Stadin Silakkamarkkinoiden tämän vuoden parhaat silakkatuotteet on valittu
Stadin Silakkamarkkinoiden avajaispäivän perinteiden mukaan ruoka- ja kaupunkikulttuurin asiantuntijoista koostuva silakkaraati on palkinnut markkinoiden parhaat silakkatuotteet. Taivassalolaiset Pirjo ja Reima Salonen voittivat molemmat kilpailun kategoriat. Stadin Silakkamarkkinoita vietetään Kauppatorilla lauantaihin 11. lokakuuta asti.

Vaihtuvin jäsenin 1970-luvulta asti toiminut silakkaraati valitsee vuosittain kolme parasta kalatuotetta Stadin Silakkamarkkinoiden tarjonnasta kahdessa eri kategoriassa. Parhaan perinteisen silakasta valmistetun maustekalan palkinnosta eli “vuoden maustekala” -sarjassa kilpaili tänä vuonna 6 tuotetta ja modernimpien kylmien silakkaherkkujen sarjassa “vuoden silakkayllätys” -tittelistä 15 tuotetta. Raati pisteytti tuotteet maun, ulkonäön, tuoksun ja koostumuksen mukaan.
Silakkayllätys-sarjassa voittajaksi julistettiin taivassalolaisten Pirjo ja Reima Salosen tillisilakka. Tuomariston vakuutti perinteinen ja kaunis presentaatio sekä ihanan tillinen maku. Sarjan toiselle sijalle sijoittui Kasalan kahvila-ravintolan chilisilakka, kolmannelle taivassalolaisen Liisa Vainion sitruunavalkosipulisilakka.
“Kaikki kilpailutuotteet olivat laadukkaita, ja erilaiset nyanssit erottuivat selkeästi. Maku ja koostumut ovat minulle tärkeimmät ominaisuudet – eniten arvostan makujen harmoniaa”, kuvailee silakkaraadin jäsen Miitta Sorvali.
Pirjo ja Reima Salonen voittivat myös vuoden perinteinen maustekala -sarjan pääpalkinnon. Tuomaristo ihastui erityisesti tuotteen moniulotteisuuteen, suolan ja makeuden tasapainoon sekä hyvään koostumukseen. Toiselle sijalle sijoittui Hannu Hellsten Pyhtäältä ja kolmannelle sijalle kotkalainen Sami Antikainen. Molemmissa sarjoissa palkitut tuotteet ovat myynnissä kalastajien myyntipisteillä niin kauan, kuin tuotteita riittää.
Silakkaraadissa kalaherkkuja arvioivat tänä vuonna näyttelijä Miitta Sorvalin lisäksi nuorisoneuvoston jäsen Eino Missi, Finlands Svenska Måltidsakademin keittiömestari Peter af Björksten, sosiaali-, terveys- ja pelastustoiminnan apulaispormestari Maarit Vierunen, kokki-ravintoloitsija ja muusikko Antto Melasniemi, ruokavaikuttajat Kia Arpia ja Petra Wettenranta, Finlands svenska Marthaförbundetin Sandra Mellgren, Helsingin kaupungin vesiliikenteestä vastaava projektipäällikkö Lennart Petterson ja ravintoloitsija Mikko Leisti sekä yllätysjäsen – suuri silakkaruokien ystävä – Lorenz Backman, joka saapui vierailemaan raatiin ja maistelemaan tuotteita. Backman ei ollut mukana pisteyttämässä tuotteita.
“Tuotteiden laaja kirjo yllätti. Tuotteissa näkyy perinteisyys – pitkät reseptiikan traditiot. Raati pohti sitä, miten uudet kohderyhmät kuten nuoret löytäisivät silakan. Oli kiinnostavaa myös käydä keskusteluja merellisyydestä ja ruokakulttuurista silakkamaistelujen äärellä”, kertoo silakkaraadin puheenjohtaja Lennart Petterson.
Stadin Silakkamarkkinat on avoinna Kauppatorilla sunnuntaista lauantaihin 5.–11.10.2025. Myyntiaika on sunnuntaista perjantaihin klo 9–19 ja lauantaina klo 9–16.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintäpäällikkö Anna Mäkelä, Helsingin tapahtumasäätiö, anna.makela@eventshelsinki.fi, puh. 050 581 4153
Kuvat

Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin tapahtumasäätiö
Stadin Silakkamarkkinoilla juhlitaan meren makuja ja syksyistä tunnelmaa24.9.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Stadin Silakkamarkkinat valtaa Helsingin Kauppatorin jälleen 5.–11. lokakuuta. Lähes 300-vuotinen perinne tuo noin 40 kalastajan ja ruokatoimijan käsityönä omilla resepteillä valmistetut kalatuotteet ja muut saaristolaisherkut merelliseen markkinaympäristöön. Tapahtuma käynnistyy perinteisesti lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina pormestarin avajaispuheella ja markkinoiden parhaiden silakkatuotteiden palkitsemisella.
Helsinki-päivä ytimessä -suurtapahtuma juhlistaa Helsingin syntymäpäivää4.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Torstaina 12. kesäkuuta juhlittava Helsingin syntymäpäivä muuttaa koko kaupungin elämysten näyttämöksi, luvassa on satoja maksuttomia tapahtumia. Tämän vuoden uutuutena Kampin aukioilla järjestetään päivän päätapahtuma Helsinki-päivä ytimessä, jonka ohjelmassa on live-musiikkia, elokuvanäytöksiä, liikunta-aktiviteetteja ja taidetta kaikenikäisille.
Viikonloppuna päättynyt Musica nova Helsinki juhli nykymusiikin monimuotoista kenttää17.2.2025 10:26:21 EET | Tiedote
Suomen suurinta nykymusiikin biennaalia Musica nova Helsinkiä juhlittiin jälleen 5.–15. helmikuuta. Yhdentoista festivaalipäivän aikana koettiin lähes 40 konserttia ja muuta tapahtumaa, jotka keräsivät noin 7000 kävijää. Osa konserteista välitettiin lisäksi kotiyleisöille Ylen kanavilla. Seuraavaa festivaalia vietetään alkuvuodesta 2027 Tuuli Lindebergin johdolla.
Suomen suurin nykymusiikkifestivaali Musica nova Helsinki käynnistyy keskiviikkona3.2.2025 09:34:05 EET | Tiedote
Musica nova Helsinki järjestetään jälleen 5.–15. helmikuuta 2025. Nykymusiikin suomalaiset ja kansainväliset tekijät, teokset ja tuotannot yhteen nivova festivaali tutkii tällä kertaa yhteistyön, yhteisöllisyyden ja verkostojen voimaa. Festivaaliohjelmaan kuuluvat muun muassa nykymusiikin johtaviin yhtyeisiin lukeutuvien Ensemble Musikfabrikin ja Ensemble Recherchen vierailut. Festivaalin puheohjelmassa keskustellaan muun muassa siitä, miten nykymusiikin maailmassa voitaisiin paremmin huomioida erilaiset ihmisryhmät.
75 000 kaupunkilaista kokoontui Kansalaistorille uudenvuoden viettoon1.1.2025 00:48:56 EET | Tiedote
Vuoden vaihtumista juhlittiin Helsingissä jälleen näyttävästi kaupunkilaisten yhteisessä juhlassa Kansalaistorilla. Alkuillan koko perheen disko ja loppuillan suurkonsertti keräsivät Kansalaistorille noin 75 000 kävijää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme