Etelä-Savon ELY-keskus

Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja

Jaa

Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.

Ryhmä ihmisiä kesällä järven rannalla rakentamassa kosteikkolauttoja.
Vapaaehtoiset talkoot keräsivät alueen aktiiveja kauempaakin. Inka Vesala

Viime lauantaina puheet talkoohengen häviämisestä osoitettiin tyhjiksi, sillä yhteensä yli 40 talkoolaista saapui viettämään kesälauantaita 28.6. Mikkelin pohjoispuolella sijaitsevalle Lisko-järven rannalle. Suuri osa osallistujista oli alueelle vasta perustetun vesiensuojeluyhdistyksen, Lisko-Loukee-Lylyjärvien vesistöjen suojeluyhdistys ry:n tai osakaskunnan jäseniä, mutta paikalle ilmestyi vapaaehtoisia myös kauempaa. Paikallisen vesiensuojeluyhdistyksen puheenjohtaja, Ulla Silaste yllättyi positiivisesti paikan päälle tulleiden talkoolaisten määrästä. 

  • ”On hienoa nähdä, että lähijärvemme tila ja sen kohentaminen kiinnostaa ihmisiä”, Silaste iloitsi.

Kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita vesille

Päivä alkoi Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistyksen hankepäällikön, Tiina Kontion asiantuntevalla puheenvuorolla kosteikkolautoista ja niiden rakentamisesta. Kosteikkolautat rakentuivat isolla porukalla tehokkaasti raudoitusverkoista, ponttoneista ja erilaisista kasvimateriaaleista. Aamupäivän aikana saatiin valmiiksi kolme pienempää lauttaa, jotka kytkettiin lopuksi yhdeksi suureksi lautaksi. Lautta työnnettiin rannasta vesille käsivoimin, uitettiin keskelle järveä veneellä ja ankkuroitiin kivillä paikoilleen.

Hanhijärvi-Saarijärvi osakaskunnan tuore puheenjohtaja Tapio Lind oli myös valmistanut lauttojen päälle laitettavaksi kaksi vanerista lintujen pesintälaatikkoa. Talkoisiin tulleet lapset koristelivat laatikot piirroksin ja kirjoittivat niihin terveisiä linnuille sekä järvelle.

Kelluvat kosteikot ovat vesistöön ankkuroitavia rakenteita, joiden päälle istutetaan ravinteita sitovia kasveja, kuten suovehkaa, saroja tai pajua.

  • ”Kelluvien kosteikkolauttojen tarkoitus on keinotekoisesti lisätä kilpailua vesipatsaan liukoisista ravinteista siten, että lisätään kasvillisuuden ja mikro-organismien elintilaa mahdollisimman paljon”, kertoo hankepäällikkö Tiina Kontio Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistyksestä.


Kasvillisuus ja rakenteisiin syntyvä mikrobikasvusto kilpailevat vesipatsaan liukoisista ravinteista kasviplanktonien kanssa ja voivat siten torjua leväkukintoja. Kelluvat kosteikot tarjoavat lisäksi elinympäristöjä muun muassa erilaisille vesieliöille ja linnuille lisäten luonnon monimuotoisuutta.

Talkoisiin rahoitus hankkeesta ja ELY-keskukselta

Talkoot rahoitti Maaseudun Sivistysliiton LUMOAVA-hanke. Hankkeen edustaja, kyläkehittäjä Marikki Väisänen kertoi talkoolaisille, miten kyläyhteisöt ja paikalliset toimijat voivat saada tukea ja avustusta ympäristön tilaa parantaville hankkeille. Myös Etelä-Savon ELY-keskus osallistui kosteikkolauttahankkeen kuluihin. ELY-keskuksen vesistöasiantuntija Inka Vesala kertoi päivän aikana alueen vesistöjen tilasta ja vesienhoidosta. 

  • ”Alueella on selkeitä vesienhoidon tarpeita ja ELY-keskus myöntää mielellään avustuksia niin järvissä kuin valuma-alueella tehtäviin kunnostuksiin”, Vesala ynnää.

Talkoot suunnitteli ja toteutti yhteistyössä Lisko-Loukee-Lylyjärvien vesistöjen suojeluyhdistys ry, Hanhijärvi-Saarijärvi osakaskunta, Etelä-Savon ELY-keskus, Maaseudun Sivistysliitto (LUMOAVA-hanke) ja Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiina Kontio, hankepäällikkö, p. 050 306 2595, tiina.kontio(at)skvsy.fi
Inka Vesala, vesistöasiantuntija, p. 0295 024 208, inka.vesala(at)ely-keskus.fi
Marikki Väisänen, kyläkehittäjä, p. 040 631 3837, marikki.vaisanen(at)msl.fi

Kuvat

Ryhmä ihmisiä kesällä järven rannalla rakentamassa kosteikkolauttoja.
Vapaaehtoiset talkoot keräsivät alueen aktiiveja kauempaakin.
Inka Vesala
Lataa
Kosteikkolautta järvessä ilmasta kuvattuna.
Kosteikkolautta järvessä ilmasta kuvattuna.
Tiina Kontio
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.

Itä-Suomeen vahva elinvoimakeskus vuonna 2026 – viraston toimipaikat Kuopioon, Joensuuhun ja Mikkeliin19.6.2025 09:05:02 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Samalla perustetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueelle perustetaan Itä-Suomen elinvoimakeskus, jolla on toimipaikat Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä.

Haitallisiksi vieraslajeiksi luokiteltujen viitapihlaja-angervon ja valkopajuangervon siirtymäaika päättyy17.6.2025 14:14:24 EEST | Tiedote

Viitapihlaja-angervo ja valkopajuangervo ovat olleet suosittuja lajeja pihojen pensasaidoissa ja kaupunkien puistoalueilla. Ympäristöön levitessään ne kuitenkin muodostavat laajoja ja tiiviitä kasvustoja vieden tilaa alkuperäiseltä lajistolta, jonka takia ne on luokiteltu haitallisiksi vieraslajeiksi vuonna 2023. Lajeille annettiin kahden vuoden siirtymäaika, joka päättyy tänä kesänä 15.8.2025. Sen jälkeen niiden maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kiellettyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye