Säilytä ruoka oikein ja säästä kesälläkin
Kesällä suunnitelmat voivat muuttua ja ruoka jäädä kaappeihin tavallista pidemmäksi aikaa lojumaan. Ruoan voi kuitenkin saada säilymään yllättävien menojen varalta ja välttää sen hävikiksi joutumisen yksinkertaisilla tavoilla. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vinkkaa, kuinka saada kesän herkut säilymään pidempään ja säästää kauppalaskuissa kesälläkin.

Kokkaaminen on huomattavasti työläämpää, kun vastassa on ituiset porkkanat, homehtuneet mansikat ja edellisviikolla keitetyt perunat.
– Jos huomaa, että biojäte täyttyy pilaantuneista ruuista erityisesti kesällä, on aika tehdä asialle jotain. Moni heittää ruokaa pois myös kaiken varalta, vaikka se voisi hyvin olla vältettävissä. Kun kesä yllättää ja suunnitelmat muuttuvat, on hyvä tehdä tarkistus keittiön rutiineihin, summaa HSY:n ympäristöasiantuntija Iiris Tanner.
Näin saat ruuan säilymään myös kesällä
- Nauti tai säilö heti: Torilta ostetut marjat tai muut tuoretuotteet ovat parhaimmillaan heti nautittuina. Ruoka-aineet pilaantuvat kesällä nopeammin lämmön ja ilmankosteuden vaikutuksesta, joten liian pitkään ei kannata kesällä herkkuja pihdata, vaan joko syödä tai säilöä ne heti samana päivänä.
- Säilytä ketterästi: Kun ruokaa jää yli, säilö ruoka läpinäkyvään astiaan tai jo valmiiksi lautaselle. Voit yllättyä, kuinka paljon helpompaa on syödä edellispäivän ruoat, kun ne ovat helposti löydettävissä ja houkuttelevan näköisiä.
- Säilytä pimeässä ja viileässä: Pidä ruoka-aineet poissa suoralta auringonpaisteelta ja mieluiten myös muulta kuumuudelta suojattuna. Kylmäkassit ovat hyvä varustus myös kauppareissulle.
- Säilytä jääkaapissa: Suurimman osan ruoka-aineista saa säilymään pidempään viileässä. Esimerkiksi tomaattien maku voi kärsiä kylmäsäilytyksestä, mutta viileässä ne saa säilymään huomattavasti pidempään.
- Pakasta: Ison osan ruoasta voi pakastaa joko sellaisenaan tai kypsennettynä. Kirjoita lista pakastamistasi ruuista ja merkitse pakastusrasiat, jotta ruuat tulevat helpommin käytetyiksi pakkasesta. Lomalta palattua on hyvä pitää myös pakastimen tyhjennyspäiviä, jolloin kauppaankaan ei välttämättä tarvitse lähteä heti.
- Kokkaa hävikkiruokaa: Kokkailun syy voi joskus olla vain se, että raaka-aine säilyy pidempään. Rasiallinen pehmenneitä persikoita on vielä mahdollista pelastaa keittämällä hilloa, kiisseliä tai tekemällä uunipaistosta. Jos lopputulosta ei heti tee mieli, sen voi joko pakastaa tai viedä tuliaisena ystäville.
Jos hävikkiä kuitenkin tulee, on sen paikka biojätteessä. Biojätteessä ruokahävikistä saadaan ravinteet ja energia talteen. Biojätteistä tuotetulla biokaasulla tuetaan kotimaista energiaomavaraisuutta. Sen sijaan sekajätteeseen laitettu biojäte päätyy sekajätteen mukana jätevoimalaan. Siellä polttoprosessissa saadaan talteen vain murto-osa biojätteen energiasisällöstä, ja ravinteet menevät hukkaan.
– Ruoan pelastaminen voi joskus tuntua työläältä, mutta silloin voi muistuttaa itselleen, millaisen matkan ruoka on jo kulkenut. Kaikki ruoka ansaitsee tulla syödyksi, Tanner sanoo.
Ruokahävikin laskennallinen arvo on keskimäärin 125 euroa vuodessa henkilöä kohden. Euromäärä voi toki olla moninkertainen tai pienempikin riippuen omasta hävikkikäyttäytymisestä. Samalla summalla voit hemmotella itseäsi merkityksellisillä elämyksillä, kuten maksaa suoratoistopalvelun puoleksi vuodeksi tai käydä konsertissa.
Yhteyshenkilöt
Tanner IirisympäristöasiantuntijaHSY
Puh:045 657 7375iiris.tanner@hsy.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
Lajittelu kesäpiknikillä on nyt helpompaa17.7.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
Kesäpäivän piknik puistossa tai rannalla on monen kesäperinne. Samalla kun nautitaan ulkoilmasta ja eväistä, syntyy väistämättä myös jätettä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY muistuttaa, että jätteen lajittelu onnistuu helposti myös piknikroskille – erityisesti nyt, kun muovi- ja kartonkipakkausten lajitteluohjeet ovat muuttuneet entistä selkeämmiksi valtakunnallisten ohjeiden päivityksen myötä.
Näin pidät biojätteen siistinä ja hajuttomana14.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Lämpimällä säällä biojätteen lajitteluun kannattaa kiinnittää hieman tavallista enemmän huomiota, jotta biojätepussin saa kestämään paremmin ja hajuhaitat pidettyä loitolla. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY vinkkaa helpot niksit biojätteen sujuvaan lajitteluun ja kompostointiin kesähelteillä.
HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja
Asukkaat toivat HSY:n Sortti-keräysautoihin yhteensä 156 000 kiloa jätettä26.6.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
HSY järjesti maalis–kesäkuussa Sortti-keräysautokierroksen, joka pysähtyi lähes 300 pysähdyspaikalla ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Keräysautot vastaanottivat kierroksen aikana kotitalouksien vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua yhteensä 156 000 kiloa.
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt laskivat 11 prosenttia18.6.2025 09:10:05 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2024 noin 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo HSY:n julkaisema päästöseuranta. Kasvihuonekaasupäästöt vähenivät pääkaupunkiseudun kaikissa kunnissa. Päästöjä pienensi erityisesti se, että kivihiilen käyttö väheni ja biopolttoaineiden osuus kasvoi lämmöntuotannossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme