Jyväskylän yliopisto

Sivistys elää ja etsii muotoaan – Jyväskylän Kesän 2025 puheohjelma avasi keskustelun tulevaisuuden sivistyksestä

Jaa

70-vuotta täyttäneen Jyväskylän Kesän vuoden 2025 puheohjelma toi sivistyksen teeman monipuolisesti esiin viidessä eri tilaisuudessa, joissa pureuduttiin muun muassa ajattelun taitoon, koulutuksen saavutettavuuteen ja kulutuskulttuurin kriittiseen tarkasteluun. Puheohjelmien tallenteet ovat katsottavissa Jyväskylän Kesän verkkosivuilla ja Yle Areenassa.

Tarja Vänskä-Kauhanen

Avajaisseminaarin paneelissa kirjailija Juha Hurme, runoilija Jenni Haukio ja vanhempi yliopistonlehtori Olli-Pekka Moisio sekä professori Sanna Karkulehto pohtivat, mitä sivistys merkitsee sananvapauden aikakaudella. Moisio korosti kykyä sekä syventyä että kyseenalaistaa, Haukio näki sivistyksen ytimenä halun rakentaa yhteistä hyvää, ja Hurme muistutti sivistyksen olevan elinikäinen prosessi. Keskustelussa nousi esiin myös huoli siitä, että teknologian kehitys ja tekoäly voivat murentaa sivistykselle olennaista ajattelun taitoa.

Avajaisseminaari järjestettiin yhteistyössä Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän yliopiston ja Mediatalo Keskisuomalaisen kanssa.

”Sivistyksen käsite kaipaa uudelleenbrändäystä”

Puheohjelman toisessa paneelissa tarkasteltiin sivistyksen saavutettavuutta ja sen politisoitumista. Itä-Suomen yliopiston rehtori Tapio Määttä, professori Tuija Saresma ja yliopistonlehtori Arttu Saarinen nostivat esiin, kuinka koulutuksen rahoitusleikkaukset ja tieteen kyseenalaistaminen uhkaavat sivistyksen perustaa. Koulutuksen tutkimuslaitoksen johtaja Taina Saarisen johtamassa keskustelussa korostettiin, että sivistys ei ole vain akateeminen etuoikeus, vaan yhteiskunnallinen vastuu ja oikeus, joka kuuluu kaikille.

Perjantaina kysyttiin, onko Suomella enää tulevaisuutta sivistysvaltiona. Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén, professori Marja-Kristiina Lerkkanen ja taiteilija Kirsi Pitkänen keskustelivat vanhemman yliopistonlehtori Matti Rautiaisen johdolla muun muassa tehokkuusajattelun vaikutuksista kulttuuriin ja koulutukseen. Sivistys nähtiin hitaana mutta kestävänä investointina, jonka arvo ei näy heti, mutta joka rakentaa tulevaisuuden perustaa.

Talous ja kestävyys herättivät tunteita

Puheohjelmassa katsottiin sivistystä myös talouden ja kulutuksen näkökulmasta. Värikkäässä kulutusta ja sen ekologista kestävyyttä käsitelleessä paneelissa ekonomisti Heikki Pursiainen, vastuullisuusjohtaja Nina Elomaa ja tutkija Miia Grénman pohtivat tutkijatohtori Sami El Geneidyn johdolla, miten talous, hyvinvointi ja ympäristö voidaan sovittaa yhteen. Keskustelu toi esiin tarpeen uudelleenmääritellä hyvinvointi. Voisiko sivistys olla kykyä kuluttaa vähemmän ja elää merkityksellisemmin, vai onko sivistyksen pohjana BKT:llä mitattu hyvinvointi?

Työpajassa tarjoiltiin työkaluja sivistyneeseen keskusteluun

Puheohjelman päättäneessä työpajassa pureuduttiin teorian ja käytännön tasolla siihen, miten sivistynyttä keskustelukulttuuria rakennetaan. Näyttelijä Satu Silvo, kasvatuspsykologian dosentti Markus Talvio, yliopistonopettaja Hanna-Mari Toivonen, yliopistonopettaja Tommi Mäkinen sekä professori emerita Taru Lintunen tarjoilivat osallistujille tietoa ja konkreettisia välineitä arvoristiriitojen käsittelyyn ja tunne- ja vuorovaikutustaitojen rakentamiseen. Työpaja osoitti, että sivistys ei ole vain teoriaa, vaan myös taitoa kuunnella, ymmärtää ja kohdata. Työpajan luento-osuuden tallenteen voi katsoa Jyväskylän Kesän verkkosivuilta.

Jyväskylän Kesän puheohjelma järjestettiin yhteistyössä Jyväskylän Kesän, Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin ja opettajien koulutuksen kehittämisen ja tutkimuksen yhteisö JYU.Edun kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän yliopiston viestintäpalvelut:
viestinta@jyu.fi

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye