Suomen ympäristökeskus

Keskikesän sinilevätilanne pysynyt maltillisena suurimmassa osassa maata

Jaa

Sinilevähavainnot sisävesillä ovat hieman vähentyneet viime viikosta. Rannikkoalueilla tilanne on pysynyt vakaana, ja sinilevää on havaittu vähemmän kuin tyypillisesti keskikesällä. Avomerellä sinilevää on kuitenkin havaittu satelliittikuvien perusteella paikoittain hieman viime viikkoa enemmän.

Sateliittikuva vko 28: Hanko, Tallinna, Tukholma
Sentinel-3-satelliitin keskiviikon pilvetön havainto Suomenlahden länsiosasta ja pääaltaan pohjoisosista. Veteen sekoittunutta sinilevää esiintyy viime viikkoa laajemmalla alueella, mutta pintakukintaa ei ole näillä alueilla vielä havaittavissa. Sisältää muokattua Copernicus-dataa, Syke 9.7.2025

Valtakunnallisen seurannan sinilevähavaintojen määrä sisävesillä on hieman vähentynyt viime viikosta. Runsaasti sinilevää on havaittu yhteensä neljällä sisävesien havaintopaikalla Pirkanmaalla ja Pohjois-Savossa. Hieman sinilevää on havaittu 25:llä sisävesien havaintopaikalla enimmäkseen Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta yksittäinen havainto on tehty myös eteläisessä Lapissa. 

Rannikkoalueiden sinilevätilanne on pysynyt edellisviikon kaltaisena ja sinilevää on havaittu vähemmän kuin tyypillisesti keskikesällä. Erityisesti länsirannikolla kova tuuli ja aallokko ovat sekoittaneet vesipatsasta ja nostattaneet pohja-ainesta pintaan. Lisäksi alkuviikon sateet ovat tuoneet myös jokien mukana sameaa vettä rannikolle. Valtakunnallisen sinileväseurannan rannikon havaintopaikoilla  yhteensä kymmenellä  on havaittu hieman levää, Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. 

Suomenlahden länsiosissa ja Itämeren pääaltaalla on havaittu pääosin veteen sekoittunutta sinilevää viime viikkoa laajemmin. Itäisellä Suomenlahdella on havaittu keskiviikkona sinilevää pintakerroksessa ja paikoitellen pinnassa rannikkoalueilla ja avomerellä. Saaristomeren itäosissa ja Hangon pohjoispuolella sinilevää esiintyy paikoitellen.

Virallisen seurannan lisäksi arvokasta tietoa sinilevätilanteesta saadaan myös kansalaisilta. Kansalaishavaintoja saatiin kuluvalla viikolla Järvi-meriwikin sekä Vesi.fi:n kautta yhteensä 86.  

Havainnoinnin lisäksi seurannassa hyödynnetään myös erilaista mittauslaitteistoa

Utön ilmakehän ja merentutkimusasema on tärkeä osa Itämerellä tehtävää merentutkimusta. Siellä on tehty säähavaintoja vuodesta 1881 alkaen, ja veden lämpötilaa sekä suolaisuutta on mitattu vuodesta 1900. Tutkimusasema mahdollistaa vedenlaadun seuraamisen reaaliaikaisesti automaattisten mittalaitteiden avulla. Utössä on käytössä myös kasviplanktonia kuvantavia laitteita, joita käytetään vesinäytteessä olevien kasviplanktonlajien, kuten sinilevien, havainnoimiseen. Näiden laitteiden tuottaman aineiston analysoimisessa ja kasviplanktonlajiston luokittelussa hyödynnetään koneoppimissovelluksia. 

Syke mittaa vedenlaatua myös Itämerellä seilaavien kauppalaivojen, Silja Serenaden ja Finnmaidin, avulla. Laivoihin on asennettu automaattinen läpivirtauslaitteisto (Alg@line-mittauslaitteisto), joka mittaa Itämeren tilan arvioinnin kannalta tärkeitä muuttujia, kuten lämpötilaa, suolaisuutta, levämäärää ja sameutta laivareittien varrelta. Merivesi pumpataan viiden metrin syvyydestä, jonka jälkeen se virtaa mittauslaitteiston läpi samalla, kun alus kulkee reitillään. Järjestelmään kuuluu myös automaattinen vesinäytteenotin, jolla saadaan kerättyä vesinäytteitä maissa tehtäviä laboratorioanalyysejä varten. Laitteistoa ohjataan GPS:n avulla eli järjestelmä kytkeytyy päälle, kun laiva lähtee satamasta ja sen saavuttaessa näytteenottopisteen näytteenotin kerää vesinäytteen. Finnmaidin kyydissä kulkee tällä hetkellä myös kasviplanktonin automaattikuvantamisessa käytettävä virtaussytometri.  

Vedenlaatua on mitattu kauppalaivoilla jo vuodesta 1993. Pitkä aikasarja ja tiheät näytteenotot mahdollistavat kattavan kuvan Itämeren ajallisista ja alueellisista muutoksista.   

Voit seurata ajankohtaisia havaintoja Utön asemalta osoitteessa Data from Utö Atmospheric and Marine Research Station sekä kauppalaivoilta Itämeri.fi-sivustolla osoitteessa Ajankohtaiset havainnot - Itämeri.

Kasviplanktonlajit%3A%20Melosira%20arctica%2C%20Levanderina%20fissa%20ja%20Peridiniella%20catenata.
Kuvat kasviplanktonlajeista ovat maaliskuulta 2022 ja ne on otettu kuvantavalla virtaussytometrillä, jolla analysoidaan kasviplanktonpopulaation lajistoa ja eri lajien runsautta. Kuvantamislaite on toinen Utön merentutkimusasemalla olevista kasviplanktonia kuvantavista mittalaitteista. Kuvassa piilevä Melosira arctica (ylhäällä) sekä panssarilevät Levanderina fissa (vasen alhaalla) ja Peridiniella catenata (oikea alhaalla). Lumi Haraguchi / Syke
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.jarviwiki.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

Linkki karttaan

Syke seuraa sinilevien esiintymistä osana ympäristön tilan seurantaa

Valtakunnallinen sinileväseuranta toteutetaan osana ympäristön tilan seurantaa yhteistyössä ELY-keskusten, kuntien ympäristö- ja terveysviranomaisten sekä Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kesken. Myös Suomen rotarit on aktiivisesti mukana valtakunnallisessa sinileväseurannassa. 

Sinileväseuranta perustuu pintaveteen nousseiden sinileväesiintymien havainnointiin, ja sen tarkoitus on antaa yleiskuva sinilevätilanteesta eri vesistöissä. Seurantaan kuuluu lähes 400 vakiohavaintopaikkaa eri puolilta maata sisävesiltä, rannikolta ja saaristosta. 

Avomerialueiden sinilevätilanteesta saadaan tietoa pääasiassa satelliittihavainnoista, mutta myös Rajavartiolaitokselta, merentutkimusalus Arandalta, Utön ilmakehän- ja merentutkimusaseman automaattisesta kuvantamislaitteesta sekä risteily- ja kauppalaivoilta (MS Finnmaid ja MS Silja Serenade), joihin on asennettu Alg@line-mittauslaitteisto. Avomerialueiden osalta sinilevälauttojen ajelehtimisennusteita laaditaan yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen meripalveluiden kanssa. 

Syke tiedottaa yleisestä valtakunnallisesta sinilevätilanteesta viikoittain joka torstai 19.6. - 7.8.2025. Valtakunnalliseen sinileväseurantaan liittyvä viikoittainen levätiedotus aloitettiin vuonna 1998.

Terveyshaittoja voi tulla useista sinilevien tuottamista yhdisteistä 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sinileväesiintymät voivat aiheuttaa terveyshaittaa. Sinilevät tuottavat useita erilaisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa oireita. Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä, mutta suuri osa uimareille aiheutuneista oireista saattaa johtua myös muista yhdisteistä. 

Etenkin pienet lapset ja lemmikkieläimet tulee pitää poissa sinileväisestä vedestä. Sinileväistä vettä ei saa käyttää löyly-, pesu- tai kasteluvetenä. Myrkytysepäilyissä tulee hakeutua lääkäriin ja lemmikkieläin tulee viedä eläinlääkäriin. Myrkytystietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita. 

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kuntien terveydensuojeluviranomaiset. 

Tietoa sinilevien aiheuttamista terveyshaitoista:

Näin tunnistat sinilevän 

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Keväällä vedessä saattaa esiintyä myös kellertävää havupuiden siitepölyä. Sinilevästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä. 

Sinilevämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesiastiassa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa. 

Ilmoita sinilevähavaintosi Järvi-meriwikiin 

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä voit perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa sille sinilevähavaintoja tai tehdä yksittäisiä havaintoja vesistöillä liikkuessa.  

Havainnot voi toimittaa älypuhelimissakin toimivan Havaintolähetti-sovelluksen avulla. Ilmoitetut havainnot näkyvät valtakunnallisella sinilevähavaintokartalla ja tukevat valtakunnallista sinilevätilanteen arviointia. Myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä. 

Järvi-meriwiki on verkkopalvelu, jota tuotetaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä. Palvelusta löytyvät perustiedot kaikista yli hehtaarin kokoisista järvistämme ja Itämeren eri alueet. Käyttäjät voivat jakaa palvelussa muun muassa valokuvia ja muita havaintoja. 

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit, joten runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille. 

Sinilevähavainnot myös Itämeri.fi- ja Vesi.fi-palveluissa 

Itämeri.fi- ja Vesi.fi-palveluissa esitettävät sinileväkartat yhdistävät samaan näkymään Järvi-meriwikiin ilmoitetut sinilevähavainnot, Helsingin kaupungin uimarantojen sinilevähavainnot ja Syken satelliittitulkintoihin perustuvat sinilevähavainnot viimeisten kolmen päivän ajalta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintä:

Vilma Rikala, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. 0295 251 085

Lisätietoja sinilevätilanteestaPuhelimitse klo 13–15

Itämeren tila: puh. 050 5693 297 tai yritysnumero 0295 251 314

Sisävedet: puh. 050 5734 347 tai yritysnumero 0295 251 326

Satelliittihavainnot: puh. 050 4707 576 tai yritysnumero 0295 251 329, s-posti: EOtuki@syke.fi

Alueellisiin sinilevätilateisiin liittyen voi olla yhteyksissä ELY-keskuksiin

Puhelimitse: 0295 020 900, ma–pe klo 9–15, pvm/mpm

Sähköpostitse: ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Sateliittikuva vko 28: Hanko, Tallinna, Tukholma
Sentinel-3-satelliitin keskiviikon pilvetön havainto Suomenlahden länsiosasta ja pääaltaan pohjoisosista. Veteen sekoittunutta sinilevää esiintyy viime viikkoa laajemmalla alueella, mutta pintakukintaa ei ole näillä alueilla vielä havaittavissa.
Sisältää muokattua Copernicus-dataa, Syke 9.7.2025
Lataa
Kasviplanktonlajit: Melosira arctica, Levanderina fissa ja Peridiniella catenata.
Kuvat kasviplanktonlajeista ovat maaliskuulta 2022 ja ne on otettu kuvantavalla virtaussytometrillä, jolla analysoidaan kasviplanktonpopulaation lajistoa ja eri lajien runsautta. Kuvantamislaite on toinen Utön merentutkimusasemalla olevista kasviplanktonia kuvantavista mittalaitteista. Kuvassa piilevä Melosira arctica (ylhäällä) sekä panssarilevät Levanderina fissa (vasen alhaalla) ja Peridiniella catenata (oikea alhaalla).
Lumi Haraguchi / Syke
Lataa

Linkit

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Stadsmiljöerna bör planeras bättre än i nuläget för äldre personer7.7.2025 09:02:00 EEST | Pressmeddelande

Finlands miljöcentral och MBT-nätverket informerar: I de finländska stadsregionerna och kommunerna ökar andelen äldre invånare snabbt. Man kan i betydande omfattning påverka äldre personers välbefinnande och smidigheten i vardagen med hjälp av långsiktig planering och gott underhåll av den byggda miljön. Finlands miljöcentral (Syke) och MBT, det rikstäckande sparring- och utvecklingsnätverket för kommunerna, har undersökt stadsmiljön ur de äldre invånarnas perspektiv och tagit fram ny information, rekommendationer och verktyg för att förbättra den. Dessa har sammanställts i publikationen ”Hållbart åldersvänlig stad”, som nyligen blivit klar, och i separata verksamhetsrekommendationer.

Kaupunkiympäristöjä suunniteltava nykyistä paremmin ikääntyneille7.7.2025 09:01:00 EEST | Tiedote

Suomen ympäristökeskus ja MAL-verkosto tiedottavat: Ikääntyneiden asukkaiden osuus kasvaa nopeasti suomalaisilla kaupunkiseuduilla ja kunnissa. Rakennetun ympäristön pitkäjänteisellä suunnittelulla ja hyvällä ylläpidolla voidaan vaikuttaa merkittävästi ikääntyneiden ihmisten hyvinvointiin ja arjen sujuvuuteen. Suomen ympäristökeskus (Syke) ja valtakunnallinen kuntien sparraus- ja kehittäjäverkosto MAL ovat tutkineet kaupunkiympäristöä ikääntyneiden näkökulmasta ja tuottaneet sen parantamiseksi uutta tietoa, suosituksia ja apukeinoja. Ne ovat koottuina juuri valmistuneeseen ”Kestävästi ikäystävällinen kaupunki” -julkaisuun sekä erillisiin toimintasuosituksiksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye