Pommit upottivat Greenpeacen lippulaivan 40 vuotta sitten – Hyökkäykset aktivismia vastaan jatkuvat yhä

Jaa

Neljäkymmentä vuotta sitten Ranskan tiedustelupalvelu upotti Greenpeacen aluksen Aucklandin satamassa tappaen valokuvaaja Fernando Pereiran. Pommi-isku herätti maailmanlaajuisen raivon ja vahvisti ympäristöliikettä. Taistelu oikeudenmukaisuuden ja luonnon puolesta jatkuu edelleen.

Pommitettu Rainbow Warrior Aucklandin satamassa Uudessa-Seelannissa heinäkuussa 1985.
Pommitettu Rainbow Warrior Aucklandin satamassa Uudessa-Seelannissa heinäkuussa 1985. John Miller / Greenpeace

Greenpeacen lippulaiva, Rainbow Warrior, valmistautuu parhaillaan surulliseen muistopäivään Aucklandissa, Uudessa-Seelannissa. Suomessa harva kuitenkaan tietää, mitä samaisessa satamassa tapahtui 40 vuotta aiemmin.

Heinäkuun 10. päivä vuonna 1985 Greenpeace ja silloinen Rainbow Warrior valmistelivat lähtöä Mururoan atollille Tyynellemerelle aikeenaan vastustaa Ranskan alueella suorittamia ydinkokeita. Ydinkokeita vastustava kampanja oli tuolloin Greenpeacen toiminnan ydintä. Kuukautta aiemmin järjestö oli auttanut Marshallsaarten Rongelapin yhteisöä muuttamaan pois kotisaareltaan Mejatton saarelle, ydinlaskeuman haitallisten vaikutusten ulottumattomiin.

Mutta Rainbow Warrior ei enää koskaan purjehtinut Aucklandista.

Ranskan tiedustelupalvelu upotti aluksen satamaan.

Pommi-iskussa kuoli aluksen henkilöstöön kuulunut portugalilainen valokuvaaja ja isä, 35-vuotias Fernando Pereira. Laiva tuhoutui käyttökelvottomaksi.

Rainbow Warriorin pommitus oli tarkoituksellinen yritys vaientaa Tyynenmeren alueen ydinkoevastainen liike ja aktivismi. Väkivalta rauhanomaista protestointia vastaan herätti raivoa ympäri maailman ja tukahtumisen sijaan ympäristöliike kasvoi entisestään. Syntyi iskulause “You Can’t Sink a Rainbow” – sateenkaarta ei voi upottaa. Lauseesta tuli toivon ja toiminnan symboli.

Aluksi Ranskan hallitus kiisti kaiken, mutta joutui lopulta myöntämään pommituksen olleen valtion suunnittelema, hyväksymä ja toteuttama.

Greenpeace jatkoi ydinkokeiden vastaista kampanjaansa kunnes vuonna 1996 Ranskan ydinkokeet vihdoin loppuivat.

 “Tämä vuosipäivä ei ole juhlan, vaan muistamisen hetki. Muistamme Fernando Pereiraa, Rainbow Warriorin henkilöstöä ja silloista tehtävää”, tähdentää Greenpeace Internationalin pääsihteeri Mads Christensen.

“Ranskan valtio yritti neljäkymmentä vuotta sitten pelotella rauhanomaisia aktivisteja pommeilla. Kyse ei ollut vain laivan upottamisesta – vaan koko liikkeen, aktivismin ja toivon äänen hiljentämisestä”, Cristensen jatkaa.

Aktivismi yhä uhattuna

“Neljä vuosikymmentä pommi-iskun jälkeen samat syyt, jotka veivät Rainbow Warriorin Tyynellemerelle, ovat yhä ratkaisematta”, Christensen muistuttaa.

“Kiihtyvä sodan uhka, ilmastokriisi sekä luontokato osoittavat, että tarvitsemme aktivismia nyt enemmän kuin koskaan.”

Moni yhtiö yrittää tällä hetkellä hiljentää Greenpeacea eri puolilla maailmaa niin kutsutuilla SLAPP-kanteilla (Strategic Lawsuit Against Public Participation): Energy Transfer Yhdysvalloissa, ENI Italiassa, TotalEnergies Ranskassa, Shell Britanniassa, Fonterra Uudessa-Seelannissa ja JBS Brasiliassa.

Ympäristöjärjestö taistelee vastaan myös oikeusteitse. Viime viikolla Greenpeace International aloitti oikeusjutun Energy Transfer -energiayhtiötä vastaan vaatien korvauksia toistuvista ja perusteettomista syytöksistä vedoten EU:n anti-SLAPP-direktiiviin. Uuden direktiivin tarkoitus on suojella sananvapautta ja kansalaisyhteiskunnan toimintaa, kuten toimittajia ja kansalaisjärjestöjä.

”Sateenkaarta ei voi upottaa eikä toivoa vaientaa. Usko siihen, että muutos parempaan on mahdollinen – ja että yhdessä voimme tehdä sen todeksi”, Christensen toteaa lopuksi.

Historiallisia kuvia ja videoita median käyttöön täällä. Kuvia Rainbow Warriorista valaistuna vuosipäivän kunniaksi täällä.

Lisätietoja:

Oona Poranen, Ilmasto- ja energia-asiantuntija

oona.poranen@greenpeace.org, 044 734 7837

Simon Black, Greenpeace International 

sblack@greenpeace.org, +61 420 488 219,

Greenpeace International Press Desk

pressdesk.int@greenpeace.org, +31 (0) 20 718 2470 (24 h)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Alkuperäinen Rainbow Warrior sai viimeisen leposijansa Matauri Bayssa, Uuden-Seelannin Cavalli-saarilla. Upotettu laiva on nykyään merieliöstöltään rikas riutta ja suojelualue, joka houkuttelee paikalle myös sukeltajia.
Alkuperäinen Rainbow Warrior sai viimeisen leposijansa Matauri Bayssa, Uuden-Seelannin Cavalli-saarilla. Upotettu laiva on nykyään merieliöstöltään rikas riutta ja suojelualue, joka houkuttelee paikalle myös sukeltajia.
Josh Chapman / Greenpeace
Lataa
Greenpeacen nykyinen Rainbow Warrior on järjestyksessään kolmas. Greenpeacen alukset ovat keskeinen osa järjestön toimintaa mahdollistaen muun muassa läsnäolon ympäristörikosten tapahtumapaikoilla.
Greenpeacen nykyinen Rainbow Warrior on järjestyksessään kolmas. Greenpeacen alukset ovat keskeinen osa järjestön toimintaa mahdollistaen muun muassa läsnäolon ympäristörikosten tapahtumapaikoilla.
Lorenzo Moscia / Greenpeace
Lataa
Rainbow Warrior vuosipäivän valaistuksessa Aucklandin satamassa Uudessa-Seelannissa. Greenpeacen työntekijät ja vapaaehtoiset pitelevät kirjaimia, jotka muodostavat ikonisen lauseen "You Can't Sink a Rainbow".
Rainbow Warrior vuosipäivän valaistuksessa Aucklandin satamassa Uudessa-Seelannissa. Greenpeacen työntekijät ja vapaaehtoiset pitelevät kirjaimia, jotka muodostavat ikonisen lauseen "You Can't Sink a Rainbow".
Bryce Groves / Greenpeace
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Greenpeace

Uusi EU-direktiivi ensimmäistä kertaa koetuksella – Greenpeace kohtaa fossiilijätin tänään oikeudessa Alankomaissa2.7.2025 12:08:11 EEST | Tiedote

Greenpeace International kohtaa yhdysvaltalaisen Energy Transfer -energiayhtiön tänään Alankomaiden tuomioistuimessa. Ympäristöjärjestö vaatii miljardiyhtiöltä korvauksia toistuvista ja perusteettomista syytöksistä vedoten ensimmäisenä EU:n uuteen anti-SLAPP-direktiiviin, jonka tarkoitus on suojella kansalaisyhteiskunnan sananvapautta suuryritysten väärinkäytöksiltä.

Helsingin aseman kellotornissa kehotetaan vastarintaan11.6.2025 08:28:41 EEST | Tiedote

Varhain keskiviikkoaamuna Greenpeace Nordenin aktivistit nousivat Helsingin rautatieaseman kellotorniin ja levittivät yhdeksän metriä korkean banderollin. Banderollin teksti Time to resist kehottaa vastarintaan nyt, kun kansalaisyhteiskuntaa ollaan perinteisissä demokratioissa laittamassa ahtaalle. Viesti on osa maailmanlaajuista Time to Resist -kampanjaa, joka Suomessa kulkee nimellä Nyt v**** riittää. Kampanja kritisoi hyökkäyksiä aktivismia vastaan muun muassa Yhdysvalloissa ja Romaniassa sekä Suomen hallituksen tiedevastaisuutta, joka juuri nyt näkyy luonnonmetsien hakkuina.

Aktivismia ja kansalaisvaikuttamista juhlivan Nousu -festivaalin ohjelma nyt julki – mukana Venäjän nykytilaa avaava aktivisti Filipp Shchelkanov, kunnallisvaalien ääniharavan Alma Tuuvan meemiworkshop sekä somevaikuttaja Jenni Rotonen ja hyperpop-artisti Knife Girl10.6.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Ensimmäistä kertaa tänä vuonna järjestettävä Nousu-festivaali tuo Helsingin Ääniwalliin lauantaina 14.6. aktivismin, vaikuttamisen ja yhteiskunnallisen muutoksen tekijöitä. Yleisölle ilmaisen tapahtuman päiväohjelmassa on mm. Venäläisen aktivistin Filipp Shchelkanovin kokemuksia maan hallinnon koventuneista otteista, kunnallisvaaleissa äänisaaliillaan kohauttaneen Alma Tuuvan meemiworkshop ja kansalaisvaikuttamisen eri muotoja ympäristöoikeudenkäynneistä podcasteihin. Iltaohjelmassa nähdään mm. Hyperpop-artisti Knife Girli, lofi-dancepoppari Ty Roxy ja London Zoo-kollektiivin DJ:t. Koko ohjelmiston voi katsoa festivaalin ohjelmasivuilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye