Tilastotietoa ruoka-alasta 60 vuoden ajan – Tietohaarukka lunastaa paikkansa riippumattoman tiedon lähteenä
Vuodesta 1965 lähtien julkaistu Tietohaarukka on monipuolinen tilastopaketti, joka kokoaa yksiin kansiin ruokaketjua koskevan tuoreimman ja vertailukelpoisen tilastotiedon pellolta pöytään. Tilastotieto on tärkeätä ruokajärjestelmän toiminnan kokonaiskuvan ymmärtämisen kannalta, ja se antaa luotettavaa tietoa mm. päätöksenteon taustaksi. Tietohaarukka puolustaa asemaansa erityisesti aikana, jolloin julkinen keskustelu kaipaa tutkittua tietoa nopeiden mielipiteiden rinnalle.

Tietohaarukka-julkaisun lähteinä käytetään kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimus- ja tilasto-organisaatioita. Julkaisu sisältää ajankohtaista ja historiallista tietoa muun muassa:
- Alkutuotannosta ja satomääristä
- Elintarviketeollisuudesta ja kaupan rakenteista
- Ruoan kulutuksesta, tuonnista ja viennistä
- Hintakehityksestä ja työllisyydestä
- Ammattikeittiöistä ja ruokapalveluista
- Vastuullisuuden, omavaraisuuden ja huoltovarmuuden näkökulmista
Ajassa kiinni faktojen puolesta
Tietohaarukka ei ole vain tilastokirja – se on työkalu faktojen ja ilmiöiden hahmottamiseen. Pitkien kehityskaarien ja asiayhteyksien ymmärtäminen korostuu ajassa, jossa julkista keskustelua muovaavat nopea reagointi, tunnepohjaiset väitteet ja toisinaan myös harhaluulot.
- Tarvitsemme riippumatonta, pitkäjänteistä ja vertailukelpoista tietoa, joka auttaa näkemään kokonaisuuksia. Tietohaarukka on tällaista tietoa tarjoava, ajankohtainen ja kestävä julkaisu, toteaa Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.
Laajasti hyödynnetty: medialle, päättäjille ja oppilaitoksille
Tietohaarukka toimii lähteenä medialle, päättäjille, opiskelijoille ja kaikille ruokaketjusta kiinnostuneille. Perinteisesti Tietohaarukka jaetaan jokaiselle kansanedustajalle.
Tietohaarukasta on saatavilla painetun version lisäksi myös verkkokäyttöön optimoitu PDF, jonka selkeä rakenne ja sisällysluettelo mahdollistavat suoran navigoinnin eri osa-alueisiin. Julkaisu löytyy myös ruotsin ja englannin kielellä. Lisäksi julkaisusta kootaan esimerkiksi opetuskäyttöön Koostetut herkut -diapaketti, jossa avataan Tietohaarukan tilastoja ja nostetaan esille ajankohtaisia teemoja.
Julkaisun taustalla laaja asiantuntijaverkosto
Tietohaarukan tuottaa Ruokatieto Yhdistys ry, ja sen kokoamiseen osallistuvat mm. Agronomiliitto, Luonnonvarakeskus Luke, ProAgria, MTK ja SLC. Julkaisuun valitaan vuosittain tarkkaan valikoidut, vertailukelpoiset tilastotiedot eri lähteistä, kuten Tilastokeskuksesta, Ruokavirastosta, Tullista, EFSAsta, Euroopan lääkevirasto EMAsta, Luonnonvarakeskuksesta ja EUROSTATista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anni-Mari SyväniemiToiminnanjohtaRuokatieto Yhdistys ry
Puh:050 511 8909anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fiKuvat

Linkit
Ruokatieto Yhdistys ry - rakkaudesta oman maan ruokaan
Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Ruokakasvatus lapsille ja nuorille tekee tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään, opettaa kuluttajuustaitoja sekä vahvistaa rakentavaa ruokapuhetta. Lisäksi edistämme suomalaisen ruoan vientiä ja menestystä maailmalla rakentamalla elintarvikealan kasvua yrityslähtöisesti yhdessä valtion ja alan verkostojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry
Ruokatieto Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaksi Jyrki Wallin2.12.2025 15:39:08 EET | Tiedote
Ruokatieto Yhdistys ry:n vuosikokous 1.12.2025 valitsi hallituksen puheenjohtajaksi toiminnanjohtaja Jyrki Wallinin Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:stä. Valion Executive Vice President Elli Siltala luovutti puheenjohtajan nuijan toimittuaan tehtävässä kolme kautta. Hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin EVP Brand, Sustainability and Communications Ismo Nikkola Valio Oy:stä.
Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuus pysynyt korkeana29.10.2025 13:30:31 EET | Tiedote
Hyvää Suomesta -merkittyyn ruokaan käytetään suuri osa suomalaisten ruoantuottajien tuottamista raaka-aineista ja vuosittaiset muutokset tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusasteissa ovat pysyneet vähäisinä. Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista on sellaisia, joiden kotimaisuusaste on lähellä sataa. Merkin käyttöön sallitun matalimman kotimaisuusasteen elintarvikkeita on vain muutama prosentti.
Tutkimus paljastaa kuka ostaa kotimaista ruokaa – nuoret miehet yllättävät ostoaikeillaan4.9.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisen ruoan päivänä 4.9. juhlistetaan kotimaista ruokaa ja sen tekijöitä. Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten ostoskoreista kotimaista ruokaa löytyy myös arkena, ei vain juhlapäivänä. Useat aikovat myös kasvattaa kotimaisen ruoan osuutta ostoissaan.
Webinaari Suomalaisen ruoan päivänä 4.9.: Muuttuva ruoka, muuttuva maailma - mikä on suomalaisen ruoan rooli?13.8.2025 10:14:23 EEST | Kutsu
Pellervon taloustutkimus PTT ja Ruokatieto Yhdistys ry järjestävät 4.9. Suomalaisen ruoan päivänä webinaarin, jossa pohditaan kotimaisen ruoan roolia muuttuvassa maailmassa. Miten ruoan kulutus kehittyy globaalisti, EU:ssa ja Suomessa – ja mitä se tarkoittaa suomalaisen ruoan näkökulmasta? Millaiset ovat kotimaisten toimijoiden mahdollisuudet sekä ruokaviennin näkymät?
Maisemat vaihtuvat, maut jäävät mieleen11.6.2025 08:26:51 EEST | Tiedote
Kesäloma on parhaimmillaan, kun se maistuu hyvältä! Matkustaessa ei kannata jäädä tuttuun ja turvalliseen, vaan suunnata kohti uusia maisemia ja makuja. Pysähdy matkalla paikkoihin, joissa ruoka tehdään kotimaisista ja paikallisista raaka-aineista. Satokauden suomalaiset vihannekset, marjat ja uudet perunat ovat sesongin huipulla. Saattaa nimittäin olla, että reissun paras muisto ei ole maisema, vaan maku.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme