Iso joukko elintarvikeyrityksiä liittynyt jo uudelle energiatehokkuussopimusten kaudelle
Elintarviketeollisuus jatkaa määrätietoista työtään energiatehokkuuden parantamiseksi. Uudelle energiatehokkuussopimuksen kaudelle on sitoutunut jo 16 elintarvikealan yritystä. Pitkäjänteinen työ ja selkeät tavoitteet ovat tuottaneet huomattavia energiasäästöjä ja vievät alaa kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Elintarviketeollisuus on mukana energiatehokkuussopimusten uudella kaudella 2026–2035. Energiatehokkuussopimukset ovat valtion ja toimialojen yhdessä valitsema vapaaehtoinen keino, jonka avulla täytetään joustavasti EU:n energiatehokkuusdirektiivin velvoitteet Suomessa. Vapaaehtoinen sopimustoiminta on ollut menestyksekäs tapa edistää energiatehokkuutta alan yrityksissä jo vuodesta 2008.
Nykyisellä sopimuskaudella mukana on 54 alan yritystä eri puolilta Suomea. Ensi vuonna käynnistyvälle uudelle sopimuskaudelle ovat jo sitoutuneet liittymään Apetit Oyj, Atria Suomi Oy, Eckes-Granini Finland Oy Ab, Heino Group, Helsingin Mylly Oy Vaasa, Jepuan Peruna Oy, Linkosuon Leipomo Oy, Olvi Oyj, Porokylän Leipomo Oy, Raisio Oyj, Saarioinen Oy, Salico Oy, Snellman Kokkikartano Oy, Sucros Group, Valio Oy sekä Wursti Oy J&J.
– On hienoa, että yritykset jatkavat määrätietoista työtä energiatehokkuuden parantamiseksi, ja että näin moni on jo ilmoittanut uudelle kaudelle. Vapaaehtoisen toiminnan jatko edellyttää yritysten aktiivista osallistumista, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntija Laura Aalto sanoo.
Tulevalla sopimuskaudella yritysten tavoitteena on tehostaa energian käyttöä kymmenellä prosentilla. Tavoitteen etenemistä tarkastellaan vuonna 2030.
Energiatehokkuustoimet purevat ja säästöä syntyy
Energiatehokkuussopimuksia solmitaan kausittain, ja nykyinen sopimuskausi jatkuu vuoden 2025 loppuun.
Vuosina 2017–2024 sopimuksessa mukana olevat elintarvikealan yritykset toteuttivat yli 915 erilaista energiatehokkuustoimenpidettä ja investoivat yhteensä 53 miljoonaa euroa energiatehokkuuden parantamiseen. Nämä toimenpiteet säästävät energiaa noin 310 gigawattituntia vuodessa.
– Tulokset osoittavat, että elintarviketeollisuus on saavuttanut erinomaisia tuloksia nykyisellä sopimuskaudella ja ala ylitti energiansäästötavoitteensa jo vuonna 2022. Tästä on hyvä jatkaa kohti uutta sopimuskautta, Laura Aalto iloitsee.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura AaltoVastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntija
Puh:040 525 0395laura.aalto@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Kai Gyllström jatkaa ETL:n hallituksen puheenjohtajana24.11.2025 16:03:21 EET | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) on valinnut tänään syyskokouksessaan hallituksen vuodelle 2026.
Elintarviketeollisuudessa hyvä pöhinä – investoinnit ja työpaikat kasvoivat21.11.2025 08:59:06 EET | Tiedote
Suomalaisen elintarviketeollisuuden kannattavuuden elpyminen näkyy investointien ja työpaikkojen kasvuna. Alan yritykset arvioivat suotuisan kehityksen jatkuvan myös ensi vuonna, vaikka toimintaympäristö on edelleen epävarma ja kuluttajien kysyntä nahkeaa.
Muistuskutsu medialle: Elintarviketeollisuuden kasvu ja työllisyys – tuoreita tuloksia ja näkymät vuodelle 202618.11.2025 09:32:16 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotannon elpyminen alkoi viime vuonna. Kesällä kuulimme positiivisia uutisia alan investoinneista. Millainen tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2026? Miten Suomen ruuan hintakehitys vertautuu naapurimaihin?
Kutsu medialle: Elintarviketeollisuuden kasvu ja työllisyys – tuoreita tuloksia ja näkymät vuodelle 202614.11.2025 09:01:11 EET | Kutsu
Elintarviketeollisuuden vipuvaikutus työllisyyteen on eri toimialoista suurin, joten alan kasvulla on kokoaan suurempi merkitys kansantaloudelle. Suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotannon elpyminen alkoi viime vuonna. Kesällä kuulimme positiivisia uutisia alan investoinneista. Millainen tilanne nyt? Entä miltä näyttää vuosi 2026? Miten Suomen ruuan hintakehitys vertautuu naapurimaihin?
KUTSU medialle Geopolitiikka ruokapöydässä -syysseminaariin 24.11.202511.11.2025 13:04:45 EET | Kutsu
Ruoka-ala rakentaa menestystä maailmassa, joka muuttuu kovaa vauhtia ympärillämme. Murrosten aikakaudella elintarviketeollisuuden eli ruokia ja juomia valmistavien yritysten on kyettävä ennakoimaan uusia olosuhteita ja sopeutumaan niihin. Alaan vaikuttavat sekä säädösympäristön muutokset, alkutuotannon satovaihtelut että geopoliittiset tapahtumat. Elintarviketeollisuus nostaa geopolitiikan ruokapöytään. Miten Suomi ja suomalainen ruoka-ala pärjäävät? Miten uusi aikakausi näkyy ruoka-alalla?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme