Euroopan komission Suomen-edustusto

Vahvemman Euroopan kunnianhimoinen budjetti 2028–2034

Jaa

Euroopan komissio esitti tänään ehdotuksensa EU:n seuraavaksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi. Kunnianhimoisen ja dynaamisen budjetin koko on lähes 2 biljoonaa euroa, mikä vastaa 1,26:ta prosenttia vuosien 2028–2034 keskimääräisestä bruttokansantulosta EU:ssa.

Eurooppaa koettelevat moninaiset haasteet, jotka liittyvät esimerkiksi turvallisuuteen, puolustukseen, kilpailukykyyn, muuttoliikkeeseen, energiaan ja ilmastokestävyyteen. Haasteet eivät ole tilapäisiä, vaan heijastavat systeemisiä geopoliittisia ja taloudellisia muutoksia. Tämän vuoksi niihin on reagoitava päättäväisillä pitkän aikavälin toimilla.  

Komissio ehdottaakin, että EU:n budjetti uudistetaan perusteellisesti, jotta se on virtaviivaisempi, joustavampi ja vaikuttavampi.

Tähän maailmantilanteeseen sopiva EU:n budjetti edellyttää uudistettuja ja vakaita tulonlähteitä. Tämän vuoksi komissio ehdottaa myös uusia omia varoja ja mukautuksia nykyisiin varoihin. Tämä helpottaa jäsenmaiden budjetteihin kohdistuvia paineita ja tuottaa 58,5 miljardia euroa vuodessa.

Uuden monivuotisen rahoituskehyksen keskeiset osat

  • Lisätään budjetin joustavuutta, jotta Eurooppa voi toimia ja reagoida nopeasti.
  • Tehdään EU:n rahoitusohjelmista yksinkertaisempia, tehostetumpia ja yhdenmukaisempia.
  • Räätälöidään budjetti paikallisiin tarpeisiin investointeihin ja uudistuksiin perustuvien kansallisten ja alueellisten kumppanuusohjelmien avulla.
  • Parannetaan kilpailukykyä, jotta Eurooppa voi turvata toimitusketjut, tehostaa innovointia ja olla puhtaan ja älykkään teknologian kärkimaanosa.
  • Luodaan tasapainoinen uusien omien varojen paketti, jolla varmistetaan riittävät tulot EU:n prioriteetteja varten ja minimoidaan jäsenmaiden julkiseen talouteen kohdistuvat paineet.

Investoidaan ihmisiin, jäsenvaltioihin ja alueisiin

Uudessa pitkän aikavälin budjetissa jäsenmaiden ja alueiden toteuttama EU-rahoitus yhdistetään yhteen yhtenäiseen strategiaan, jonka ytimessä on koheesio- ja maatalouspolitiikka. Strategia pannaan täytäntöön kansallisten ja alueellisten kumppanuusohjelmien avulla.

Ohjelmat suunnitellaan ja toteutetaan tiiviissä yhteistyössä komission, jäsenmaiden, alueiden, paikallisyhteisöjen ja kaikkien muiden asiaankuuluvien sidosryhmien kesken. Kukin jäsenmaa voi saada saman verran rahoitusta kuin nykyäänkin. 

Viljelijöille ja kalastajille myönnettävä tulotuki korvamerkitään erikseen. Tähän kuuluvat ympäristötoimenpiteet, maatiloilla tehtävät investoinnit, nuorten viljelijöiden tukeminen ja riskinhallintavälineet.

Uusilla kumppanuusohjelmilla luodaan laadukkaita työpaikkoja, kehitetään osaamista ja tuetaan sosiaalista osallisuutta kaikissa jäsenmaissa, kaikilla alueilla ja kaikilla aloilla.

Oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta ei tingitä. Ehdollisuusasetus suojaa edelleen koko EU:n budjettia oikeusvaltioperiaatteen rikkomiselta. Kansallisiin ja alueellisiin kumppanuusohjelmiin sisällytetään lisätakeita sen varmistamiseksi, että jäsenmaat noudattavat oikeusvaltioperiaatetta ja perusoikeuskirjaa.

Edistetään koulutusta ja demokraattisia arvoja

Osaamiseen tehtävien investointien lisääminen on olennaisen tärkeää, jotta EU:n opiskelijoita ja työntekijöitä voidaan auttaa hyödyntämään mahdollisuuksia. Vahvistettu Erasmus+ -ohjelma on osaamisunionin selkäranka. Vahvalla AgoraEU-ohjelmalla edistetään yhteisiä arvoja, kuten demokratiaa, tasa-arvoa ja oikeusvaltioperiaatetta, ja tuetaan Euroopan kulttuurista monimuotoisuutta, audiovisuaalialaa ja luovia aloja, tiedotusvälineiden vapautta ja kansalaisyhteiskunnan osallistumista.

Edistetään vaurautta kilpailukyvyn, tutkimuksen ja innovoinnin avulla

Uudesta 409 miljardin euron Euroopan kilpailukykyrahastosta investoidaan strategisiin teknologioihin, mikä hyödyttää koko sisämarkkinoita, Lettan ja Draghin raporttien suositusten mukaisesti. Rahastosta tuetaan neljää alaa:

  • puhdas siirtymä ja hiilestä irtautuminen
  • digitaalinen siirtymä
  • terveys, bioteknologia, maatalous ja biotalous
  • puolustus ja avaruus.

EU:n tutkimuskehys, mukaan luettuna 175 miljardin euron arvoinen Horisontti Eurooppa -lippulaivahanke, jatkaa innovoinnin rahoittamista tiiviissä yhteydessä Euroopan kilpailukykyrahastoon.

Suojellaan ihmisiä sekä kasvatetaan varautumista ja resilienssiä

Komissio ehdottaa uutta kriisimekanismia, josta voidaan antaa jäsenmaille lähes 400 miljardin euron edestä lainoja. Kriisimekanismi aktivoitaisiin silloin, jos unioniin kohdistuu vakavia kriisejä. Kansallisilla ja alueellisilla kumppanuuksilla tuetaan investointeja ja uudistuksia kaikilla varautumisen ja kriisinhallinnan aloilla. Maataloutta koskevalla varauksella tuetaan viljelijöitä ja vakautetaan markkinoita tarvittaessa.

Euroopan kilpailukykyrahasto parantaa myös EU:n valmiutta ja strategista riippumattomuutta keskeisillä aloilla ja keskeisissä teknologioissa kehittämällä teollisia valmiuksia ja rahoittamalla huipputeknologiaa.

Suojataan Eurooppaa

Pitkän aikavälin talousarvio auttaa rakentamaan Euroopan puolustusunionin, joka voi suojautua ja toimia nopeasti aina tarvittaessa. Euroopan kilpailukykyrahaston puolustus- ja avaruusosiosta osoitetaan 131 miljardia euroa puolustus-, turvallisuus- ja avaruusinvestointien tukemiseen, mikä on viisi kertaa enemmän rahoitusta EU:n tasolla edelliseen monivuotiseen rahoituskehykseen verrattuna. Verkkojen Eurooppa -välineen sotilaallisen liikkuvuuden osa-alue kymmenkertaistuu. Energiavarmuuden parantamiseksi Verkkojen Eurooppa -välineestä myönnetään rahoitusta rajatylittäville energia- ja liikennehankkeille.

Kumppanuuksilla vahvempi Eurooppa maailmannäyttämöllä

Jotta ulkoisen toiminnan rahoitusta voidaan yksinkertaistaa, Globaali Eurooppa – jonka osuus budjetista on 200 miljardia euroa – maksimoi käytännön vaikutukset ja parantaa EU:n ulkoisen toiminnan näkyvyyttä kumppanimaissa. 

EU jatkaa horjumatonta tukeaan Ukrainalle ja varaa budjetista 100 miljardia euroa Ukrainan tukemiseen vuosina 2028–2034.

Seuraavaksi

Jäsenmaat keskustelevat neuvostossa EU:n seuraavan pitkän aikavälin talousarviota ja tulojärjestelmää koskevasta päätöksestä. Monivuotista rahoituskehystä koskevan asetuksen hyväksyminen edellyttää yksimielisyyttä ja sitä edeltävää Euroopan parlamentin hyväksyntää. Jotkin tulopuolen osatekijät (erityisesti uudet omat varat) edellyttävät neuvoston yksimielisyyttä ja jäsenmaiden hyväksyntää niiden valtiosääntöjen asettamien vaatimusten mukaisesti. 

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_25_1847

Yhteyshenkilöt

Euroopan komission Suomen-edustusto

Euroopan komission Suomen-edustuston tehtävänä on:

- Tiedottaa Euroopan unionin toiminnasta ja sen vaikutuksista Suomessa.
- Tarjota suomalaisille tiedotusvälineille ja suoraan kansalaisille tietoa EU:n toimista ja päätöksistä
toimia EU-komission edustajana Suomessa.
- Raportoida komissiolle tärkeistä poliittisista, taloudellisista ja yhteiskunnallisista kehityskuluista Suomessa.

Euroopan komission Suomen-edustuston kotisivu: https://finland.representation.ec.europa.eu/index_fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan komission Suomen-edustusto

Oikeusvaltiokertomus 2025: oikeusvaltioperiaate on tärkeää Euroopan demokratialle, turvallisuudelle ja taloudelle8.7.2025 17:15:30 EEST | Tiedote

Komissio julkaisi tänään kuudennen oikeusvaltiokertomuksensa, jossa tarkastellaan oikeusvaltioperiaatteen kehitystä kaikissa jäsenvaltioissa. Kertomus vahvistaa jäsenvaltioiden kanssa tehtävää yhteistyötä, joka pohjautuu ennaltaehkäisevään ja vuoropuheluun perustuvaan lähestymistapaan oikeusvaltioperiaatteen vahvistamiseksi, ja on tärkeä kannustin uudistuksille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye