Kuopion Kauppahalli on Vuoden Taste Savo yritys 2025
Nyt ensimmäistä kertaa palkittava Vuoden Taste Savo yritys on Kuopion Kauppahalli. Valinta julkistettiin Satoa Kuopio -tapahtuman ja Elonkorjuujuhlien yhteydessä Kuopion kauppatorilla perjantaina 29.8.2025.

Kolmivaiheiseen valintaprosessiin osallistuivat suuri yleisö, Taste Savo -verkoston valiokunta sekä kolmehenkinen Savonia AMK:n, ProAgria Itä-Suomen ja MKN Itä-Suomen henkilöstöstä koostuva asiantuntijaraati.
Raadin valintaperusteissa todetaan kauppahallin olevan yli satavuotias jugend-helmi, joka on säilynyt elävänä ja ajassa mukana pysyvänä kohtaamispaikkana. Halli kokoaa yhteen monenlaiset paikalliset yrittäjät – elintarvikeyrittäjät, käsityöläiset ja palveluntarjoajat – ja nostaa esiin pohjoissavolaisen kulttuurin parhaat puolet. Asiakkaat voivat ostaa juuri sen verran kuin tarvitsevat, mikä palvelee erityisesti pienten kotitalouksien kasvavaa joukkoa ja tukee ruokahävikin vähentämistä. Kauppahalli on myös välitön ja lämminhenkinen kohtaamispaikka, joka vähentää yksinäisyyden tunnetta ja toimii merkittävänä sosiaalisen vastuullisuuden tekijänä: sen vilinässä voi kohdata tuttuja, istahtaa kahville ja päästä juttusille uusien ihmisten kanssa. Lisäksi halli tarjoaa pienille yrittäjille yhteisöllisen tuen ja mahdollisuuden verkostoitua, mikä helpottaa liiketoimintaa ja vahvistaa paikallista yrittäjyyttä. Hallissa järjestettävät tapahtumat, kuten Lähellä!-lähiruokatapahtuma ja Kuopion oppaiden kierrokset, vahvistavat yhteisöllisyyttä ja houkuttelevat matkailijoita tutustumaan savolaiseen ruokaperinteeseen. Kauppahalli on palkittu Suomen kauneimpana, ja viime vuosina sen aktiivisuus sosiaalisessa mediassa on lisännyt tunnettuutta entisestään. Kuopion kauppahalli on ainutlaatuinen esimerkki siitä, kuinka historia, yrittäjyys ja ruokakulttuuri voidaan yhdistää nykyaikaiseksi, elämykselliseksi ja vastuulliseksi kokonaisuudeksi.
Lisäksi asiantuntijaraati palkitsi kunniamaininnalla Pesolan Pihviliha Oy:n, joka on lähtenyt rohkeasti uudistamaan toimintaansa perinteisen alkutuotannon rinnalla. Yritys kasvattaa pääasiassa laadukasta rotukarjaa ja jalostaa siitä lihaa ja lihajalosteita, mutta on viime aikoina lähtenyt valloittamaan pohjoissavolaista ravintolakenttää uudella, elämyksellisellä liiketoimintamallilla. Runnin vanhan emäntäkoulun navetassa järjestettävät Lihakinkerit ja huippukokkien valmistavat herkut, nostavat yrityksen tuotteet uudelle tasolle, tarjoten kävijöille makuelämyksiä, uusia ruokaideoita ja vahvistaen suomalaisen lähiruoan arvostusta. Erityisen merkittävää on, että yritys tuo positiivista vastapainoa liharuoan ympärillä käytävään yksipuoliseen ja negatiivissävytteiseen keskusteluun: Pesolan malli osoittaa, että paikallinen, läpinäkyvä ja vastuullinen lähituotanto voi olla osa kestävää ruokakulttuuria. Tämä on rohkea avaus aikana, jolloin moni ravintolatoimija kamppailee haasteiden kanssa, ja se nostaa esiin yrittäjän sitkeyden, innovatiivisuuden ja kyvyn uudistaa perinteistä lihantuotantoa elämykselliseksi ja vastuulliseksi ruokakulttuuriksi.
Taste Savo -verkoston muodostaa joukko pohjoissavolaisia alkutuottajia, ravintoloita sekä matkailu- ja elintarvikealan yrityksiä, yhdistyksiä ja kehittäjiä. Verkoston jäseniä yhdistää halu tukea paikallisten raaka-aineiden käyttöä, lisätä alueella tuotetun ruoan ja juoman sekä alueen ruokakulttuurin tunnettuutta ja arvostusta sekä kehittää alan toimintaa vielä entistäkin vastuullisempaan ja kestävämpään suuntaan. Vuoden Taste Savo yrityksen valinnalla verkosto haluaa kiittää ja kannustaa alan ansioituneita toimijoita.
Taste Savo -verkostoa hallinnoi ja sen toimintaa koordinoi MKN Itä-Suomi. 1.4.2023 – 28.2.2026 välisenä aikana koordinaatiotyötä tehdään osana Pohjois-Savon liiton ja Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaa Agri-Food Network- ryhmähanketta, jonka yhtenä keskeisenä tavoitteena on pohjoissavolaisten ruoka-alan toimijoiden yhteistyön ja verkostoitumisen edistäminen.
Lisätiedot:
Taste Savo verkostokoordinaattori Kirsi Vartia,
kirsi.vartia@mkn.fi
puh. 050 3463711
https://tastesavo.fi/

Avainsanat
Kuvat
Olemme maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Meillä toimii kahdeksan alueellista ProAgria-keskusta sekä valtakunnallinen Keskusten Liitto. Keskuksemme tarjoavat asiakkaidemme tarpeiden mukaiset monipuoliset palvelut.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ProAgria
Maitoalan kehitys ja innovaatiot esillä Maitoalan huippuseminaarissa Kuopiossa!21.10.2025 10:42:29 EEST | Kutsu
Maitoalan huippuseminaari järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Itä-Suomessa 29.–30.10.2025 Original Sokos Hotel Puijonsarvessa Kuopiossa. Pääteemana vuoden 2025 seminaarissa ovat automaattilypsy ja avaimet onnistumiseen. Tilaisuudessa on luentoja muun muassa maatilayrityksen johtamiseen ja lypsylehmien hyvinvointiin liittyen. Maitoalan huippuseminaarin liput vietiin käsistä – noin 200 osallistujan tapahtuma myytiin loppuun ennätysajassa!
Korkean tason kisamenestys Kainuuseen – Hapanjuurenlumoa palkittiin artesaaniruoan SM-kilpailuissa15.10.2025 12:08:06 EEST | Tiedote
Kemiönsaarella 9. –11.10.2025 järjestetyt Artesaaniruoan SM-kilpailut kokosivat yhteen Suomen taitavimmat pienruoan valmistajat. Kilpailu tunnetaan vaativasta arviointiprosessistaan ja korkeasta tasostaan. Se on kotimaisen artesaaniruoan arvostetuin näyttämö, jossa palkinnot ansaitaan vain poikkeuksellisella laadulla, maulla ja omaperäisyydellä. Artesaaniruoka on aitoa, pienimuotoista ja käsityönä tehtyä elintarvikkeiden jalostusta, joka vaalii paikallisia raaka-aineita ja perinteitä.
Tervetuloa kotieläintilan pelastusharjoitukseen 21.10.13.10.2025 08:56:49 EEST | Kutsu
Maatilan Turva- ja Potkua Pohjois-Karjalan lammastalouteen -hankkeet järjestävät yhdessä Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen kanssa kotieläintilan pelastusharjoituksen Polvijärven Kinahmossa 21.10. klo 9–12.
Maisemapäivä Tohmajärvellä: Saariosta Ahjon kautta Nymanin talolle - rakennettua perintöä ja maisema-arvoja7.10.2025 13:56:17 EEST | Tiedote
Kansainvälistä maisemapäivää vietetään maailmalla 20.10., mutta Pohjois-Karjalassa vietämme päivää jo sunnuntaina 19.10., tänä vuonna Tohmajärvellä.
Tämän syksyn Lähellä!-tapahtumassa juhlitaan palkittua Kuopion Kauppahallia ja tutustutaan suojeltuihin ruoka-aarteisiimme7.10.2025 11:25:52 EEST | Tiedote
Kuopion Kauppahallissa perjantaina 10.10.2025 vietettävässä Lähellä!-tapahtumassa tutustutaan tällä kertaa EU:n nimisuojatuotteisiin sekä juhlitaan aiemmin syksyllä Vuoden Taste Savo 2025 yrityksenä palkittua Kuopion Kauppahallia. Nimisuojatuotteista huomiota saavat etenkin savolaisille rakkaat kalakukko, Suonenjoen mansikka, savolainen mustikkakukko ja yläsavolainen muurinpohjalettu, joista kahdelle viimeksi mainitulle myönnettiin nimisuoja kuluvan vuoden aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme

