ProAgria

Pellolta pöytään näkyväksi -pellonpiennarpäivä torstaina 7.8.2025 Nurmeksessa

Jaa

Pellonpiennarpäivässä tehdään tunnetuksi vastuullista ruokaketjua pellolta pöytään. Erityisteemana päivässä on kaura ja hiilensidonta. Peltovierailujen lisäksi tapahtumassa on aiheeseen liittyviä toiminnallisia työpajoja sekä tarjolla paikallisia elintarvikkeita, ruoka-annoksia, kahvilapalveluja ja eri organisaatioiden toiminnan esittelyä. 

Ohjelma:

Klo 10–13 PELLOLTA, Nevalaisten tilakeskus, Neitivirrantie 85 B Karhunpää

Klo 10 aamukahvit suolaisen kera

  • Tervetuloa! Tilan toiminnan esittely.
  • Hiiliviljelykokeen tulokset ja uudistava viljely Nevalaisen tilalla. -Pasi Nevalainen & Baltic Sea Action Group BSAG:n Siri Taalas.
  • Peltovierailuja: elintarvikekaura, nurmiviljely, hiilensidonta, kerääjäkasvit, kukkivat pientareet.
  • Peltovierailujen aikana pölyttäjähyönteisten elämästä kertoo Pekka Hakala.
  • Yhteiskoneita mm. hybridikultivaattori lautasilla, jankkuri.  Työnäytöksiä
  • Rengaspaineiden mittaus
  • Hometoksiinimittarin ja kuivaamon esittely ym.

Klo 12–15 PÖYTÄÄN, Laitalan Lomat, Laitalantie 85 Karhunpää

  • Työpajoja, joiden aiheina mm. kaura, villiyrtit, ensiaputaidot, varautumissuunnitelma, vesiaktiviteetit.
    - Kodalla voit paistaa itsellesi kauraletun ja valmistaa letun päälle villiyrttipestoa vuohenputkesta. Lähtö villiyrttikävelylle klo 12.30.
    - Ensiaputyöpajassa opit ensiaputaitoja. Varautumissuunnitelmatyöpajassa saat vinkkejä varautumissuunnitelman laadintaan.
    - Rannan vesiaktiviteettityöpajassa on mahdollisuus kokeilla sup-lautoja ja kanootteja.
    - Laatu- ja alkuperämerkkikyselyyn vastanneiden kesken arvotaan lähiruokakasseja. Kyselyssä keräämme myös karjalaiseen ruokakulttuuriin liittyviä sanontoja, parhaat "sanoittajat" palkitaan.
  • Paikallisia elintarvikkeita, käsitöitä. Karelia à la carte -pop up -myymälä. Maistatusta.
  • Huippukeittiömestari Pasi Venäläinen valmistaa nyhtölihataskuja Pielispakarin kaurasämpylöistä ja Mustavaaran tilan luonnonlaidunlihasta.
  • Laitalan puodissa myynnissä paikallisia tuotteita ja naisille asuja arkeen ja juhlaan.
  • Eri organisaatioiden ja hankkeiden toiminnan esittelyä.
  • Alpakoita, SonLepo Alpakkatarha.
  • Päätalon kahvio avoinna. Kahviossa makeita ja suolaisia leivonnaisia.

Puheenvuoroja päivän aiheeseen liittyen klo 13–15 päätalolla:

  • Klo 13 Tervetuloa! Laitalan Lomien matkailuliiketoiminnan esittely, Henna Nevalainen
  • Klo 13.30 Vastuullinen elintarviketuotanto ja ruokamatkailu näkyväksi, Johanna Rinnekari MKN / ProAgria Itä-Suomi
  • Klo 14 Varautuminen maatilalla, Marja Pulkkinen ProAgria Itä-Suomi
  • Klo 14.15 Mitä on uudistava viljely? Siri Taalas, Baltic Sea Action Group BSAG

Tapahtuman järjestää Laitalan Lomat ja ProAgria Itä-Suomen / MKN Itä-Suomen hankkeet: Pellolta pöytään näkyväksi, KasviTieto, Maatilan Turva, KasviTaito 2.0, OSKARI, Kimalaisen silmin, SERIGO, Uutta Virtaa Järvi-Suomen Luomuun, Yhteistyöllä kannattavuutta, Tuohta tarinoista sekä Savonia-ammattikorkeakoulun hanke: Tuottajaorganisaation kehittäminen vilja-alalle Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan.

Yhteistyössä mukana mm. Baltic Sea Action Group BSAG, Savo-Karjalan Luomuyhdistys ry, Pohjois-Karjalan maaseutupalvelut,  Pikes, Savonia AMK, XAMK, Riveria, Pielispakari, MTK Pohjois-Karjala,  Luonnon lumous Nurmes ry, Michelin, Karelia à la carte -verkosto, SPR Nurmes.  

Tervetuloa järjestämään tapahtumaa kanssamme!

Tervetuloa! 

Lisätiedot:

Johanna Rinnekari 
p. 040 301 2441
johanna.rinnekari@proagria.fi

Tutustu tapahtumaan tästä.

Avainsanat

Kuvat

Olemme maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Meillä toimii kahdeksan alueellista ProAgria-keskusta sekä valtakunnallinen Keskusten Liitto. Keskuksemme tarjoavat asiakkaidemme tarpeiden mukaiset monipuoliset palvelut.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ProAgria

Maan parhaaksi, ilmastolle eduksi peltopäivä30.6.2025 10:23:48 EEST | Tiedote

Muuttunut ilmasto tuo haasteita viljelyyn erityisesti äärevien sääolojen osalta. Ratkaisuja sopeutumiseen ja vesitalouden hallintaan sekä hiilen varastointiin maaperään haetaan tiloilla mm. viljelykierrosta ja kasvi- ja lajikevalinnoista, maan kasvukunnon parantamisesta sekä muokkauksen keventämisestä. Samaan aikaan viljelyn vastuullisuusvaatimukset lisääntyvät ja myös mahdolliset hiiliviljelyn kannustimet tulee hyödyntää osana kokonaisvaltaisesti kestävää tuotantoa.

Alkukesän kosteus tuki kasvua, liikasateet jo haitaksi26.6.2025 06:30:00 EEST | Tiedote

Kasvuolosuhteet viljelykasveille ovat olleet hyvät, paikoin jopa erinomaiset, riittävän alkukesän kosteuden ja kovien helteiden puuttumisen ansiosta. Myös muu luonto on hyötynyt sateista ja viileähköstä säästä, mikä näkyy runsaana vihreytenä ja rehevyytenä. Sato-odotukset ovat tässä vaiheessa korkealla, mutta niiden toteutuminen edellyttää, että kasvukausi etenee suotuisasti, sää poutaantuu ja lämpenee. Suuria määriä vettä ei enää kaivata. Paikoitellen sateita on jo nyt saatu liikaa, sillä pellot ovat vettyneet ja kasvustot alkaneet kellastua. Kosteus on lisännyt myös rikkakasvien kasvua sekä kasvitauti- ja lakoriskiä.

Miten Suomi tuottaa ruokaa vastuullisesti? Viljelijät, asiantuntijat ja maaseutunuoret kertovat SuomiAreenassa Porissa24.6.2025 08:10:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset viljelijät toimivat kestävän ja vastuullisen viljelyn edelläkävijöinä. Heille nämä arvot ovat arkipäivää ja osa viljelyn perustaa – niin itsestään selviä, että niiden sanoittaminen alan ulkopuolisille voi olla yllättävän haastavaa. Me ProAgria Länsi-Suomessa ja MTK-Satakunnassa haluamme tehdä kestäviä ja vastuullisia toimintatapoja tutuksi myös kuluttajille. Tapaat meidät SuomiAreenassa Porissa näiden teemojen ääreltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye