Näin pidät biojätteen siistinä ja hajuttomana
Lämpimällä säällä biojätteen lajitteluun kannattaa kiinnittää hieman tavallista enemmän huomiota, jotta biojätepussin saa kestämään paremmin ja hajuhaitat pidettyä loitolla. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vinkkaa helpot niksit biojätteen sujuvaan lajitteluun ja kompostointiin kesähelteillä.

Kesän lämpö ja kosteus vaikuttavat erityisesti ruokajätteisiin. Kotona biojäte kannattaa säilyttää oikein ja sopivan kokoisessa astiassa, jonka tyhjentää riittävän usein.
Jos biojätepussi meinaa hajota matkalla kiinteistön jäteastialle, on syynä yleensä liian kostea biojäte ja huonosti tuulettuva astia. Biojätteeseen ei kannata laittaa nesteitä ja pussin pohjalle voi laittaa esimerkiksi kananmunakennoa tai sanomalehtipaperia imemään kosteutta. Keittiön biojäteastia kannattaa valita niin, että ilma pääsee kiertämään pussin ympärillä. Kantta ei tarvita.
Biojäte on tärkeää pakata, jotta kiinteistön jäteastia pysyy siistinä ja hajut kurissa. Biojätteiden pakkaamiseen voi käyttää joko paperipussia, pinnoittamatonta kartonkipakkausta tai biohajoavaa muovipussia. Kotikompostoriin biojäte kannattaa sen sijaan laittaa ilman pakkaamista.
–Biojätepussin tai -astian ei tarvitse aina olla piripintaan täytetty ennen jätteiden viemistä. Herkästi pilaantuvat ruoantähteet on hyvä opetella viemään mahdollisimman pian, jotta kodin biojäteastiat eivät ala haista, ympäristöasiantuntija Iiris Tanner neuvoo.
Näin helpotat biojätteen lajittelua kesähelteillä:
Pakkaa oikein: Käytä biojätteen pakkaamiseen paperipussia, muovitonta kartonkipakkausta tai maatuvaa biojätepussia. Näin käsittely on siistimpää ja hajut voi sulkea pakettiin.
Jäähdytä ja kuivata: Kuiva biojäte pysyy helpommin hajuttomana. Anna siis biojätteen jäähtyä ja kuivahtaa ennen pussiin laittamista. Älä kaada nesteitä biojäteastiaan.
Huolehdi astian ilmanvaihdosta: Säilytä paperista biopussia ilmavasti esimerkiksi reiällisessä astiassa. Kantta et tarvitse: sen käyttö estää kosteuden haihtumisen ja voi lisätä hajuja.
Tee pohjasta kestävä: Laita biojätepussin pohjalle kananmunakenno, silputtua sanomalehteä tai käytettyä talouspaperia. Tämä parantaa pussin kosteuden kestävyyttä ja estää nesteiden vuotamisen.
Vie ajoissa: Toimita biojäte suljettuna kotipihan biojäteastiaan mahdollisimman pian. Erityisesti eläinperäiset tuotteet kannattaa viedä heti.
Jos kompostoit biojätteen itse:
Suojaa astian pohja: Laita keittiön astiaan kuivikeainetta, silputtua kananmunakennoa, sanomalehti- tai talouspaperia pohjalle. Näin biojäte irtoaa paremmin astian pohjasta, kun sen kaataa kompostoriin. Kaada biojäte astiasta suoraan kompostoriin ilman pakkaamista.
Lisää kuiviketta: Muista lisätä kuiviketta jokaisella biojätteen vientikerralla. Kuivike pitää kompostin ilmavana, mikä on tärkeää.
Vie ajoissa: Toimita biojäte kompostoriin mahdollisimman pian. Erityisesti eläinperäiset tuotteet kannattaa viedä heti.
HSY tuottaa biojätteestä biokaasua ja pian myös lannoitetta
Biojätteen kierrätys edistää kotimaista energia- ja lannoiteomavaraisuutta. HSY tuottaa biojätteestä biokaasua, jota voidaan käyttää esimerkiksi sähköntuotantoon tai polttoaineena. Samalla edistetään ilmastotavoitteita. Lisäksi erilliskerätty tai kompostoitu biojäte palauttaa arvokkaat ravinteet, kuten typen ja fosforin, takaisin kiertoon.
Elokuussa HSY ottaa käyttöön Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa uuden biojätteen jalostuslaitoksen, joka tehostaa ravinteiden talteenottoa ja lisää biokaasun tuotantoa merkittävästi. Laitos tuottaa biokaasun lisäksi lannoitetta suoraan viljelijöiden pelloille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tanner IirisympäristöasiantuntijaHSY
Puh:045 657 7375iiris.tanner@hsy.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja
Asukkaat toivat HSY:n Sortti-keräysautoihin yhteensä 156 000 kiloa jätettä26.6.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
HSY järjesti maalis–kesäkuussa Sortti-keräysautokierroksen, joka pysähtyi lähes 300 pysähdyspaikalla ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Keräysautot vastaanottivat kierroksen aikana kotitalouksien vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua yhteensä 156 000 kiloa.
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt laskivat 11 prosenttia18.6.2025 09:10:05 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2024 noin 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo HSY:n julkaisema päästöseuranta. Kasvihuonekaasupäästöt vähenivät pääkaupunkiseudun kaikissa kunnissa. Päästöjä pienensi erityisesti se, että kivihiilen käyttö väheni ja biopolttoaineiden osuus kasvoi lämmöntuotannossa.
Viisi vinkkiä vähäpäästöisempään saunomiseen17.6.2025 09:10:06 EEST | Tiedote
Puusaunan piipusta tulevan savun väri kertoo, lämmitätkö saunaa oikein. Jos savu on tummaa tai ruskeaa, päästöt ovat suuria. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, joilla saunanlämmitys onnistuu vähäpäästöisemmin. Tavoitteena on saada savu värittömäksi.
Asumisen tonttivaranto jatkaa kasvuaan ennätysvauhdissa pääkaupunkiseudulla16.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Asuntotuotantoa mahdollistava tonttivaranto kasvoi pääkaupunkiseudulla jälleen uuteen ennätykseen vuonna 2024, kertoo HSY:n tonttivarantokatsaus. Pääkaupunkiseudulla on jäljellä käyttämätöntä rakennusoikeutta jopa yli 100 000 uuden asunnon rakentamista varten. Erityisesti kerrostalovaranto on kasvanut vauhdilla viime vuosina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme