Antibioottiresistenssi ennustaa korkeampaa kuolleisuutta 17 vuoden seurannassa – ruokavalio ja sukupuoli yhteydessä
Turun yliopiston johtamassa väestötutkimuksessa selvitettiin antibioottiresistenssin yleisyyteen kytkeytyviä tekijöitä. Antibioottien käytön lisäksi suurempaa resistenssikuormaa ennustivat ruokavalio, sukupuoli, asuinpaikka, tulotaso ja tietyt suolistobakteerit. Suuri resistenssikuorma oli yhteydessä 40 prosenttia korkeampaan kokonaiskuolleisuusriskiin seurannan aikana.
Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit aiheuttavat maailmanlaajuisesti yli miljoona kuolemaa vuodessa, ja määrä on nopeassa kasvussa. Suomessa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamien infektioitten on arvioitu selittävän yli 100 kuolemaa vuodessa.
Tuore tutkimus osoittaa, että korkea resistenssikuorma ennustaa kuolleisuusriskin suhteellista kohoamista yhtä hyvin kuin kohonnut verenpaine tai kakkostyypin diabetes. Suolistobakteereista löytyvien antibioottiresistenssigeenien määrä ennusti riskiä sairastua sepsikseen (kansanomaisemmin ”verenmyrkytys”) tai menehtyä pitkän, lähes kaksi vuosikymmentä kestäneen seurannan aikana.
Kansainvälinen tutkimusryhmä analysoi yli 7 000 suomalaisen ulostenäytteet osana FINRISKI-väestötutkimusta. Tutkijat selvittivät antibioottiresistenssigeenien yleisyyttä selittäviä tekijöitä ja niiden yhteyksiä sepsikseen ja kuolleisuuteen 17 vuoden seurannassa.
– Kotimainen väestötutkimus avaa kansainvälisestikin ainutlaatuisia mahdollisuuksia, ja pystyimme ensi kertaa selvittämään antibioottiresistenssin yhteyttä väestön terveyteen vuosikymmenten aikajänteellä. Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrä kasvaa jatkuvasti, ja laajat väestötutkimukset auttavat ymmärtämään paremmin väestörakenteen ja elintapojen merkitystä ongelman ratkaisemisessa, kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja, Suomen Akatemian tutkijatohtori Katariina Pärnänen.
Resistenssikuormaa selittävät antiboottien lisäksi ruokavalio ja sosiaaliset tekijät
Suurin yksittäinen resistenssigeenien määrää selittävä tekijä oli antibioottien käyttö, joka ennusti kohonnutta resistenssiä jopa vuosia eteenpäin. Antibioottien vaikutukset suoliston mikrobistoon voivatkin olla pitkäkestoisia.
Antibioottiresistenssigeeneistä yleisimpiä olivat tetrasykliiniresistenssigeenit. Tetrasykliinien käytöllä oli kaikista antibiooteista vahvin yhteys resistenssikuormaan.
Tämän lisäksi ruokavalio ja monet muut tekijät voivat heijastua mikrobistokoostumukseen. Tutkimuksessa havaittiin, että tietyt suolistobakteerit liittyivät voimakkaasti resistenssikuormaan, erityisesti länsimaiseen ruokavalioon yhdistetyt bakteerit Escherichia coli ja Bacteroides. Vastaavasti terveydelle hyödyllisinä pidetyt bifidobakteerit ja kuiturikkaaseen ruokavalioon liitetty Prevotella yhdistyivät matalampaan resistenssikuormaan. Myös kuitupitoiset ruoka-aineet, kuten marjat, peruna ja ruisleipä, ennustivat matalampaa resistenssiä.
Ruoka voi myös kuljettaa antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita elimistöön; raa’at vihannekset, salaatti ja broileri, joissa on toisinaan runsaita määriä resistenttejä bakteereita, olivat yhteydessä korkeampaan resistenssikuormaan.
Ruokavalion lisäksi resistenssikuormaa selittivät sosiaaliset tekijät, kuten sukupuoli, asuinpaikka ja tulotaso. Naisilla oli järjestelmällisesti korkeampi resistenssikuorma kuin miehillä. Korkeampaan riskiin olivat yhteydessä myös eläminen suurissa kaupungeissa, tiheästi asutuilla alueilla ja korkean tulotason kotitalouksissa.
– Tulos on kiinnostava, sillä nämä korkeampaa resistenssikuormaa ennustavat tekijäthän on yleisesti kytketty parempaan terveydentilaan, Pärnänen selittää.
Resistenssikuorma on tärkeä terveysindikaattori – ennustaa verenmyrkytyksen ja kuoleman riskiä
Tutkimuksen mukaan suuri resistenssikuorma oli yhteydessä 40 prosenttia korkeampaan kokonaiskuolleisuuden ja yli kaksinkertaiseen verenmyrkytyksen riskiin 17 vuoden seurannassa. Resistenssiin liittyvä kuolleisuusriski oli erityisen merkittävä hengitystieinfektioihin liittyvissä kuolemissa. Tutkimus ei osoita syy–seuraussuhdetta, mutta näyttää, että resistenssikuormaa voitaisiin käyttää terveydentilaa heijastelevana mittarina.
Tieteellinen laskenta on avainasemassa väestötutkimuksen ja DNA-sekvensoinnin tuottamien datamassojen seulonnassa.
– Tutkimuksemme toimii myös esimerkkinä siitä, miten kansanterveydellisten haasteiden ratkomisessa voidaan hyödyntää koneoppimista ja suurteholaskentaa. Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n hallinnoimat supertietokoneet ovat Euroopan parhaimmistoa ja tarjoavat Suomessa tehtävälle tutkimukselle merkittävää kansainvälistä etua, toteaa tutkimusta koordinoinut datatieteen professori Leo Lahti Turun yliopistosta.
Väestötasolla antibioottien käytön vähentäminen on tehokkain tapa hillitä resistenssikuormaa, mutta tutkimustulokset viittaavat siihen, että jokainen voi omalta osaltaan hillitä resistenssin leviämistä ja vaikutuksia.
– Infektioiden ehkäisy, hyvä käsihygienia, elintarvikehygienia ja tasapainoinen ruokavalio tukevat suoliston terveyttä. Jokainen voi näihin huomiota kiinnittämällä ehkäistä omalta osaltaan antibioottiresistenssin leviämistä, kertoo Pärnänen.
Tutkimus on julkaistu Nature Communications -lehdessä 1.7.2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katariina PärnänenTutkijatohtoriTurun yliopisto
Puh:+358 40 066 4640katariina.parnanen@utu.fiLeo LahtiProfessoriTurun yliopisto
Puh:+358 50 436 4626leo.lahti@utu.fiLinkit
Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto
Silakkatuotteiden kiinnostusta lisättiin tuoreessa tutkimuksessa ottamalla vaikutteita kansainvälisistä ruokakulttuureista3.9.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kalatuotteiden tutut piirteet lisäävät niiden lähestyttävyyttä ja miellyttävyyttä, mutta kiinnostavuutta voidaan lisätä ottamalla inspiraatiota kansainvälisistä ruokakulttuureista ja liittämällä ne ruokakulttuureiden tarinoihin ja kontekstiin, todettiin Turun yliopiston Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksen tutkimuksessa, jossa testattiin silakkatuotteiden kiinnostavuuden lisäämistä.
Turun yliopisto avasi lukuvuoden 2025–20262.9.2025 16:16:44 EEST | Tiedote
Turun yliopiston lukuvuoden 2025–2025 avajaisjuhlaa vietettiin yliopiston päärakennuksessa 2.9.2025. Juhlassa kuultiin rehtori Marjo Kaartisen avajaispuhe, jossa hän nosti esiin yliopistoyhteisöä alkavana lukuvuonna eteenpäin ohjaavia teemoja. Avajaispäivänä jaettiin myös vuoden opettajan ja ohjaajan tunnustukset sekä väitöskirjapalkinnot.
Auringosta lähtöisin olevat huippunopeat elektronit auttavat ymmärtämään avaruussäätä2.9.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat tunnistivat kahdenlaisia Auringosta lähtöisin olevia korkeaenergisiä elektroneja. Havainto auttaa ymmärtämään avaruussäätä, jonka tarkka ennustaminen parantaa avaruusalusten turvallisuutta.
Väitös: Hallitusohjelmien hankkeet terveellisten elämäntapojen edistämiseksi jäävät usein vaikutuksiltaan hajanaisiksi1.9.2025 09:23:45 EEST | Tiedote
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen vaatii enemmän kuin hankkeita ja hallituskausia. Turun yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan lyhyet hankejaksot ja hallituskauteen sidottu terveyspolitiikka eivät riitä juurruttamaan muutoksia arjen rakenteisiin. Jotta kehittämistyö todella vaikuttaisi, tarvitaan pitkäjänteistä rahoitusta, suoraa tukea organisaatioille ja vahvaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken.
Etätyö passivoi työntekijää – Turun yliopiston tutkimus kannustaa lisäämään aktiivisuutta etätyöpäiviin29.8.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan etätyössä kertyy enemmän paikallaanoloa kuin työpaikalla tehdyssä toimisto- tai manuaalityössä. Runsas paikallaanolo, kuten pitkittynyt istuminen, altistaa tuki- ja liikuntaelimistön vaivoille, painonnousulle ja lisää muun muassa sydäntautiriskiä. Siksi etätyöpäiviin on hyvä lisätä aktiivisia taukoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme