Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Luotitko viestin ulkoasuun ja lankesit huijaukseen?

Jaa

Yhä useammat huijausviestit näyttävät uskottavilta. Oikea lähettäjäosoite, hyvä kieliasu ja tutun pankin nimi saavat viestin vaikuttamaan aidolta. Juuri siksi huijaukset tehoavat. Lisäksi kiireen tunnun luominen lisää huijausten onnistumismahdollisuutta.

Viestin aitoutta ei voi enää tunnistaa oikeinkirjoituksesta.
Viestin aitoutta ei voi enää tunnistaa oikeinkirjoituksesta.

Suomen Telemarkkinointiliitto ry varoittaa uudesta huijausten aallosta, jossa rikolliset käyttävät entistä kehittyneempiä keinoja. Viime viikkoina Kilpi-sovellukseen on raportoitu useita huijausviestejä, joiden ulkoasu ja kieli ovat poikkeuksellisen vakuuttavia.

Erityisesti Suomi.fi:n, S-Pankin ja Nordean nimissä lähetettyjä huijauksia on havaittu runsaasti. Viestit voivat sisältää aidolta kuulostavia ja kiireellisiä pyyntöjä, kuten "Päivitä tietosi", "Tarkista uusi viesti" tai "Tilisi käyttö on estetty". Linkit ohjaavat kuitenkin tietojenkalastelusivustoille, joiden tarkoituksena on varastaa käyttäjien pankkitunnuksia tai muita henkilökohtaisia tietoja.

Edistyneimmissä huijauksissa hyödynnetään myös oikeita lähettäjätietoja. Näin huijausviesti saattaa päätyä esimerkiksi samaan ketjuun kuin aiemmat aidot viestit, jolloin moni ei osaa epäillä sen aitoutta.

Miksi juuri nyt kannattaa olla tarkkana?

Viestien kieliasu on parantunut selvästi. Esimerkiksi viimeaikaisissa S-Pankin nimissä liikkuvissa huijauksissa ei välttämättä enää ole kirjoitusvirheitä tai konemaisia käännöksiä, jotka aiemmin helpottivat huijausten tunnistamista. Rikolliset tietävät, että kiireinen ja luottavainen käyttäjä ei pysähdy miettimään, vaan toimii nopeasti.

"Olemme viime kuukausien aikana nähneet selkeän muutoksen siinä, miten huijauksia rakennetaan. Viestien kieliasu on nykyään usein virheetöntä, visuaalinen ilme muistuttaa täysin pankkien tai viranomaisten omaa viestintää, ja viestit tulevat joskus jopa oikeilta lähettäjäosoitteilta. Tämä tekee huijauksista erityisen vaarallisia, koska ne eivät enää herätä epäilyksiä ulkoasullaan. Tällaisessa tilanteessa tarvitaan uudenlaisia työkaluja ja toimintatapoja, pelkkä maalaisjärki ei enää riitä. Kilpi-sovelluksen etuna on, että se perustuu jatkuvasti päivittyvään tietokantaan, joka reagoi huijauksiin lähes reaaliaikaisesti", sanoo Suomen Telemarkkinointiliitto ry:n perustaja Arto Isokoski.

Samaan aikaan Kilpi-sovellus on tunnistanut runsaasti myös muita ei-toivottuja yhteydenottoja, kuten lainatarjouksia sekä peli- ja kasinoviestejä, jotka ovat laittomia kohdistettuna suomalaisille. Ne eivät ole varsinaisia huijauksia, mutta voivat johtaa arveluttaviin palveluihin tai lisämaksuihin.

Näin vältät huijatuksi tulemisen:

  1. Älä koskaan klikkaa viestin kirjautumislinkkiä, vaan kirjaudu kaikkiin palveluihin oikeiden kanavien kautta.
  2. Tarkista lähettäjän sähköpostiosoite tai puhelinnumero Telemarkkinointikiellon hakupalvelusta.
  3. Suhtaudu varauksella kiirettä vaativiin viesteihin – huijari haluaa nopean ja ajattelemattoman reaktion.
  4. Lataa Kilpi-sovellus, se estää huijaukset ja spämmiviestit automaattisesti.

Epäilyttävän viestin tai puhelun lähettäjän voi tarkistaa helposti Telemarkkinointikiellon hakupalvelussa osoitteessa www.telemarkkinointikielto.fi. Syöttämällä numeron tai sähköpostiosoitteen palveluun voit selvittää, onko kyseessä tunnettu huijari tai spämmääjä.

Kilpi-sovellus auttaa suojautumaan huijauspuheluilta, -viesteiltä ja -sähköposteilta ennen kuin ne edes tavoittavat käyttäjän. Sovellus on ladattavissa Google Playstä ja App Storesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Lisätietoja Suomen Telemarkkinointiliitto ry:stä

Suomen Telemarkkinointiliitto ry on kehittänyt Kilpi-sovelluksen, joka estää ei-toivotut yhteydenotot.

Kilpi on älypuhelimiin ladattava sovellus, joka tunnistaa huijauspuhelut, tekstiviestit ja sähköpostit. Tämä tarkoittaa, että huijaus- ja puhelinmyyntipuhelut eivät enää edes hälytä puhelimessa. Lisäksi sovellus tunnistaa automaattisesti haitallisia linkkejä sisältävät huijaustekstiviestit ja spämmisähköpostit jo ennen niiden lukemista. Kilpi suojaa tehokkaasti myös tietojen ja tunnusten kalastelulta.

Sovellus perustuu dataan, jota ylläpidetään jatkuvasti. Kilpi-sovelluksen avulla voi nauttia huijausvapaasta ja puhelinmyynnittömästä puhelinajasta. Kilven voi ladata Google Play- ja ja App Store -sovelluskaupoista. Kilpeä on ladattu jo yli 130 000 kertaa. Kilpi tarjoaa sekä ilmaisen version että edistyneempiä ominaisuuksia sisältävän Premium-version.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Telemarkkinointiliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye