reippaasti yhteyttä hanketoimijoihin Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisnaisissa, niin päästään sopimaan mielenkiintoisia työpajoja erilaisiin ympäristöihin hankealueella.
Selvistys tehdään Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten Pasuria pöytään – hankkeessa. Rahoitus hankkeelle on Lännen Kalaleaderin kautta. Kalaleader edistää kalatalouden olosuhteita, menetelmiä ja tekniikoita rahoittamalla yleishyödyllisiä kehittämis- ja investointihankkeita. Lännen Kalaleader toimii alueensa Leader- yhdistysten rinnalla. Hallinnollisesti Lännen Kalaleader on emo-Leaderinsä, Leader Ravakan jaosto. Lännen Kalaleaderin muut Leader-yhdistykset ovat Leader Karhuseutu, Leader Satasilta, Leader Pohjois-Satakunta, Leader Jokivarsikumppanit ja Leader Joutsentenreitti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ruoka-asiantuntijat
Anna Kari anna.kari@maajakotitousnaiset.fi p. 050 555 8440 tai
Janita Kylänpää janita.kylanpaa@proagria.fi p. 050 66471
Linkit
Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
Olemme maaseudun kehittämisen ja arjen asiantuntijaorganisaatio, joka tarjoaa käytännönläheisiä, asiakaslähtöisiä palveluja Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Olemme osa valtakunnallista Maa- ja kotitalousnaisten verkostoa ja toimimme läheisessä yhteistyössä ProAgria Länsi-Suomen kanssa.
Asiantuntijamme työskentelevät ruoantuotannon, ympäristönhoidon, maiseman, ruokakasvatuksen ja yhteisöjen kehittämisen parissa. Tuomme maaseudulle lisäarvoa yhdistämällä ajankohtaisen tiedon, vahvan paikallistuntemuksen ja yhdessä tekemisen voiman. Tavoitteenamme on lisätä hyvinvointia, elinvoimaa ja kestävää kehitystä niin tiloilla kuin kylissä.
Meille on tärkeää säilyttää ja vahvistaa elävää maaseutua – paikkaa, jossa on hyvä asua, yrittää ja syödä. Teemme tätä työtä yhteistyössä paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa – sydämellä ja asiantuntemuksella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ProAgria
ProAgria Itä Suomi ja MKN Itä-Suomi: Kestävä ruokavalinta alkaa läheltä3.6.2025 09:40:56 EEST | Tiedote
ProAgria Itä-Suomi ja Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset haluavat nostaa esiin lähiruoan tärkeyden osana uusia ravitsemussuosituksia. Lähiruoan käyttö ei ainoastaan tue kestävää kehitystä, vaan myös edistää vastuullisuutta ja hyvinvointia monin tavoin.
Tervetuloa vieraskasvipäivään Ylivieskassa 11.6.20252.6.2025 14:15:34 EEST | Tiedote
Tapahtumassa näytetään konkreettisesti, miten viitapihlaja-angervoa torjutaan eri menetelmin ennen uuden lainsäädännön voimaantuloa. Lisäksi jaossa on ajankohtaista tietoa vieraslajeista sekä mahdollisuus osallistua yhteisiin lupiinitalkoisiin. Tapahtuma tarjoaa tärkeän näkökulman niin luonnon monimuotoisuuden suojeluun kuin vieraslajien torjuntaan.
KumpuRock goes Satoa tuo lähellä tuotetut raaka-aineet festarivieraiden lautasille2.6.2025 12:22:48 EEST | Tiedote
Siilinjärvellä aiemmin erillisinä tapahtuminaan järjestetyt KumpuRock ja Satoa ovat yhdistäneet voimansa ja kesäkuun alussa KumpuRock goes Satoa!
Tervetuloa VIUHKA-hankkeen tapahtumiin ja talkoisiin kesällä 202526.5.2025 11:28:42 EEST | Tiedote
Vieraslajilainsäädäntö velvoittaa maanomistajaa torjumaan haitallisia vieraskasveja maillaan. Näitä ovat mm. komealupiini, jättipalsami ja jättiputki. Torjuntaa on tärkeää tehdä oikeaan aikaan kesästä. Tervetuloa tapahtumiimme kuulemaan ajankohtaista tietoa haitallisista vieraslajeista, katsomaan käytännön esimerkkejä torjuntatyöstä sekä haastattelemaan asiantuntijoita ja seuraamaan tärkeää talkootyötä paikan päällä.
Savolainen mustikkakukko on Suomen kuudestoista nimisuojattu tuote23.5.2025 14:24:17 EEST | Tiedote
”Savolainen mustikkakukko” on hyvä esimerkki erittäin pitkät perinteet omaavasta marjaleivonnaisesta, jossa yhdistyvät Savon alueelle ominainen marjojen keruukulttuuri ja ikivanhan kaskeamisperinteen juurruttama rukiin monipuolinen käyttö.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme