Vastasyntyneiden suojaus RS-virusinfektioita vastaan alkaa elokuussa
Nirsevimabia tarjotaan vastasyntyneille ja riskiryhmäläisille.

Vastasyntyneiden suojaus tulevaa RS-viruksen infektiokautta vastaan alkaa Kanta-Hämeessä elokuun alussa. Vastasyntyneille ja vakavan RSV-infektion riskiryhmiin kuuluville, alle yksivuotiaille lapsille tarjotaan jälleen tähän tarkoitukseen kehitettyä vasta-ainetta, nirsevimabia.
Suomessa suojaus oli käytössä ensimmäisen kerran talvella 2024–2025. Sen todettiin antavan tehokasta suojaa RS-viruksen aiheuttamia vakavia sairastumisia ja sairaalahoitoja vastaan.
Suojaus on vapaaehtoinen ja perheille ilmainen. Suojauksen saa joko synnytyssairaalasta tai lastentautien poliklinikalta. Vastasyntyneiden suojaus alkaa Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysosastolla 1. elokuuta ja riskiryhmäläisten suojaus 1. lokakuuta lastentautien poliklinikalla Hämeenlinnassa.
Nirsevimabi on tutkittu ja turvallinen
Nirsevimabi on tutkimuksissa ja seurannassa todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi. Se antaa kerta-annoksena suojan epidemia-ajaksi RS-virusta vastaan.
RS-virus (respiratory syncytial virus, RSV) on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä sairaalahoitoon johtavista hengitystieinfektioiden aiheuttajista pienillä lapsilla. Suomessa RS-virus aiheuttaa vuosittain epidemian pienten lasten keskuudessa tyypillisesti marras–huhtikuussa.
Valtakunnallisesti RSV-infektio johtaa vuosittain noin 1 000 alle yksivuotiaan lapsen sairaalahoitoon. Alle 3 kuukauden ikäisillä lapsilla riski vakavasta RSV-taudista ja tehohoitoon joutumisesta on erityisen suuri, ja noin joka kuudes sairaalaan joutunut lapsi on riskissä joutua tehohoitoon.
Nirsevimabin on todettu erityisesti pienimmillä lapsilla vähentävän RS-viruksen aiheuttamia vaikeita tautimuotoja ja tehohoidon tarvetta 80-90 prosenttia. Suojateho lievempiä muotoja vastaan on samaa luokkaa.
Nirsevimabi on vasta-ainevalmiste, ei rokote. Vasta-aineet häviävät vähitellen lapsen elimistöstä, ja näin saatava suoja muistuttaa raskausaikana äidistä lapseen siirtyvistä suojavasta-aineita, jotka antavat luonnollista suojaa vastasyntyneelle äidin sairastamia infektioita vastaan.
Oma Häme tarjoaa nirsevimabisuojaa kaikille 1.8.2025 jälkeen syntyville lapsille sekä epidemian alkaessa alle yksivuotiaille lapsille, jotka kuuluvat vaikean RSV-infektion riskiryhmiin.
Riskiryhmiin kuuluvat:
• alle 29 raskausviikolla syntyneet keskoset
• raskausviikolla 29-36+6 syntyneet lievästi ennenaikaiset lapset, joilla on alle kouluikäisiä sisaruksia
• lapset, joilla on leikkaushoitoa odottava synnynnäinen sydänsairaus
• lapset, joilla on vaikea immuunipuutos
• lapset, joilla on Downin syndrooma
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riikka TurunenLastentautien ylilääkäri
Puh:036292595riikka.turunen@omahame.fiTilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oma Häme
Oikaisu: Hoitopuheluiden ja etäryhmien maksullisuutta koskeva tieto asukasesitteessä18.7.2025 15:20:29 EEST | Tiedote
Oikaisu: Oma Hämeen esitteessä oli virheellistä tietoa hoitopuhelujen ja etäryhmien maksullisuudesta. Hoitopuhelujen maksullisuus vaihtelee palvelun mukaan, ja vaikka useimmat etäryhmät ovat maksuttomia, fysioterapian etäryhmät edellyttävät maksua ja lähetettä. Tarkat tiedot löytyvät Oma Hämeen verkkosivuilta.
Pitkittyvä helle kuormittaa päivystystä – muista juoda ja suojautua kuumuudelta17.7.2025 15:37:48 EEST | Tiedote
Kanta-Hämeen päivystyksiä kuormittavat helle ja loma-aika. Erityisesti iäkkäät kärsivät nestehukasta ja kuumuudesta. Suojautuminen ja riittävä juominen, mieluiten suolapitoista juotavaa, on tärkeää. Suosittelemme yhteydenottoa kiireellisen hoidon ensilinjaan Päivystysapuun numeroon 116 117 ennen päivystykseen hakeutumista. Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.
Uusi ruokapalveluntuottaja on päässyt hyvin alkuun – palautteet ohjaavat kehitystyötä11.7.2025 14:07:03 EEST | Tiedote
Fodbar Oy aloitti Oma Hämeen ruokapalveluiden tuottajana huhtikuussa, ja alku on sujunut pääosin suunnitellusti. Asiakaspalautteet ja vaaratapahtumailmoitukset, erityisesti liittyen erityisruokavalioihin, ovat auttaneet kehittämään palvelua. Ruokapalveluiden laatua seurataan tarkasti, ja asiakkaat ovat kiittäneet ruoan mausta.
”Tärkeintä on olla ihminen ihmiselle” – Riitta Fagerström eläköityy vuosikymmenien työstään lasten ja perheiden kanssa10.7.2025 12:50:13 EEST | Artikkeli
Sosiaaliohjaaja Riitta Fagerström on ollut perustamassa Perhehoitoyksikkö Kanervaa 2010-luvulla ja kehittänyt sijais- ja tukiperheiden toimintaa. Työvuosien aikana Riitta on myös nähnyt muutoksen perheissä ja lasten erityisyyksissä.
Eläinystävien vierailut ilahduttavat ja tuovat turvan tunnetta ikäihmisille8.7.2025 11:59:48 EEST | Artikkeli
Eläinten vierailut ovat tuttuja monissa ikäihmisten asumispalveluyksiköissä Kanta-Hämeessä. Niin sanotut tassuterapeutit ilahduttavat läsnäolollaan, ja voivat helpottaa esimerkiksi muistisairasta hoitotilanteessa. Eläinkavereita voi löytää useiden eri toimijoiden kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme