Sanoista tekoihin terveydenhuollossa: Uusi tutkimus korostaa hoiva-alan työntekijöiden osallistamista lupausten muotoiluun sosiaalisen kestävyyden edistämiseksi
Terveydenhuollon organisaatioiden kohdatessa tiukempia budjetteja ja kasvavaa taloudellista epävarmuutta, uusi tutkimus Kauppakorkeakoulu Hankenilta korostaa hoiva-alan työntekijöiden osallistamisen merkitystä käytännön ratkaisujen löytämisessä - erityisesti resursoinnin ja asiakkaille sekä heidän läheisilleen annettujen lupausten pitämisen osalta. Tutkimus tuo esille kasvavan jännitteen taloudellisen tehokkuuden ja ihmisten hoivan eettisten kysymysten välillä.
Kauppakorkeakoulu Hankenin CERS – Centre for Relationship Marketing and Service Management -tutkimuskeskuksen uusi tutkimus tuo lisäarvoa käynnissä olevaan keskusteluun resurssien käytöstä ja kestävyydestä hoiva-alalla. Tieteellinen artikkeliEmployee alignment with conscientious brand promises: exploring participatory mechanisms of brand promise co-creation,jonka ovat kirjoittaneet Helena Liewendahl, Sonja Sarasvuo, Kristina Heinonen, Christian Grönroos ja Teresia Stigzelius, on hiljattain julkaistu Journal of Brand Management -lehdessä. Tutkimuksessa käsitellään, miten terveydenhuollon organisaatiot kohdentavat resurssejaan, erityisesti työntekijöiden aikaa, riittävien hoitostandardien varmistamiseksi ja hoivalupausten pitämiseksi.
Tutkimus osallistuu myös laajempaan keskusteluun kestävyydestä ja organisaatioiden vastuullisuudesta, keskittyen erityisesti sosiaalisiin ja inhimillisiin näkökulmiin, jotka ovat keskeisiä terveydenhuollossa. Tutkijat huomauttavat, että näiden alueiden lupausten laiminlyönti voi johtaa syytöksiin "sosiaalipesusta" (vrt. viherpesu). Tämän välttämiseksi tutkimus kehottaa terveydenhuollon organisaatioita välttämään epärealistisia lupauksia ja sen sijaan varmistamaan, että työntekijöillä on riittävästi aikaa ja resursseja hoivalupausten mahdollistamiseen, tekemiseen ja pitämiseen.
Yhteistyössä iäkkäille palveluja tarjoavan organisaation johdon ja työntekijöiden kanssa tutkijat tunnistivat keskeisiä strategioita, joilla lupaukset jotka liittyvät kestävyyteen ja vastuullisuuteen voidaan tuoda käytäntöön:
"Työntekijöiden on ymmärrettävä organisaation tekemät lupaukset. Tämä edellyttää selkeyttä siitä, mitä lupaukset tarkoittavat, aikaa ja resursseja lupausten toteuttamiseen sekä työntekijöiden mahdollisuutta myötävaikuttaa merkityksellisesti lupausten muotoiluun", kertoo tutkija Sonja Sarasvuo, jonka tutkimustyö tarkastelee sidosryhmien mielikuvia organisaatioiden brändeistä ja lupauksista.
Tutkimus on merkittävä myös siksi, että se keskittyy työntekijälähtöiseen tulokulmaan terveydenhuollon brändien kontekstissa, sen sijaan että se tarkastelisi yksinomaan potilaiden tai asiakkaiden näkökulmia. Tutkimus korostaa työntekijöiden osallistamista lupausten hallintaan ja keskittyy tapoihin, joilla työntekijät ja johto yhdessä luovat tunnollisia lupauksia ja vievät ne käytäntöön:
"Tarvitaan tilaa yhteiselle pohdinnalle lupauksista - esimerkiksi organisaation strategiassa ja arvolauselmissa tehdyistä lupauksista sekä hoivatyön arjessa ilmentyvistä lupauksista. Tutkimuksessamme osallistujat tekivät yhdessä resurssikartoituksen saadakseen selkeämmän kuvan käytettävissä olevista ja tarvittavista resursseista lupausten toteuttamiseksi. Työntekijät kokivat myös hyödylliseksi luoda yhdessä symbolisia esineitä, jotka toimivat muistutuksina lupauksista arjen työssä", kertoo tutkija Helena Liewendahl, jonka työ tarkastelee työntekijöiden motivaatiota sitoutua lupauksiin ja joka ohjasi organisaation lupausten yhteismuotoilua osana toimintatutkimusta.
Lisätietoja antavat:
KTT Helena Liewendahl, helena.liewendahl@hanken.fi, +358 40 5812 580
KTT Sonja Sarasvuo, sonja.sarasvuo@hanken.fi +358 50 63 900
Tietoja julkaisijasta
Kauppakorkeakoulu Hanken on Suomen vanhin kauppakorkeakoulu, joka toimii
Helsingissä ja Vaasassa. Se on johtava, kansainvälisesti akkreditoitu yliopisto, jolla on yli
sadan vuoden kokemus koulutuksesta ja tutkimuksesta talouden ja kauppatieteiden aloilta. Kaikki Hankenin opetus perustuu sen korkeatasoiseen tutkimukseen. Hankenilla on läheiset
suhteet yritysmaailmaan ja yli 16 000 alumnin verkosto yli 70 maassa.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Svenska handelshögskolan
Ny studie förklarar varför kravet på enhällighet orsakar konflikter och förseningar i internationella avtal – och föreslår reformer som kan minska problemen26.6.2025 08:33:09 EEST | Pressmeddelande
Beslutsfattare och experter har länge kritiserat kravet på enhällighet i multilaterala förhandlingar, eftersom det ofta leder till förseningar och i vissa fall till att förhandlingarna helt kör fast. Fram till nyligen har detta fenomen varit svårt att förklara utifrån rationellt beteende.
Uusi tutkimus paljastaa, miksi yksimielisyysvaatimus aiheuttaa konflikteja ja viivästyksiä kansainvälisissä sopimuksissa – ja ehdottaa uudistuksia ongelmien lievittämiseksi26.6.2025 08:33:09 EEST | Tiedote
Päättäjät ja asiantuntijat ovat jo pitkään kritisoineet monenvälisten neuvottelujen yksimielisyysvaatimusta, koska se johtaa usein viivästyksiin ja toisinaan jopa pattitilanteisiin. Tähän asti ilmiötä ei ole onnistuttu selittämään rationaalisen käyttäytymisen näkökulmasta.
New study reveals why unanimity rule causes conflict and delays in international agreements – and suggests reforms which might mitigate these problems26.6.2025 08:33:09 EEST | Press release
Policymakers and experts have long criticised the requirement for unanimous agreement in multilateral negotiations, pointing to a tendency for unanimity rule to produce delays and sometimes deadlock. Until recently, this phenomenon has eluded attempts at explanation in terms of rational behavior.
Fem år av Finnish Innovation Index: Ikea det mest innovativa företaget 20256.5.2025 17:30:00 EEST | Pressmeddelande
Årets vinnare i Finnish Innovation Index (FII)-mätningen är Ikea. I topp 10 finns globala varumärken och finska flaggskepp: Apple, BMW Group, Uber, Marimekko, Fiskars Group, Normal, Samsung, Airbnb och Lumene. De senaste FII-resultaten visar hur innovation, värdegrund och tillväxt går hand i hand.
Finnish Innovation Index viisi vuotta: Ikea on innovatiivisin yritys 20256.5.2025 17:30:00 EEST | Tiedote
Vuoden voittaja Finnish Innovation Index (FII) -mittauksessa on Ikea, ja top 10 sisältää globaaleja brändejä ja suomalaisia ikoneita: Apple, BMW Group, Uber, Marimekko, Fiskars Group, Normal, Samsung, Airbnb ja Lumene. Viimeisimmät FII-tulokset korostavat, kuinka innovaatio, arvopohja ja kasvu kulkevat käsi kädessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme