Helsingin seudun kauppakamari

Ennakointikamari selvitti: yritykset pitävät henkilökunnan jatkuvaa oppimista tärkeänä laajalti

Jaa

Yritykset pitävät henkilöstön jatkuvaa oppimista merkittävänä – riippumatta siitä, onko yrityksen liiketoiminnan tavoitteena esimerkiksi kasvu, kannattavuus tai liiketoimintamallin muuttaminen, käy ilmi Ennakointikamarin tilaamasta laadullisesta tutkimuksesta. 

Yritykset kokevat, että osaamisen kehittämisen hyötyjä yrityksille ovat muun muassa yrityksen toiminnan tehostaminen, regulaatioon vastaaminen ja potentiaalisten työntekijöiden houkuttelu.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten yrityksissä nähdään jatkuvan oppimisen merkitys ja hyödyt, sekä millaisia osaamisen kehittämisen tarpeita yrityksissä on.

”Ilahduttavaa on, että jatkuvaa oppimista pidetään tärkeänä erikokoisissa ja eri toimialoja edustavissa yrityksissä. Sama näkyy tekemissämme kyselyissä. 94 prosenttia Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksistä on kertonut kyselyissämme pitävänsä henkilöstön jatkuvaa oppimista yrityksen menestymisen kannalta tärkeänä”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin koordinoiman Ennakointikamarin projektipäällikkö Olli Oja.

Haastatelluilta yrityksiltä kysyttiin näkemystä julkisella rahoituksella tuotetuista koulutuspalveluista. Niiden vahvuutena pidettiin erityisesti tutkintoja ja relevanttia perustason osaamista. Heikkouksina taas sitä, että koulutuksia ei voi räätälöidä, oppilaitosten tieto ei ole aina ajantasaista ja sitä että ammatillisen koulutuksen laatu on heikentynyt.

”Henkilöstön osaamisen kehittämisen palveluissa tärkeintä yrityksille on räätälöitävyys ja tiedon ajantasaisuus koulutuksessa. Tässä julkisella rahoituksella tuotetuilla koulutuspalveluilla on vielä varaa parantaa. Vastaukset osoittavat, että yritysten ja koulutuksen tuottajien vuoropuhelun tiivistämistä tarvitaan edelleen, jotta koulutusten sisältö on ajan tasalla ja vastaa yritysten tarpeisiin. Haastatteluissa yritykset viittasivat myös koulutusleikkauksiin ammatillisen koulutuksen laadun heikkenemisen mahdollisena syynä”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtava asiantuntija Riikka Vataja.

”Haastattelututkimus osoittaa, että jatkuvan oppimisen toteuttamisella on sekä suoria että epäsuoria vaikutuksia yritysten kilpailukyvyn vahvistamiselle ja ylläpitämiselle. On varmistettava, että ammatillisella koulutuksella ja korkeakouluilla on riittävät valmiudet ja kannusteet vastata jatkuvan oppimisen tarpeisiin”, Vataja sanoo.

Näin tutkimus tehtiin

Inspirans toteutti Ennakointikamarin toimeksiannosta laadullisen tutkimuksen, jonka tavoitteena on tuottaa syvällistä ymmärrystä ja näkemystä jatkuvan oppimisen merkityksestä työnantajayrityksille. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten yrityksissä nähdään jatkuvan oppimisen merkitys ja hyödyt, sekä millaisia tarpeita yrityksissä on osaamisen kehittämisen suhteen. 

Kvalitatiivisen tutkimuksen tiedot kerättiin kvalitatiivisella menetelmällä syvähaastatteluin verkkotapaamisissa. Haastatteluja tehtiin kymmenen. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat Uudenmaan alueella toimivat keskisuuret yritykset (50–250 henkeä työllistävät) ja näissä yrityksissä henkilöstön osaamisen kehittämisestä tai HR-asioista päättävät henkilöt.

Tutkimukseen otettiin mukaan tasaisesti eri toimialojen yrityksiä sekä tasaisesti alemman ja korkeamman koulutusasteen työvoiman yrityksiä.

Mikä on Ennakointikamari?

Helsingin seudun kauppakamarin koordinoima Ennakointikamari kokoaa työssään yhteen työ- ja elinkeinohallinnon, yritykset, oppilaitokset ja aluehallinnon. Verkostoon kuuluvat Stadin AO, Vantaan ammattiopisto Varia, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Taitotalo, Mercuria kauppaoppilaitos Oy, Helsinki Business College Oy, Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda, Careeria Oy, STEP-koulutus, Suomen Diakoniaopisto Oy, Laurea, Haaga-Helia, Metropolia, Helsingin yliopisto, Uudenmaan liitto, Uudenmaan ELY-keskus ja Helsingin seudun kauppakamari. Ennakointikamariverkosto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa ja etsii konkreettisia ratkaisuja ja toimenpiteitä Uudenmaan työllisyyden kysymyksiin. Ennakointikamari tuottaa vuosittain kaksi tilannekatsausta Uudenmaan alueelta.

Helsingin seudun kauppakamarilla on noin 7 000 jäsentä. Helsingin seudun kauppakamarin toiminta-alue kattaa 21 kuntaa Uudenmaan alueella. 

Jatkuvan oppimisen ja työikäisten osaamisen päivittämisen merkitys yrityksille -julkaisu tiistaina 27.5. kello 8.30 osoitteessa helsinki.chamber.fi

Lisätiedot:

Olli Oja, Ennakointikamarin projektipäällikkö, Helsingin seudun kauppakamari, olli.oja@helsinki.chamber.fi, +358 50 564 7586

Riikka Vataja, johtava asiantuntija, Helsingin seudun kauppakamari, riikka.vataja@helsinki.chamber.fi, +358 40 536 0954

julkaisun ennakkopyynnöt: Heini Larros, viestintäjohtaja, Helsingin seudun kauppakamari, heini.larros@helsinki.chamber.fi, +358 40 526 9728

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Osaajien löytäminen yhä ongelma Uudenmaan yrityksissä29.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun yrityksistä 35 prosenttia kokee pulaa osaavasta työvoimasta, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä. 46 prosenttia yrityksistä kokee, että työvoiman saatavuus on tasapainossa ja 20 prosenttia, että osaavasta työvoimasta on ylitarjontaa. ”Vaikka työttömyys on todella korkealla, on osaavista tekijöistä pulaa kokevien yritysten osuus silti yllättävän suuri. Kohtaanto-ongelma vaatii välittömiä ratkaisuja”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtava asiantuntija Riikka Vataja. Uudenmaan työttömyysprosentti on jo yli 10 ja se on korkeimmillaan yli kymmeneen vuoteen. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 30 prosenttia kertoo rekrytointitarpeensa kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana. 57 prosentilla rekrytointitarve pysyy samalla tasolla kuin nyt ja 12 prosentilla vähenee.

Helsingin seudun kauppakamari kysyi yrityksiltä: Espoo erottuu edukseen yritysmyönteisyydessä, kuntien työvoimapalveluille arvostelua12.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote

Yritykset Helsingin seudulla arvioivat Uudenmaan kuntien yritysmyönteisyyden varsin hyväksi. Suurista kaupungeista edukseen erottuu erityisesti Espoo. Helsinki puolestaan jää selkeästi jälkeen, erityisesti asenteissa yritystoimintaa kohtaan, käy ilmi Helsingin seudun kauppakamarin kyselystä Uudellamaalla sijaitseville yrityksille. Kunnan yritysmyönteisyyttä arvioitiin kolmella kysymyksellä: asenne yritystoimintaa kohtaan, yritys- ja työnantajapalvelujen toimivuus, kunnan houkuttelevuus yritykselle. Yritykset arvioivat vain omaa sijaintikuntaansa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye