Suomen tekoälyeliitti koostuu 40–49-vuotiaista miehistä – ”On korkea aika ottaa mukaan kaikki työntekijät”
Suomalainen tekoälyeliitti on saanut huomattavasti muita enemmän tekoälyyn liittyvää täydennys- ja uudelleenkoulutusta. Koulutusta tarvitsisivat nyt kaikki muutkin, sanoo Tekniikan akateemiset TEKin innovaatio- ja elinkeinopolitiikan asiantuntija Mikko Särelä.

Tekoälyn hallinta on keskittynyt Suomessa valtaosin noin 40–49-vuotiasta miehistä koostuvalle tekoälyeliitille, kertoo Tekniikan akateemiset TEKin ja Insinööriliiton uusi tekoälytutkimus.
Tekoälyeliitti työskentelee pääsääntöisesti johdossa, keskijohdossa tai erittäin vaativissa tietotekniikan asiantuntijatehtävissä. Se vastaa myös tekoälytyökalujen käyttöönotosta suomalaisilla tekniikan alan ammattilaisten työpaikoilla.
Tekoälyeliitti käyttää tekoälyä selvästi muita enemmän ja monipuolisemmin. He ovat saaneet huomattavasti enemmän tekoälyyn liittyvää täydennys- ja uudelleenkoulutusta. He kokevat myös, että tekoäly on tehnyt heistä työssään entistä tuottavamman.
Tekniikan akateemiset TEKin innovaatio- ja elinkeinopolitiikan asiantuntijan Mikko Särelän mukaan tekoäly kuuluu kaikille eikä vain tekoälyeliitille.
– On korkea aika ottaa mukaan kaikki työntekijät. Tekoälyn kehitystyö ei saa jäädä kapean asiantuntijajoukon harteille. Tarvitsemme mukaan eri-ikäisiä sekä eri sukupuolia ja eri taustoja edustavia ihmisiä. Vain monimuotoinen osallistuminen varmistaa, että tekoälyratkaisut palvelevat oikeudenmukaisesti koko yhteiskuntaa.
Särelän mukaan tekoälyeliitti voisi jakaa jo nyt osaamistaan helposti.
– Yritysten on tärkeää etsiä omasta henkilökunnastaan varhaiset tekoälyn käyttöönottajat ja tarjota näille mahdollisuus vaihtaa kokemuksia, kouluttaa muita ja auttaa yritystä valitsemaan toimivat tekoälytyökalut, Mikko Särelä sanoo.
Tekoälytutkimus kertoo myös, että tekoäly on tuonut työpaikoille uusia tarpeita. Monet ovat hämillään työpaikkojen tekoälykäytännöistä ja kokevat tarvitsevansa lisää koulutusta.
– Reilu puolet vastaajista kertoo, että käytäntöjä ja ohjeita tekoälyn käyttöön työpaikalla on määritelty, muttei välttämättä riittävästi. Tarvetta on myös lisä- tai uudelleenkoulutukselle, Tekniikan akateemiset TEKin tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh kertoo.
Mikä tutkimus?
Tekoälytutkimus toteutettiin osana Tekniikan akateemiset TEKin ja Insinööriliiton vuotuisia työmarkkinatutkimusia, joiden tiedonkeruu tehtiin web-kyselyllä loka–marraskuussa 2024. Tutkimuksessa selvitettiin tekoälyn käyttöä ja tekoälyyn liittyviä näkemyksiä tekniikan alan työpaikoilla Suomessa. Vastauksia saatiin noin 18 900, ja vastausprosentti oli 21. Vastaajista miehiä oli 77 ja naisia 23 prosenttia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikko SäreläInnovaatio- ja elinkeinopolitiikan asiantuntijaTekniikan akateemiset TEK
Puh:044 526 4556mikko.sarela@tek.fiSusanna BairohTutkimuspäällikkö
Puh:+358 9 2291 2563susanna.bairoh@tek.fiKuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kipinä-voittajat tutkivat hormonisaasteen vaikutusta kasveihin, tähtien elinkaarta ja bakteerien tappamista sähkökärpäslätkällä28.4.2025 11:02:20 EEST | Tiedote
TEKin järjestämän nuorten tiedekilpailu Kipinän voittivat Sofia Koivumäki, Zofia Järvinen sekä Hermanni Sallinen ja Niilo Sipilä. He edustavat Suomea syksyllä EU:n tiedekilpailussa.
TEK: Jäsenmaksun verovähennyksen poisto on hallitukselta virheliike24.4.2025 13:02:20 EEST | Tiedote
Myös yhteisöveron lasku on hutilyönti, joka ei tuo kaivattua hyötyä. Hallituksen puoliväliriihessä tekemä ratkaisu alentaa palkkojen verotusta sen sijaan saa TEKiltä kiitosta.
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme