Kokoomuksen Päivärinta: Perintövero mittaa kuolinpäivää, ei maksukykyä
Orpon hallituksen puoliväliriihessä kohtuullistettiin ansiotulo- ja yhteisöveron lisäksi perintö- ja lahjaveroa. Kokoomuksen kansanedustaja Susanne Päivärinta on iloinen päätöksistä, ja pitää tärkeänä, että perintöverosta luopumista jatketaan asteittain.

”Ensi vuoden alusta alle 30 000 euron perinnöstä ei tarvitse maksaa veroa, kun nyt alaraja on 20 000 euroa. Orpon hallitus pidensi jo aiemmin perintöveron maksuaikaa kymmeneen vuoteen. Maksuajalta perittävää koron marginaalia lasketaan 3,5 prosentista kahteen prosenttiin, jonka lisäksi on maksettava toki viitekorkoa, joka on tänä vuonna 4,5 prosenttia. Nämä päätökset ovat tärkeitä askelia oikeaan suuntaan”, Päivärinta sanoo.
Päivärinnan mielestä perintöveron alentamista tulee jatkaa ja vero tulisi lopulta poistaa kokonaan.
”Kymmenen vuoden maksuaika on hyvä, sillä ainakaan ulosotto ei uhkaa ennen sitä. Korkoseuraamukset välttääkseen perintövero kannattaa kuitenkin maksaa heti pois. Silti voi kysyä, onko oikein, että perintövero määrittyy vainajan kuolinpäivän mukaan, vaikket saa perintöä haltuusi, et pysty sitä käyttämään tai realisoimaan”, Päivärinta sanoo.
Päivärinta muistuttaa perintöveron maksamiseen liittyvistä ongelmista.
”Aivan tavallisten suomalaisten perintöveroja päätyi ulosottoon lähes 12 miljoonaan euroon edestä vuonna 2022. Tämä kielii siitä, että perintönä saatujen omaisuuserien arvot ovat kasvaneet, ja ne tulevat nousemaan edelleen”, Päivärinta toteaa.
Päivärinnan mielestä perintöveroa ei voi perustella varallisuuserojen tasaamisella.
”Perintövero ei nykyiselläänkään juuri estä varallisuuden kasaantumista, vaan ainoastaan vaikeuttaa varallisuuden siirtymistä niillä, joilla ei ole mahdollisuutta verosuunnitteluun, säätiöihin tai Suomesta poismuuttamiseen. Todellisuudessa perintövero kurittaa aivan tavallisia suomalaisia, keskiluokkaa ja pienyrittäjiä”, Päivärinta muistuttaa.
Myös kokoomuksen pidemmän aikavälin tavoitteena on poistaa perintö- ja lahjavero kokonaan.
”Ruotsissa demarihallitus poisti perintöveron jo vuonna 2005. Kokemus on osoittanut, ettei valtiontalous romahtanut. Sen sijaan sukupolvenvaihdokset helpottuivat, perheyritykset säilyivät kotimaisessa omistuksessa, ja hallinnollinen taakka väheni merkittävästi. Perintöveron poistaminen auttaisi Suomeakin vaurastumaan”, Päivärinta päättää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanne PäivärintaKansanedustaja
Uudenmaan vaalipiiri
Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Kokoomuksen Sirén: Hallitus turvaa kestävää kehitystä pitkällä aikavälillä23.7.2025 13:52:32 EEST | Tiedote
”Orpon hallitus edistää kestävää kehitystä vauhdittamalla puhdasta siirtymää ja rakentamalla kestävää taloutta, joka turvaa hyvinvointiyhteiskunnan myös tulevaisuudessa”, kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén kommentoi vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelän kritiikkiä hallituksen toimiin.
Kokoomuksen Kaunisto: Suomi on kestävän kehityksen suunnannäyttäjä22.7.2025 14:33:44 EEST | Tiedote
Suomi johtaa maailmanlaajuisesti kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa jo viidettä vuotta peräkkäin. ”Vaikka monella osa-alueella Suomella on vielä parannettavaa, globaalisti katsoen olemme kestävän kehityksen mallimaa”, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ville Kaunisto.
Kokoomuksen Valtola: Hallitus panostaa tutkimukseen – “Haluamme olla eturivin tiedeyhteiskunta”21.7.2025 10:09:36 EEST | Tiedote
Orpon hallitus on ottanut vahvan roolin talouskasvun ja kansallisen kilpailukyvyn edistämisessä panostamalla tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatioihin (TKI). Tavoitteena on nostaa TKI-menot neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.
Kokoomuksen Sirén: Suomen painopisteet näkyvät EU-budjetissa mutta maksuosuus on liian suuri18.7.2025 12:49:29 EEST | Tiedote
Euroopan komissio antoi ehdotuksen EU:n monivuotiseksi rahoituskehykseksi vuosille 2028–2034. Suuren valiokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén pitää budjetin painopisteitä Suomen tavoitteiden mukaisina, mutta ehdotuksen kokonaistasoa Suomelle liian korkeana.
Kokoomuksen Laiho: Uimisen turvallisuus on varmistettava lapsille kaikkialla Suomessa17.7.2025 11:53:30 EEST | Tiedote
Viime päivinä julkisuuteen nousseet vaaratilanteet uimarannoilla edellyttävät laajempaa tarkastelua siitä, mistä tilanteet johtuvat. Kokoomuksen kansanedustaja ja Lastenliiton puheenjohtaja Mia Laiho on jättänyt kirjallisen kysymyksen lasten uimataidon opetuksen määrästä ja laadusta Suomessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme