Suomen ympäristökeskus

Utredning: Havsvindkraft ska styras utanför de känsligaste fågelområdena

Dela

För att skydda fåglarna bör havsvindkraftverk byggas helt utanför de mest riskfyllda områdena, rekommenderar en utredning publicerad av Finlands miljöcentral. I analysen som beretts av en omfattande expertgrupp sammanställs känsliga fågelområden i Finlands havsområde och presenteras rekommendationer som stöd för planeringen av havsvindkraft.

En flock sjöorrar.
En flock sjöorrar. Hannu Tikkanen

I utredningen (helda.helsinki.fi, på finska) kombinerades och analyserades flera olika informationskällor samt uppgifter som samlats in i samband med terrängkartläggningar. Centrala faktorer som ska beaktas är fåglarnas födo- och häckningsområden, viktiga huvudsakliga flyttvägar och samlingsområden. Utredningens syfte är att erbjuda konkreta rekommendationer till beslutsfattare, planerare och forskare. 

De viktigaste rekommendationerna i utredningen är:

  • Vid placeringen av havsvindkraft ska försiktighetsprincipen iakttas, eftersom man ännu inte känner till alla skadliga konsekvenser av vindkraften.
  • Vindkraft ska inte byggas i områden där kraftverken medför en stor risk för fågelbeståndet. Låga kustområden och koncentrationsområden vid huvudsakliga flyttvägar ska undvikas. Vid planeringen av havsvindkraft är det viktigt att beakta områden som är känsliga för fågelbeståndet och flyttvägar. 
  • I de områden där vindkraft är lämplig med reservation ska omfattande utredningar och projektspecifika konsekvensbedömningar göras.  
  • Landskapsplanerna ska innehålla strikta planeringsbestämmelser. 

”Det är absolut nödvändigt att Bekämpa klimatförändringen och övergå till ren förnybar energi. Det måste dock ske utan att äventyra den biologiska mångfalden. Havsvindkraften är en central lösning på klimatkrisen, men för att utveckla den krävs noggrann planering, eftersom växelverkan mellan havsvindkraften och fågelbeståndet är komplex", betonar specialplanerare Markku Mikkola-Roos vid Finlands miljöcentral. 

Omsorgsfull planering skyddar fågelbeståndet 

Omsorgsfull planering av kraftverkens placering är fortfarande det bästa enskilda sättet att undvika skador på fågelbeståndet. Det finns få forskningsbevis på effektiviteten hos de flesta andra åtgärderna för att minska skadorna.

Teemu Lehtiniemi, skydds- och forskningsdirektör vid BirdLife Finland, betonar att havsvindkraften har stor potential som kan utnyttjas på ett hållbart sätt, förutsatt att kraftverken placeras omsorgsfullt. Beroende på artbeståndet bör man lämna en 5–25 km bred skyddsbuffert till fågelkolonierna vid kusten. 

"Havsvindkraft kan bli en central del av Finlands energisjälvförsörjning utan att äventyra fågelbeståndets livskraft, bara områdena väljs på rätt sätt. För havsbaserade vindkraftverk är det viktigt att välja områden med låg risk för fågelbeståndet, och det finns rikligt med lämpliga områden särskilt i den ekonomiska zonen på öppet hav. Riskerna för fågelbeståndet är å andra sidan särskilt stora på grunda platser och i närheten av kusten", konstaterar Lehtiniemi. 

Även i områden med låg risk är det viktigt att noggrant utreda vindkraftverkens konsekvenser.  Eftersom flyttande fåglar möter många vindkraftsområden längs sina flyttvägar är det viktigt att bedöma de sammantagna konsekvenserna av olika vindkraftsprojekt.  

"På grund av bristen på information från öppna havsområden måste omfattande utredningar och konsekvensbedömningar göras även i områden med låg risk.  För att möjliggöra både internationell och nationell jämförelse är det viktigt att även i Finland ta i bruk utredningsstandarder som utarbetats på annat håll och utarbeta omfattande anvisningar för bedömning av konsekvenserna för fågelbeståndet", konstaterar Hannu Tikkanen, specialplanerare inom naturskydd vid Forststyrelsens Naturtjänster. 

Utredningen som nu publicerats ingår i handlingsplanen för Östersjökommissionen HELCOM och har utarbetats av experter från Forststyrelsen, Finlands miljöcentral, BirdLife Finland, Naturresursinstitutet och Uleåborgs universitet.  

Experter från miljöministeriet, NTM-centralerna, landskapsförbunden, Ålands landskapsregering och Forststyrelsens Naturtjänster har också deltagit i beredningen. Utredningen har granskats kollegialt av utomstående experter. 

Nyckelord

Kontakter

Specialplanerare inom naturskydd Hannu Tikkanen, Forststyrelsens Naturtjänster, fornamn.efternamn@metsa.fi, tfn 0400 162 072 

Specialplanerare Markku Mikkola-Roos, Finlands miljöcentral, fornamn.efternamn@syke.fi, tfn 0400 148 685 

Skydds- och forskningsdirektör Teemu Lehtiniemi, BirdLife Finland, fornamn.efternamn@birdlife.fi, tfn 0400 749786 

Kommunikationsexpert Jukka-Pekka Ronkainen, Finlands miljöcentral, fornamn.efternamn@syke.fi, tfn 029 525 2333

Finlands miljöcentrals medietjänst

Finlands miljöcentrals medietjänst ger information om forskning, hjälper journalister att hitta experter för intervjuer och tillhandahåller fotografier för mediabruk.

Kontakterna kommer att besvaras av kommunikationsexperter. Vi serverar vardagar från 9.00 till 16.00.

Tel:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Bilder

Sensitiva fågelområden i Finlands havsområden. Grönt: vindkraft anses utgöra en liten risk för fågelbestånden. En bedömning på projektnivå som bekräftar att olägenheterna är små är dock nödvändig för att säkerställa att ingen betydande risk uppstår. Gult: med reservation lämpligt för vindkraftsproduktion. Vindkraft anses utgöra en måttlig risk för fågelbestånden. För att bekräfta denna risknivå behövs dock en grundligare bedömning på projektnivå än i den föregående kategorin. Orange: vindkraft anses utgöra en stor risk för fågelbestånden. För att bekräfta denna risknivå behövs en omfattande bedömning på projektnivå. Detta område är kanske inte lämpligt för utveckling, och det förutsätter förmildrande åtgärder. Rött: vindkraft anses utgöra en mycket stor risk för fågelbestånden. Det rekommenderas inte att omfattande vindkraft anvisas för detta område. Finlands ekonomiska zon anges med en blå linje.
Sensitiva fågelområden i Finlands havsområden. Grönt: vindkraft anses utgöra en liten risk för fågelbestånden. En bedömning på projektnivå som bekräftar att olägenheterna är små är dock nödvändig för att säkerställa att ingen betydande risk uppstår. Gult: med reservation lämpligt för vindkraftsproduktion. Vindkraft anses utgöra en måttlig risk för fågelbestånden. För att bekräfta denna risknivå behövs dock en grundligare bedömning på projektnivå än i den föregående kategorin. Orange: vindkraft anses utgöra en stor risk för fågelbestånden. För att bekräfta denna risknivå behövs en omfattande bedömning på projektnivå. Detta område är kanske inte lämpligt för utveckling, och det förutsätter förmildrande åtgärder. Rött: vindkraft anses utgöra en mycket stor risk för fågelbestånden. Det rekommenderas inte att omfattande vindkraft anvisas för detta område. Finlands ekonomiska zon anges med en blå linje.
Finlands miljöcentral
Ladda ned bild

Länkar

Finlands miljöcentral - Med kunskap skapar vi hopp.

Finlands miljöcentral
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000

www.syke.fi/sv

Det är dags att övergå från att lösa enskilda miljöproblem till en hållbarhetsomställning som genomsyrar hela samhället. Finlands miljöcentral (Syke) påverkar byggandet av ett hållbart samhälle genom forskning, information och tjänster. Finlands miljöcentral är ett forskningsinstitut där cirka 700 experter och forskare arbetar i Helsingfors, Uleåborg, Jyväskylä och Joensuu.

Följ Suomen ympäristökeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen ympäristökeskus

Stadsmiljöerna bör planeras bättre än i nuläget för äldre personer7.7.2025 09:02:00 EEST | Pressmeddelande

Finlands miljöcentral och MBT-nätverket informerar: I de finländska stadsregionerna och kommunerna ökar andelen äldre invånare snabbt. Man kan i betydande omfattning påverka äldre personers välbefinnande och smidigheten i vardagen med hjälp av långsiktig planering och gott underhåll av den byggda miljön. Finlands miljöcentral (Syke) och MBT, det rikstäckande sparring- och utvecklingsnätverket för kommunerna, har undersökt stadsmiljön ur de äldre invånarnas perspektiv och tagit fram ny information, rekommendationer och verktyg för att förbättra den. Dessa har sammanställts i publikationen ”Hållbart åldersvänlig stad”, som nyligen blivit klar, och i separata verksamhetsrekommendationer.

Kaupunkiympäristöjä suunniteltava nykyistä paremmin ikääntyneille7.7.2025 09:01:00 EEST | Tiedote

Suomen ympäristökeskus ja MAL-verkosto tiedottavat: Ikääntyneiden asukkaiden osuus kasvaa nopeasti suomalaisilla kaupunkiseuduilla ja kunnissa. Rakennetun ympäristön pitkäjänteisellä suunnittelulla ja hyvällä ylläpidolla voidaan vaikuttaa merkittävästi ikääntyneiden ihmisten hyvinvointiin ja arjen sujuvuuteen. Suomen ympäristökeskus (Syke) ja valtakunnallinen kuntien sparraus- ja kehittäjäverkosto MAL ovat tutkineet kaupunkiympäristöä ikääntyneiden näkökulmasta ja tuottaneet sen parantamiseksi uutta tietoa, suosituksia ja apukeinoja. Ne ovat koottuina juuri valmistuneeseen ”Kestävästi ikäystävällinen kaupunki” -julkaisuun sekä erillisiin toimintasuosituksiksiin.

Antalet observationer av cyanobakterier har ökat något i insjöar, längs kusten och i öppna havsområden i Finska viken3.7.2025 13:07:32 EEST | Pressmeddelande

Situationen med cyanobakterier i insjöar utvecklas på ett sätt som är typiskt för högsommaren, medan det vid kustområden har observerats något färre alger än vanligt. I östra Finska viken har cyanobakterier dock observerats både vid kusten och på öppet hav. De kraftiga vindarna i slutet av veckan blandar om vattnet och gör det svårare att observera algerna.

The number of blue-green algae observations has slightly increased in inland waters, along the coast, and in the open sea areas of the Gulf of Finland3.7.2025 13:06:05 EEST | Press release

The blue-green algae situation in inland waters is progressing in a manner typical for midsummer, while slightly less algae than usual have been observed in coastal areas. However, in the eastern Gulf of Finland, blue-green algae have been detected both along the coast and in open sea areas. Strong winds later in the week will mix the water, making it more difficult to observe the algae.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye