Rikastuta retkeilykokemustasi paikkatiedon avulla
Moni hyödyntää nykyään retkien suunnittelussa paikkatietopalveluja. Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunasta saat paljon ideoita ja apua sekä retkeilyreittien suunnitteluun että mielenkiintoisten kohteiden löytämiseen.

− Paikkatiedon hyödyntäminen retkeilyn suunnittelussa parantaa turvallisuutta ja tekee retkistä miellyttävämpiä. Kun retkeilijät tietävät tarkalleen, minne ovat menossa ja mitä odottaa, he voivat keskittyä nauttimaan luonnosta ja sen tarjoamista elämyksistä, sanoo Maanmittauslaitoksen asiantuntija Riikka Kivekäs.
Mielenkiintoisen ja omaan tarkoitukseen sopivan retkeilypaikan etsimisessä voit hyödyntää Maanmittauslaitoksen karttapalvelu Paikkatietoikkunaa, joka sisältää yli 3 000 karttatasoa eri tiedontuottajilta.
Suunnittele reittisi Paikkatietoikkunan työkaluilla
Paikkatietoikkunassa voit suunnitella tulevia retkiäsi tallentamalla palveluun retkeily- tai lenkkeilyreittejä sekä muita itseäsi kiinnostavia kohteita. Voit hahmotella reittiä kartalle piirtämällä pisteitä ja viivoja ja mittaamalla etäisyyksiä mittaustyökalulla. Reitillä oleviin korkeuseroihin voit tutustua maastoprofiili-työkalulla ja päättää, haluatko kulkea leppoisasti tasaisessa maastossa vai nostaa hikeä pintaa jyrkissä mäissä. Voit myös jakaa suunnittelemasi reitin vaelluskavereille tai muille kiinnostuneille.
Paikkatietoikkunan eri karttatasojen tutkiminen auttaa uuden alueen hahmottamista ja voi tuoda esiin mielenkiintoisia kohteita tutultakin seudulta.
− Retkeilijälle kiinnostavia karttatasoja ovat muun muassa maastokartta, josta näkee esimerkiksi reitille osuvat suot, kalliot ja pellot, ortokuva eli yksittäisistä ilmakuvista tehty yhdistelmä, joka vastaa geometrialtaan karttaa sekä rinnevarjoste, joka esittää korkeuserot visuaalisesti, kertoo Kivekäs.
Jos käytössäsi on älykello tai muu laite, joka tallentaa kulkemasi reitin, voit tarkastella reittiäsi jälkikäteen kartalla lataamalla reitin Paikkatietoikkunaan.
Historiallisia kohteita ja syventävää tietoa ympäröivästä luonnosta
Paikkatietoikkunassa voit nähdä kartalla monia kiinnostavia historiallisia kohteita kuten muinaisjäännöksiä, jääkauden jälkiä sekä arkeologisia kohteita. Löydät kartalta myös kulttuuri- ja rakennusperinnön kannalta tärkeitä kohteita ja Unescon Maailmanperintökohteet, kuten Struven ketjun pisteet.
− Yksi suosituimmista karttatasoistamme on historialliset ilmakuvat, joka tarjoaa sukelluksen paikallishistoriaan. Paikkatietoikkunassa voi vertailla nykyisiä ja vanhoja ilmakuvia, sillä eri karttatasoja voi katsoa päällekkäin tai rinnakkain, mainitsee Kivekäs.
Ympäröivästä luonnosta Paikkatietoikkuna tarjoaa syventävää tietoa, olitpa sitten suunnittelemassa retkeä tai jo luonnon keskellä. Palvelusta näet esimerkiksi Natura 2000 -luonnonsuojeluverkostoon kuuluvat alueet, valtion omistamat luonnonsuojelukohteet sekä merelliset suojelualueet. Eri karttatasoilta saat myös tietoa eri luontotyyppien sijainnista tai puuston iästä.
– Paikkatietoikkunaa kannattaa hyödyntää myös luonnossa liikkuessa puhelimen selaimella. Oman sijaintinsa näkee paikannuspainikkeesta ja samalla voi tutkia, mitä eri karttatasot kertovat ympäristöstä, neuvoo Kivekäs.
Ethän eksy metsään
Metsään mennessä huono verkkoyhteys voi yllättää, joten on aina hyvä ottaa mukaan karttatuloste tai vähintään kuvakaappaus puhelimen näytöllä näkyvästä kartasta. Samalla kannattaa muistaa, että aivan kaikki kohteet eivät löydy kartalta ja luonnon ympäristö muuttuu.
– Paikkatietoikkunan maastokartta toimii hyvin metsässä suunnistaessa. Palvelussa näkyvät esimerkiksi kaikki polut, jotka ovat Maanmittauslaitoksen maastotietokannassa. Poluista ei kuitenkaan ole tietoa kaiken kattavasti. Metsässä risteilee aina enemmän polkuja kuin kartalla näkyy, muistuttaa Kivekäs.
Puhelimeen kannattaa myös ladata hätätilanteiden varalle 112 Suomi -sovellus, joka auttaa pelastuslaitosta löytämään sinut maastosta helpommin. Se näyttää hätäkeskukseen tarkat koordinaattisi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Teija TarvainenPalvelupäällikköTietopalvelut
Puh:040 778 7391teija.tarvainen@maanmittauslaitos.fiTeemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat saavat jatkoa – luvassa entistä tarkempaa kolmiulotteista tietoa Suomesta3.7.2025 09:40:52 EEST | Tiedote
Uudet kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat käynnistyvät vuonna 2026, ja samalla laserkeilausten tarkkuus kasvaa merkittävästi. Nykyinen ohjelma päättyy kuluvana kesänä.
Yhteismetsien laajeneminen jatkuu – kasvuhaluiseen yhteismetsään liittyminen on kannattava vaihtoehto metsänomistajalle26.6.2025 08:50:10 EEST | Tiedote
Oman yhteismetsän perustaminen kannattaa vasta, kun pinta-alaa on niin runsaasti, että metsästä saa hakkuutuloja joka vuosi. Maanmittauslaitoksen tiedot osoittavat, että yhteismetsien pinta-alat ovat kasvussa.
Kesän juttuaiheita Maanmittauslaitoksesta25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksessa tapahtuu paljon myös kesällä. Suomalaisia kiinnostavat etenkin mökkeilyyn ja mökin omistamiseen liittyvät kysymykset. Kesään ajoittuvat myös maastossa ja luonnossa tehtävät työt ja kenttätutkimukset. Kokosimme alle kiinnostavimmat kesätärpit medialle Maanmittauslaitoksen toiminnasta.
Suomen ja Norjan rajankäynti päätösvaiheessa – maastotöiden lopputarkastus valmistui23.6.2025 08:27:01 EEST | Tiedote
Rajankäyntivaltuuskunnat Suomesta ja Norjasta tekivät kesäkuussa maastotöiden lopputarkastuksen Suomen ja Norjan välisellä valtakunnanrajalla. Yli kolme vuotta kestänyt rajankäyntiprosessi on pian loppumassa, ja rajankäynnin dokumentaatio luovutetaan maiden ulkoministeriöille hyväksyttäväksi. Aikanaan molemmissa maissa parlamentit hyväksyvät dokumentit ja vahvistavat rajan sijainnin seuraavien vuosikymmenten ajaksi.
Yksittäisten puiden tiedot tulossa metsäsektorin käyttöön – hyötyä myös metsälain valvonnassa ja EU-sääntelyssä17.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos ja Metsäkeskus ovat aloittaneet yhteisen tutkimustyön, jonka tavoitteena on monipuolistaa ja tarkentaa metsävaratieto yksittäisen puun tasolle. Lähivuosina tarvitaan tietoa metsien muutoksista ja luonnon monimuotoisuudesta muun muassa EU-velvoitteiden seurantaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme