EVA: Suomalaiset oikeistolaistuvat – myös liberaali identiteetti vahvistuu
Yhä useampi suomalainen asemoi itsensä poliittisesti oikealle ja kokee itsensä liberaaliksi, käy ilmi EVAn tuoreesta Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Puolet (49 %) suomalaisista sijoittaa itsensä poliittiseen oikeistoon, kun vasemmalle asemoituu kolmasosa (31 %) ja keskustaan enää vain joka viides (19 %). Oikeistolaisten osuus on nyt korkeampi kuin koskaan aiemmin mittaushistoriassa. Poliittinen keskusta (arvo 5) on kutistunut jokaisen mittauksen myötä.
"Suomalaiset eivät enää hae identiteettiään keskeltä, vaan yhä useampi valitsee puolensa – ja tekee sen entistä tiedostavammin. Erityisesti oikeistolainen identiteetti on kasvattanut suosiotaan, mutta myös jyrkentynyt sisäisesti yhä tunnustuksellisemmaksi, toteaa analyysin kirjoittaja, EVAn viestintäpäällikkö Mikko Laakso.
Samaan aikaan enemmistö suomalaisista (53 %) määrittelee itsensä liberaaleiksi. Konservatiivisesti ajattelevia on selvästi vähemmän (24 %). Liberaali identiteetti korostuu erityisesti nuorissa naisissa, opiskelijoissa ja korkeasti koulutetuissa.

Suomalaiset jakautuvat aatteellisesti neljään pääryhmään: vasemmistoliberaalit (24 %), oikeistoliberaalit (22 %), oikeistokonservatiivit (18 %) sekä välityypit (32 %), jotka sijoittavat itsensä ainakin toisella mittareista keskelle. Vasemmistokonservatiiveja on vain viisi prosenttia.

"Vasemmistolaisuus ja liberaali identiteetti näyttäisivät kulkevan käsi kädessä, kun taas poliittinen oikeisto kokoaa alleen kirjavasti sekä liberaaleja että konservatiivisia maailmankatsomuksia, joita yhdistää markkinamyönteisyys ja matalan verotuksen kannattaminen. Toisaalta liberalismi näyttäisi tarkoittavan suomalaisille yhä vahvemmin suvaitsevaisuutta, moniarvoisuutta ja identiteettipoliittista ajattelua, joka on erityisen suosittua vasemmiston sisällä", analysoi Laakso.
Vasemmiston sisällä vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat korostuvat arvoliberaaleina ja selkeästi vasemmistolaisina, kun taas SDP asemoituu lähemmäksi poliittista keskustaa. Perussuomalaisten kannattajat ovat liukuneet entistä jyrkemmin oikealle, ja samalla heidän arvokonservatiivisuutensa on hieman vahvistunut. Puolueen profiili on muuttunut kymmenen vuoden aikana "työväenpuolueesta ilman sosialismia" oikeistokonservatiiviseksi liikkeeksi.
"Vihreiden kannattajat ovat kulkeutuneet poliittisella asteikolla demareista vasemmalle. Arvo- ja asennetutkimusten valossa on perusteltua hahmottaa, että Suomessa on kolme vasemmistolaista eduskuntapuoluetta: vasemmistoliitto, vihreät ja SDP", toteaa Laakso.

Näin kysely tehtiin
Tulokset perustuvat 2 070 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 12.-24.3.2025. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen analyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy).
Aiheesta kertovan artikkelin saa julkaista saman aamun lehdessä. Julkaisu sekä kuvioliite löytyvät tiedotteen liitteestä alta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko LaaksoViestintäpäällikkö
Puh:+358 50 383 9432mikko.laakso@eva.fiLiitteet
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä. EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
EVA: Suomalaiset pelkäävät terveydenhuollon romahtamista – lisäverot eivät kelpaa ratkaisuksi1.7.2025 06:01:00 EEST | Tiedote
Vaikka enemmistö suomalaisista arvioi, että julkista terveydenhuoltoa uhkaa jopa romahtaminen (58 %), ei suomalaisille maistu lisäveronmaksu järjestelmän turvaamiseksi, ilmenee EVAn tuoreesta Arvo- ja asennetutkimuksesta.
EVA: Suomi tarvitsee alustatyölain – yrittäjämuotoisen toiminnan tulee olla mahdollista24.6.2025 06:01:00 EEST | Tiedote
Suomi tarvitsee selkeän ja erillisen alustatyölain, joka tuo oikeudellista varmuutta sekä alustatyötä tekeville että alustoja kehittäville yrityksille. Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn tuore analyysi Alusta kohdalleen hahmottelee suuntaviivoja EU:n alustatyödirektiivin kansalliseen toimeenpanoon.
EVA: Suomalaiset tyytymättömiä terveydenhuoltoon – valinnanvapaus saa vahvaa kannatusta18.6.2025 06:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset antavat heikon arvosanan maamme terveydenhuoltojärjestelmän toiminnalle. Vain alle kolmasosa (31 %) katsoo julkisen terveydenhuollon toimivan hyvin, kun taas yli puolet (54 %) pitää sen tilaa huonona, käy ilmi EVAn tuoreesta Arvo- ja asennetutkimuksesta.
EVA: Hallituspuolueiden kannattajien usko maan suuntaan horjuu – silti toivo paremmasta tulevaisuudesta elää14.6.2025 06:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten enemmistö kokee maan olevan menossa väärään suuntaan. EVAn kevään 2025 Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan vain 22 prosenttia katsoo suunnan olevan oikea, kun taas 59 prosenttia pitää suuntaa vääränä.
EVA: Suomalaisten uhkakuvat lieventyneet – hybridivaikuttaminen noussut uhkien listan kärkeen27.5.2025 06:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten arviot yhteiskuntaan kohdistuvista uhista ovat lieventyneet lähes kauttaaltaan. Eniten uhka-arviot ovat vähentyneet jengi- ja nuorisoväkivallan sekä terveydenhuollon kantokyvyn romahtamisen pelon kohdalla, käy ilmi EVAn kevään 2025 Arvo- ja asennetutkimuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme