Suomen Yrittäjät

Työelämägallup: Etätyöt lisänneet työtyytyväisyyttä – puolet harkitsisi työpaikan vaihtoa, jos etätyöt evätään

Jaa

Etätyöt ovat edelleen merkittävä osa suomalaisten arkea, sillä lähes puolet (46 prosenttia) työelämässä olevista on ollut etätöissä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Kolme neljästä (74 %) haluaisi tehdä etätöitä jatkossa, ja puolet harkitsisi työpaikan vaihtoa, jos etätyöt eivät olisi mahdollisia. ”Etätyön tuoma työtyytyväisyys ja työn mielekkyys näyttävät yhä lisääntyneen. Sen sijaan työn itsenäisyys on vähentynyt, mikä viittaa siihen, että etätyötä johdetaan aiempaa enemmän. Se on tervetullutta”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo

Etätöiden tekeminen on yleisintä johtavassa asemassa toimivissa ja ylemmissä toimihenkilöissä sekä alempien toimihenkilöiden keskuudessa. Vähiten etätöitä tehdään työntekijöiden keskuudessa, kunnissa ja kuntien yhtiöissä. 

”Etätyöt ovat tulleet jäädäkseen, vaikka niiden tekeminen on vähentynyt. Etätöitä tehdään edelleen laajasti ja etänä työskentelyllä koetaan olevan monia positiivisia vaikutuksia”, Pentikäinen sanoo. 

Etätyön vaikutukset ovat pääosin myönteisiä. Työelämässä olevat raportoivat etätyön lisänneen eniten työtyytyväisyyttä (60 %), työn mielekkyyttä (51 %), työn itsenäisyyttä (50 %), työn tuottavuutta (47 %) ja oman työn hallintaa (46 %).  

Etätyön tekeminen on myös vähentänyt stressiä (52 %), sairauspoissaoloja (52 %) ja perhearkeen liittyviä ongelmia (46 %).  

”Myönteistä on, että etätyön aiheuttamat tekniset ja työarkeen liittyvät ongelmat sekä stressi ovat vähentyneet”, Pentikäinen sanoo. 

Sairauspoissaolot ovat vastaajien mukaan hieman kasvaneet edellisestä mittauksesta, vaikka etätöiden koetaan yhä vähentävän niitä selvästi. Jopa yli puolet (52 %) arvioi etätöiden vähentäneen sairauspoissaoloja. 

Työelämägallupin vastaajina oli 1 093 työelämässä olevaa, työntekijöitä, yrittäjiä ja työttömiä.  

Työnantaja päättää, missä töitä tehdään 

Suomen Yrittäjät kannustaa yrityksiä harkitsemaan etätyökäytäntöjä tapauskohtaisesti, koska ne lisäävät tutkitusti työtyytyväisyyttä ja työn mielekkyyttä.  

”Viime kädessä työnantaja ratkaisee, missä ja miten töitä tehdään. Etätyöt eivät sovi kaikkiin työtehtäviin eivätkä kaikille työpaikoille. Usein varsinkin pienissä yrityksissä, kunnissa ja hyvinvointialueilla etätöitä on vaikea tai mahdoton tehdä”, Pentikäinen muistuttaa. 

Suomen Yrittäjät on laatinut ohjeistuksen siitä, mitä työnantajan on huomioitava, kun yrityksessä tehdään etätöitä. 

Työelämässä koetaan, että oma työnantaja suhtautuu etätöihin myönteisesti. ”Vaikuttaa siltä, että etätöitä on opittu tekemään. Esimerkiksi työajan hallinta sekä työn ja vapaa-ajan erottamisen taito ovat lisääntyneet”, Pentikäinen arvioi. 

Näin kysyttiin: 

Kyselyn toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta 5. – 11.6.2025. Vastaajina oli 1 093 työelämässä mukana olevaa (palkansaajat, yrittäjät, työttömät ja lomautetut).  Vastaajat olivat 18–69-vuotiaita suomalaisia. Aineisto edustaa kohderyhmän työelämässä mukana olevia suomalaisia.  Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen osalta on 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa 50 prosentin tulostasolla.  

Kesäkuussa 2025 vastaajilta kysyttiin: “Oletko ollut etätöissä viimeisen 12 kuukauden aikana?”. Aikaisempina vuosina (2020–2024) kysymys esitettiin muodossa: “Oletko ollut etätöissä?”. 

Tutustu tuloksiin paremmin tästä.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Työelämägallup: Yhä useampi suhtautuu lakkoihin kielteisesti16.7.2025 07:18:00 EEST | Tiedote

Työelämässä olevien suhtautuminen lakkoihin on muuttunut. Nyt 38 prosenttia on sitä mieltä, että Suomessa on liikaa lakkoja. Osuus on noussut huomattavasti alkuvuodesta 2023, jolloin lukema oli 22 prosenttia. Eri mieltä on puolet. ”Ihmiset ymmärtävät, että lakot aiheuttavat taloudellisia menetyksiä ja haittaavat yrityksiä sekä koko taloutta”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä arvioi.

Työelämägallup: Työ- ja perhe-elämän yhteensovitus onnistuu työpaikoilla9.7.2025 08:10:00 EEST | Tiedote

Työpaikoilla vallitsee vahva luottamuksen ilmapiiri ja mahdollisuus yhteensovittaa työ- ja perhe-elämä. Näin omasta tilanteestaan raportoi Työelämägallupissa työelämän selvä enemmistö. Erityisesti pienimmissä yrityksissä arvioidaan korkealle perhe-elämän yhteensovittaminen, tasapuolisuus ja luottamus. Hyvä työilmapiiri nousee rahapalkkaa tärkeämmäksi tekijäksi työssä viihtymiselle.

Työelämägallup: Ulkomainen työvoima saa enemmän tukea kuin vastustusta – suhdanteet muuttaneet asenteita7.7.2025 09:30:00 EEST | Tiedote

Työelämägallupin vastaajista 44 prosenttia katsoo, että Suomeen tarvitaan lisää ulkomaista työvoimaa, kun vastustajia on 38 prosenttia vastaajista. Kannattajien osuus on laskenut merkittävästi syyskuusta 2023, jolloin vastaava luku oli 58 prosenttia. – Kun talous hidastuu ja työllisyysnäkymät heikentyvät, ulkomainen työvoima aletaan nähdä ennemmin kilpailijana kuin tarpeellisena vahvistuksena, arvioi johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus Suomen Yrittäjistä.

Työelämägallup: Vain joka viides kannattaa jäsenmaksujen vähennysoikeuden poistoa5.7.2025 07:16:00 EEST | Tiedote

Työelämässä olevista 66 prosenttia vastustaa hallituksen esitystä poistaa työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus, kun taas 22 prosenttia kannattaa sitä. Vahvin kannatus löytyy yrittäjien joukosta, ja vähäisin tuki työntekijöiltä. Joka kymmenes arvioi, että muutos vaikuttaisi omaan jäsenyyteen liitossa, mutta 68 prosenttia uskoo, ettei vaikutusta olisi. Erityisesti nuoret kokevat vaikutusta. Heistä 14 prosenttia kertoo muutoksen vaikuttavan jäsenyyteensä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye