Föräldrars tveksamhet till vaccinationer kan minska vaccinationstäckningen
Föräldrars förtroende för experter och officiella informationskällor har stor betydelse för hur de vaccinerar sina barn. Även sjukskötarna spelar en nyckelroll i genomförandet av det nationella vaccinationsprogrammet.

Specialplanerare Idil Hussein har i sin doktorsavhandling undersökt finska föräldrars avsikter att vaccinera sina barn mot papillomvirus (HPV) och influensa. 83 procent av föräldrarna hade för avsikt att vaccinera sina döttrar mot HPV. Utfallet var emellertid ännu högre: 88 procent av flickorna fick vaccinet. Inga signifikanta geografiska skillnader i avsikter att vaccinera mot HPV konstaterades. De främsta orsakerna till att avstå från vaccination var oro för biverkningar och negativ rapportering i media.
När det gäller influensavaccinet gick avsikterna inte hand i hand med utfallet: två av tre föräldrar hade för avsikt att vaccinera sitt barn, men bara hälften av barnen vaccinerades. Det vanligaste skälet till att avstå vaccination var att hälsovårdaren inte erbjudit vaccinet.
Regionala skillnader i vaccinationsviljan förekom endast i fråga om vaccination mot influensa. Där påverkades den bland annat av bostadsorten, moderns utbildningsnivå, antalet barn, tilliten till officiella informationskällor och kunskaperna om influensa. Vaccinationstäckningen i Finland mot både HPV och influensa är genomgående lägre än den målsatta nivån.
Lögner om vacciner sprids på sociala medier
Hussein utredde också vilka föräldrarna anser vara de mest kvalificerade vaccinexperterna. Föräldrarna värdesatte vetenskaplig utbildning, praktisk erfarenhet, känslomässig kontroll och stöd från forskarsamhället. Experterna förväntades ha bra kommunikationsförmåga, samt vara ärliga och oberoende av läkemedelsföretag och politiska intressen.
– Även hälsovårdarna på rådgivningsbyråerna har en mycket central roll och ett stort ansvar när det gäller att förbättra vaccinationstäckningen, säger Idil Hussein.
Forskningsresultatet kommer att bidra till utformningen av en mer effektiv och exakt kommunikation om vaccinationer. Dessutom kan förståelsen av de faktorer som påverkar vaccinationsviljan bidra till hanteringen av framtida epidemier.
Debatten om vaccinationer och vacciner är idag mer synlig och polariserad än tidigare. Covid-19-pandemin aktualiserade många frågor om förtroende, kunskap och expertis. Det är samma frågor som föräldrar kan fundera över när det gäller de allmänna barnvaccinationerna.
– Tveksamhet när det gäller vaccinationer är ingalunda någon ny företeelse, men sociala medier har bidragit till spridningen av lögner om vacciner. Tyvärr ser vi att utbredningen av redan övervunna smittsamma sjukdomar ökar runt om i världen, delvis på grund av en misstro mot vacciner och vetenskap som spridits av personer i ledande ställning.
Vacciner är effektiva när det gäller att minska antalet dödsfall
Efter rent vatten är vaccinerna det effektivaste sättet i världen att minska antalet insjuknade och döda. Misstron mot vacciner undergräver dock vaccinationsprogrammen och utgör ett betydande hot mot folkhälsan. Världshälsoorganisationen WHO har identifierat problemet som ett av de tio största globala hoten mot den allmänna hälsan.
I Finland är barnvaccinationerna frivilliga och avgiftsfria och ingår i det nationella vaccinationsprogrammet. Även om vaccinationstäckningen i allmänhet är hög finns det betydande geografiska och vaccinspecifika skillnader. Täckningsgraden har traditionellt varit högre i östra Finland än i västra Finland, där den fortfarande ligger under det nationella genomsnittet i fråga om alla vacciner.
Mer information
Doktorsavhandlingen av Idil Hussein, som granskats vid Helsingfors universitet, Factors associated with parental childhood vaccination intention and expertise: A Finnish population study on influenza and human papillomavirus (HPV) vaccines finns på Helda.
Specialplanerare Idil Hussein, idil.hussein@helsinki.fi, tfn 029 5247 319
Kontakter
Helsingfors universitets medietjänst
Tel:+358 2941 22622mediaservice@helsinki.fiHelsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet grundat 1640. Vår akademiska gemenskap består av 40 000 studerande, forskare och medarbetare. I de internationella universitetsrankningarna placerar sig universitetet i den främsta procenten. "Med vetenskapens kraft för världens bästa" sammanfattar vårt gemensamma arbete vid campusen i Helsingfors, universitetscentrumen i Lahtis, S:t Michel och Seinäjoki samt vid våra sex forskningsstationer runtom i Finland samt i Kenya.
Följ Helsingfors universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet
4 700 nya studenter antogs till Helsingfors universitet – ungefär var sjunde sökande fick studieplats3.7.2025 09:42:00 EEST | Pressmeddelande
Både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande var Helsingfors universitet Finlands populäraste universitet.
Alkohol förändrar genernas funktion i embryots första celler19.6.2025 09:30:21 EEST | Pressmeddelande
Exponering för alkohol under de första veckorna av embryonalutvecklingen förändrar genfunktionen och cellmetabolismen. Odlingar på agarplatta visar att de första cellerna i nervsystemet är mest känsliga för alkohol. Forskningsresultatet stöder den nuvarande rekommendationen att sluta konsumera alkohol redan när man planerar en graviditet.
Lärarnas välbefinnande på arbetsplatsen har förbättrats17.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors universitets uppföljningsundersökning visar att lärarnas arbetshälsa har förbättrats för första gången på flera år. Enkätundersökningen som två gånger årligen riktas till medlemmarna i Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ inleddes för fem år sedan, under coronavåren 2020. En tydlig vändning till det bättre inträffade i fjol.
Helsingfors universitets resultat för 2024 var positivt16.4.2025 12:00:27 EEST | Pressmeddelande
Det operativa resultatet var 1,1 miljoner euro. Tack vare placeringsverksamhetens överskott var totalresultatet 99 miljoner euro.
Helsingfors universitet var återigen de sökandes förstahandsval i den gemensamma ansökan26.3.2025 11:22:29 EET | Pressmeddelande
Fler än 35 000 personer sökte till kandidat- och magisterprogrammen. Helsingfors universitet var Finlands populäraste universitet både sett till antalet förstahandssökande och det totala antalet sökande. Juridik, medicin och psykologi var återigen de populäraste ansökningsmålen vid Helsingfors universitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum