HUS

Kesäkaudella vammat ja kolhut näkyvät päivystyksissä

Jaa

Kesällä liikutaan ja puuhataan ulkona enemmän kuin muina vuodenaikoina. Tämä näkyy myös HUSin sairaaloissa – erityisesti päivystyksissä. Kesälle tyypilliset vammat liittyvät muun muassa harrastuksiin, kevyeen liikenteeseen, vapaa-ajan rakennustöihin ja nikkarointiin. Lapsilla ja nuorilla korostuvat ulkona liikkuessa tapahtuneet kaatumiset ja putoamiset.

Meilahden kampusalue
Meilahden kampusalue Mikko Hinkkanen HUS

Aikuisten päivystyksissä potilasmäärät ovat olleet normaaleja. Seitsemästä yhteispäivystyksestä ainoastaan Jorvin yhteispäivystys on ollut vammojen osalta tavanomaista kiireisempi.  

“Mikään yksittäinen vammatyyppi ei näytä alkukesän aikana erityisesti korostuneen. Kesälle tyypilliset vammat liittyvät muun muassa harrastuksiin, polkupyöräilyyn, sekä vapaa-ajan rakennustöihin ja nikkarointiin”, kertoo osastonylilääkäri Jani Mononen. 

Ortopediassa ja käsikirurgiassa alkukesä on sen sijaan ollut ruuhkainen. Tilanne on ollut vastaavan kaltainen kuin talven liukkaiden aikaan, jolloin ortopedisiä tai käsikirurgisia päivystysleikkauksia on odottanut yli 100 potilasta. Nyt ruuhkatilanne on jo saatu pääasiassa purettua ja toiminta on palannut melko tavanomaiselle tasolle.  

Pahoinpitelyiden osuus kasvomurtumien syynä on korostunut tänäkin kesänä. Myös kasvomurtumien määrät ovat kesäaikana lisääntyneet, mutta tavanomaisesta poikkeavia ruuhkahuippuja ei ole esiintynyt. Aiempien vuosien perusteella heinäkuun kahden ensimmäisen viikonlopun ja erityisesti elokuun odotetaan olevan kesän kiireisimpiä.  

“On ilahduttavaa huomata, että sähköpotkulautaonnettomuudet eivät enää näyttäydy kasvomurtumissa merkittävänä vamman aiheuttajana. Rajoitustoimilla näyttäisi olevan vaikututusta siihen, että tilanne on rauhoittunut verrattuna parin vuoden takaiseen”, kertoo suu- ja leukakirurgian osastonylilääkäri Johanna Snäll. 

Lasten päivystyksissä alkukesällä paljon kirurgisia potilaita  


Alkukesä on ollut kiireinen myös lasten päivystyksissä. Toukokuussa Uudessa lastensairaalassa hoidettiin yli 700 kirurgista potilasta. Tyypillisiä vammoja lapsipotilailla ovat yläraajamurtuman ja pään vammat. Juhannuksen jälkeen potilasmäärä on laskenut edellisvuosien tapaan. Toista ruuhkahuippua odotetaan koulujen alkuun.  

”Lasten ja nuorten vammat liittyvät muun muassa putoamiseen kiipeilytelineeltä, kaatumiseen rullalaudalla tai pyörällä sekä trampoliinilla ja sähköpotkulaudoilla tapahtuviin onnettomuuksiin”, sanoo osastonlääkäri Elina Wärnhjelm.  

Kesäkuussa voimaan astunut uusi laki kieltää alle 15-vuotiaiden sähköpotkulautojen käytön. Sairaalassa ammattilaiset arvioivat lapsen turvallisuuden ja mahdollisen lastensuojeluilmoituksen tarpeen, jos alle 15-vuotiaan lapsen vammat johtuvat sähköpotkulaudalla ajamisesta.  

Jos tarvitset kiireellistä hoitoa:   


Arkisin kello 8–16: ota yhteyttä terveysasemallesi.  Jos oma terveysasemasi on kiinni, eikä ongelma voi odottaa sen avautumista, soita Päivystysavun numeroon 116117. Maksuttomaan puheluun vastaa sairaanhoitaja, joka suosittelee jatkotoimenpiteet hoidon tarpeen mukaisesti. 

Kiireellisessä tilanteessa voit myös hakeutua suoraan päivystykseen. Henkeä uhkaavissa tilanteissa, esimerkiksi kova rintakipu, hengitysvaikeus, tajuttomuus, halvausoireet, äkillinen kouristelu, soita hätänumeroon 112. 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Osastonylilääkäri Jani Mononen, Akuutti
p. 050 466 5873, jani.mononen@hus.fi

Suu- ja leukakirurgian osastonylilääkäri Johanna Snäll, Pää- ja kaulakeskus
p. 050 427 0336, johanna.snall@hus.fi

Osastonlääkäri Elina Wärnhjelm, Lasten ja nuorten sairaudet
p. 040 481 0782, elina.warnhjelm@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee yli 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

hus.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye