Oulun yliopisto

Pohjoisen marjat nousevat tutkimuksen kärkeen – hillasta löytyi lupaavia nanorakkuloita

Jaa

Oulun yliopiston johtamassa tutkimuksessa on löydetty hillasta eli lakasta nanokokoisia pienoisrakkuloita eli nanovesikkeleitä, joilla voi olla merkittäviä terveysvaikutuksia. 

Kuvassa on kypsä lakka vihreällä taustalla.
Uusi löytö avaa mahdollisuuksia hyödyntää marjojen nanovesikkeleitä ravitsemuksessa, lääkekehityksessä ja hyvinvointituotteissa. Kuva Soili Jussila / Rodeo

Tutkimuksen mukaan hillan nanovesikkelit kuljettavat biologisesti aktiivisia molekyylejä, kuten mikro-RNA:ta. Ne säilyvät ehjinä ruoansulatuskanavassa, imeytyvät verenkiertoon ja kohdentuvat tarkasti tiettyihin kudoksiin. Koeolosuhteissa havaittiin, että vesikkelit voivat hillitä tulehdusta ja jopa estää syöpäsolujen kasvua.

Löytö avaa mahdollisuuksia hyödyntää marjojen nanovesikkeleitä ravitsemuksessa, lääkekehityksessä ja hyvinvointituotteissa. Tulevaisuudessa näitä vesikkeleitä voitaisiin käyttää lääkemolekyylien kohdentamisessa kudoksiin, mikä voisi vähentää lääkkeiden sivuvaikutuksia verrattuna perinteisiin menetelmiin.

Nanovesikkelien tutkimus on kansainvälisesti kasvava ala. Suomessa hilla ja muut pohjoisen havumetsävyöhykkeen marjat tarjoavat ainutlaatuisen tutkimuskohteen.

”Kotoisten marjojen ja myös puiden nanovesikkelitutkimus on uusi, monin tavoin lupaava tutkimusala. Muualla on aiemmin tutkittu esimerkiksi vihanneksia”, kertoo yliopistotutkija Soile Jokipii-Lukkari Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan tutkimusyksiköstä. ”Mustikallakin on terveysvaikutuksia, joten olemme sitä tutkineet ja onnistuneet jo eristämään myös mustikan nanovesikkeleitä”.

Parhaillaan tutkitaan myös kuusen nanovesikkeleitä, jotka esiintyvät bioaerosoleina. Niiden avulla voidaan saada uutta tietoa metsien terveysvaikutuksista ja ilmastonmuutoksen aiheuttamista muutoksista.

”Nanovesikkelit ovat osa luonnon kehittämää lajien välistä viestintäjärjestelmää. Ne muodostuvat RNA:sta, proteiineista ja metaboliiteista – eräänlaisesta biokielestä – joka ohjaa solujen toimintaa monin tavoin. Vesikkelitutkimus avaa uusia mahdollisuuksia ymmärtää, miten eliöt sopeutuvat ilmastonmuutokseen ja lajikirjon muutoksiin”, kertoo Oulun yliopiston kehitysbiologian professori Seppo Vainio.

”Nykytiedon perusteella voimme olettaa, että nanovesikkeleitä löytyy myös puolukasta ja muistakin Suomen marjoista”, Jokipii-Lukkari jatkaa. ”Jatkotutkimuksessa meitä kiinnostaa vesikkelien mahdollisuudet monella rintamalla, kuten marjojen ja eliöiden välisessä vuorovaikutuksessa mikro-RNA:n kautta.”

Tutkimuksen löydökset voivat myös vauhdittaa suomalaista elintarvike- ja hyvinvointiteollisuutta. Hillaa hyödynnetään jo esimerkiksi kosmetiikassa, mutta nanovesikkelien tunnistaminen antaa marjalle uudenlaista arvoa tulevaisuuden superruokana ja mahdollisena lääkinnällisenä raaka-aineena.

Nanovesikkeleitä eristetään esimerkiksi nanoselluloosa-kalvojen avulla, joita Oulun yliopiston kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusyksikkö on ollut mukana kehittämässä.

Uusi tutkimus hillan nanovesikkeleistä julkaistiin elokuussa 2025 Nanoscale-tiedelehdessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Seppo Vainio, Oulun yliopisto, Kvantum-instituutti, 040 747 0939, seppo.vainio@oulu.fi

Yliopistotutkija Soile Jokipii-Lukkari, Oulun yliopisto, ekologian ja genetiikan tutkimusyksikkö, 040 589 4287, soile.jokipii-lukkari@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Nanoselluloosasta edistyksellisiä vaahtomateriaaleja vedenpuhdistukseen, älypakkauksiin ja vihreään elektroniikkaan23.9.2025 05:06:00 EEST | Tiedote

Nanoselluloosa on kasvikuiduista valmistettava, uusiutuva nanomateriaali, jonka ainutlaatuisiin ominaisuuksiin kuuluvat keveys, erittäin hyvä lujuus ja suuri pinta-ala. Oulun yliopiston Mohammad Karzarjeddin väitöstyössä tutkittiin nanoselluloosaan perustuvia huokoisia vaahtomateriaaleja veden puhdistuksessa, älypakkauksissa ja langattoman tietoliikenteen sovelluksissa. Nämä uudet nanoselluloosasovellukset vähentävät riippuvuutta fossiilipohjaisista materiaaleista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye