Antibioottiresistenssi ennustaa korkeampaa kuolleisuutta 17 vuoden seurannassa – ruokavalio ja sukupuoli yhteydessä
Turun yliopiston johtamassa väestötutkimuksessa selvitettiin antibioottiresistenssin yleisyyteen kytkeytyviä tekijöitä. Antibioottien käytön lisäksi suurempaa resistenssikuormaa ennustivat ruokavalio, sukupuoli, asuinpaikka, tulotaso ja tietyt suolistobakteerit. Suuri resistenssikuorma oli yhteydessä 40 prosenttia korkeampaan kokonaiskuolleisuusriskiin seurannan aikana.
Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit aiheuttavat maailmanlaajuisesti yli miljoona kuolemaa vuodessa, ja määrä on nopeassa kasvussa. Suomessa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamien infektioitten on arvioitu selittävän yli 100 kuolemaa vuodessa.
Tuore tutkimus osoittaa, että korkea resistenssikuorma ennustaa kuolleisuusriskin suhteellista kohoamista yhtä hyvin kuin kohonnut verenpaine tai kakkostyypin diabetes. Suolistobakteereista löytyvien antibioottiresistenssigeenien määrä ennusti riskiä sairastua sepsikseen (kansanomaisemmin ”verenmyrkytys”) tai menehtyä pitkän, lähes kaksi vuosikymmentä kestäneen seurannan aikana.
Kansainvälinen tutkimusryhmä analysoi yli 7 000 suomalaisen ulostenäytteet osana FINRISKI-väestötutkimusta. Tutkijat selvittivät antibioottiresistenssigeenien yleisyyttä selittäviä tekijöitä ja niiden yhteyksiä sepsikseen ja kuolleisuuteen 17 vuoden seurannassa.
– Kotimainen väestötutkimus avaa kansainvälisestikin ainutlaatuisia mahdollisuuksia, ja pystyimme ensi kertaa selvittämään antibioottiresistenssin yhteyttä väestön terveyteen vuosikymmenten aikajänteellä. Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrä kasvaa jatkuvasti, ja laajat väestötutkimukset auttavat ymmärtämään paremmin väestörakenteen ja elintapojen merkitystä ongelman ratkaisemisessa, kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja, Suomen Akatemian tutkijatohtori Katariina Pärnänen.
Resistenssikuormaa selittävät antiboottien lisäksi ruokavalio ja sosiaaliset tekijät
Suurin yksittäinen resistenssigeenien määrää selittävä tekijä oli antibioottien käyttö, joka ennusti kohonnutta resistenssiä jopa vuosia eteenpäin. Antibioottien vaikutukset suoliston mikrobistoon voivatkin olla pitkäkestoisia.
Antibioottiresistenssigeeneistä yleisimpiä olivat tetrasykliiniresistenssigeenit. Tetrasykliinien käytöllä oli kaikista antibiooteista vahvin yhteys resistenssikuormaan.
Tämän lisäksi ruokavalio ja monet muut tekijät voivat heijastua mikrobistokoostumukseen. Tutkimuksessa havaittiin, että tietyt suolistobakteerit liittyivät voimakkaasti resistenssikuormaan, erityisesti länsimaiseen ruokavalioon yhdistetyt bakteerit Escherichia coli ja Bacteroides. Vastaavasti terveydelle hyödyllisinä pidetyt bifidobakteerit ja kuiturikkaaseen ruokavalioon liitetty Prevotella yhdistyivät matalampaan resistenssikuormaan. Myös kuitupitoiset ruoka-aineet, kuten marjat, peruna ja ruisleipä, ennustivat matalampaa resistenssiä.
Ruoka voi myös kuljettaa antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita elimistöön; raa’at vihannekset, salaatti ja broileri, joissa on toisinaan runsaita määriä resistenttejä bakteereita, olivat yhteydessä korkeampaan resistenssikuormaan.
Ruokavalion lisäksi resistenssikuormaa selittivät sosiaaliset tekijät, kuten sukupuoli, asuinpaikka ja tulotaso. Naisilla oli järjestelmällisesti korkeampi resistenssikuorma kuin miehillä. Korkeampaan riskiin olivat yhteydessä myös eläminen suurissa kaupungeissa, tiheästi asutuilla alueilla ja korkean tulotason kotitalouksissa.
– Tulos on kiinnostava, sillä nämä korkeampaa resistenssikuormaa ennustavat tekijäthän on yleisesti kytketty parempaan terveydentilaan, Pärnänen selittää.
Resistenssikuorma on tärkeä terveysindikaattori – ennustaa verenmyrkytyksen ja kuoleman riskiä
Tutkimuksen mukaan suuri resistenssikuorma oli yhteydessä 40 prosenttia korkeampaan kokonaiskuolleisuuden ja yli kaksinkertaiseen verenmyrkytyksen riskiin 17 vuoden seurannassa. Resistenssiin liittyvä kuolleisuusriski oli erityisen merkittävä hengitystieinfektioihin liittyvissä kuolemissa. Tutkimus ei osoita syy–seuraussuhdetta, mutta näyttää, että resistenssikuormaa voitaisiin käyttää terveydentilaa heijastelevana mittarina.
Tieteellinen laskenta on avainasemassa väestötutkimuksen ja DNA-sekvensoinnin tuottamien datamassojen seulonnassa.
– Tutkimuksemme toimii myös esimerkkinä siitä, miten kansanterveydellisten haasteiden ratkomisessa voidaan hyödyntää koneoppimista ja suurteholaskentaa. Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n hallinnoimat supertietokoneet ovat Euroopan parhaimmistoa ja tarjoavat Suomessa tehtävälle tutkimukselle merkittävää kansainvälistä etua, toteaa tutkimusta koordinoinut datatieteen professori Leo Lahti Turun yliopistosta.
Väestötasolla antibioottien käytön vähentäminen on tehokkain tapa hillitä resistenssikuormaa, mutta tutkimustulokset viittaavat siihen, että jokainen voi omalta osaltaan hillitä resistenssin leviämistä ja vaikutuksia.
– Infektioiden ehkäisy, hyvä käsihygienia, elintarvikehygienia ja tasapainoinen ruokavalio tukevat suoliston terveyttä. Jokainen voi näihin huomiota kiinnittämällä ehkäistä omalta osaltaan antibioottiresistenssin leviämistä, kertoo Pärnänen.
Tutkimus on julkaistu Nature Communications -lehdessä 1.7.2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katariina PärnänenTutkijatohtoriTurun yliopisto
Puh:+358 40 066 4640katariina.parnanen@utu.fiLeo LahtiProfessoriTurun yliopisto
Puh:+358 50 436 4626leo.lahti@utu.fiLinkit
Turun yliopisto on 25 000 opiskelijan ja työntekijän innostava ja kansainvälinen akateeminen yhteisö. Rakennamme kestävää tulevaisuutta monitieteisellä tutkimuksella, koulutuksella ja yhteistyöllä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Turun yliopisto
Alkava Alzheimerin tauti voi näkyä aivoissa jo keski-iässä14.7.2025 09:55:54 EEST | Tiedote
Kansallinen väestötutkimus osoittaa, että Alzheimerin tautiin liittyvät merkit voivat näkyä aivoissa jo keski-iässä. Tulevaisuudessa verinäytteestä määritettävät Alzheimerin tautiin liittyvät merkkiaineet voisivat mahdollistaa taudin varhaisemman toteamisen. Tällöin ennaltaehkäisevä hoito osattaisiin kohdentaa oikeille henkilöille taudin ollessa vielä lievä.
Koivun siitepölykausi oli Suomessa tänä vuonna poikkeuksellisen pitkä10.7.2025 11:09:15 EEST | Tiedote
Koivun siitepölykautta kesti maaliskuun lopulta heinäkuun alkuun. Syynä kauden venymiseen olivat varhaiset siitepölykulkeumat etelämpää Euroopasta sekä viileän kevään johdosta pitkittynyt paikallinen kukinta. Lisäksi siitepölyä kantautui Norjan ja Ruotsin vuorilta vielä keskellä kesää. Kukinta oli hieman runsaampaa kuin keskivertovuonna.
Raskauden aikainen suoliston mikrobisto on yhteydessä äidin masennus- ja ahdistusoireisiin8.7.2025 10:39:36 EEST | Tiedote
Turun yliopiston uudesta tutkimuksesta selviää, että naisilla, jotka kokivat masennus- tai ahdistusoireita raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen oli erilainen suoliston mikrobiston koostumus raskauden aikana verrattuna naisiin, joilla oireita ei ollut tai oireet olivat lieviä.
Maukkaampia ja kestävämpiä mansikoita – tuore tutkimus kartoittaa aihioita tulevaisuuden mansikkalajikkeiksi2.7.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa Turun yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin uusien mansikkaristeytysten koostumusta ja aistittavia ominaisuuksia. Risteytyksillä puutarhamansikkaan pyritään palauttamaan kestävyyttä ja kiinnostavia makuja.
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistu Turun yliopistossa1.7.2025 11:35:46 EEST | Tiedote
Turun yliopistoon hakemuksen jätti kevään 2025 toisessa yhteishaussa yhteensä ennätysmäärä hakijoita, 35 094. Turun yliopisto oli maan toiseksi suosituin korkeakoulu kokonaishakijamäärällä laskettuna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme