Iso joukko elintarvikeyrityksiä liittynyt jo uudelle energiatehokkuussopimusten kaudelle
Elintarviketeollisuus jatkaa määrätietoista työtään energiatehokkuuden parantamiseksi. Uudelle energiatehokkuussopimuksen kaudelle on sitoutunut jo 16 elintarvikealan yritystä. Pitkäjänteinen työ ja selkeät tavoitteet ovat tuottaneet huomattavia energiasäästöjä ja vievät alaa kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Elintarviketeollisuus on mukana energiatehokkuussopimusten uudella kaudella 2026–2035. Energiatehokkuussopimukset ovat valtion ja toimialojen yhdessä valitsema vapaaehtoinen keino, jonka avulla täytetään joustavasti EU:n energiatehokkuusdirektiivin velvoitteet Suomessa. Vapaaehtoinen sopimustoiminta on ollut menestyksekäs tapa edistää energiatehokkuutta alan yrityksissä jo vuodesta 2008.
Nykyisellä sopimuskaudella mukana on 54 alan yritystä eri puolilta Suomea. Ensi vuonna käynnistyvälle uudelle sopimuskaudelle ovat jo sitoutuneet liittymään Apetit Oyj, Atria Suomi Oy, Eckes-Granini Finland Oy Ab, Heino Group, Helsingin Mylly Oy Vaasa, Jepuan Peruna Oy, Linkosuon Leipomo Oy, Olvi Oyj, Porokylän Leipomo Oy, Raisio Oyj, Saarioinen Oy, Salico Oy, Snellman Kokkikartano Oy, Sucros Group, Valio Oy sekä Wursti Oy J&J.
– On hienoa, että yritykset jatkavat määrätietoista työtä energiatehokkuuden parantamiseksi, ja että näin moni on jo ilmoittanut uudelle kaudelle. Vapaaehtoisen toiminnan jatko edellyttää yritysten aktiivista osallistumista, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntija Laura Aalto sanoo.
Tulevalla sopimuskaudella yritysten tavoitteena on tehostaa energian käyttöä kymmenellä prosentilla. Tavoitteen etenemistä tarkastellaan vuonna 2030.
Energiatehokkuustoimet purevat ja säästöä syntyy
Energiatehokkuussopimuksia solmitaan kausittain, ja nykyinen sopimuskausi jatkuu vuoden 2025 loppuun.
Vuosina 2017–2024 sopimuksessa mukana olevat elintarvikealan yritykset toteuttivat yli 915 erilaista energiatehokkuustoimenpidettä ja investoivat yhteensä 53 miljoonaa euroa energiatehokkuuden parantamiseen. Nämä toimenpiteet säästävät energiaa noin 310 gigawattituntia vuodessa.
– Tulokset osoittavat, että elintarviketeollisuus on saavuttanut erinomaisia tuloksia nykyisellä sopimuskaudella ja ala ylitti energiansäästötavoitteensa jo vuonna 2022. Tästä on hyvä jatkaa kohti uutta sopimuskautta, Laura Aalto iloitsee.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura AaltoVastuullisuuden ja kestävän kehityksen asiantuntija
Puh:040 525 0395laura.aalto@etl.fiTietoa julkaisijasta
Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. Tavoitteenamme on uudistuva ja vetovoimainen ruoka-ala, joka luo hyvinvointia koko Suomeen.
Elintarviketeollisuusliiton toiminnan piirissä olevat noin 600 yritystä kattavat kaikki elintarviketeollisuuden toimialat ja elintarviketeollisuuden tuotannon Suomessa lähes kokonaan.
Elintarviketeollisuus on Suomessa kolmanneksi suurin teollinen toimiala, joka työllistää 40 000 henkeä. Ruokia ja juomia valmistavia yrityksiä toimii kaikkialla maassamme.
Koko ruoka-ala (alkutuotanto, elintarviketeollisuus, päivittäistavarakauppa ja ruokapalvelut) työllistää Suomessa yhteensä 320 000 henkeä, kun välilliset vaikutukset lasketaan mukaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elintarviketeollisuusliitto ry
Elinvoimaa ruoka-alalta – ETL:n maakuntakiertue starttaa Lahdesta17.9.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) järjestää yhdessä jäsenyritystensä kanssa maakunnallisia keskustelutilaisuuksia kuluvan syksyn ja alkuvuoden 2026 aikana. Tilaisuudet kutsuvat alueiden ja kuntien päättäjiä vaihtamaan näkemyksiä ruoka-alan toimintaolosuhteista ja alan huomioimisesta päätöksenteossa.
Budjettiriihen linjauksissa huoltovarmuus ja kasvu kulkevat käsi kädessä3.9.2025 09:50:27 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) korostaa, että elintarviketeollisuus on olennainen osa Suomen huoltovarmuutta ja omavaraisuutta. Alan yritykset tarvitsevat ennakoitavan säädösympäristön, joka mahdollistaa kestävän kasvun ja turvaa vakaan kotimaisen kysynnän. Tuloverotuksen ja ruuan arvonlisäverotuksen keventäminen lisäävät kotimaista ostovoimaa. Ehdotettu virvoitusjuomaveron kiristys sen sijaan uhkaa kotimaisen juomateollisuuden kannattavuutta ja vähentää alan työpaikkoja.
ETL:n terveiset budjettiriiheen: Vakaa ja ennakoitava politiikka turvaa ruoka-alan kasvun14.8.2025 11:47:12 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) muistuttaa päättäjille syksyn budjettiriihen alla, että ruoka-alan yritykset tarvitsevat selkeän ja vakaasti linjatun toimintaympäristön, jossa ne voivat kasvaa, investoida ja kehittää toimintaansa yli hallituskausien. Tällaiset toimintaolosuhteet varmistetaan pitkäjänteisellä ja ennakoitavalla politiikalla.
ETL: Koko ruoka-ala huomioitava EU:n budjetissa16.7.2025 18:43:17 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) haluaa varmistaa pohjoisten erityisolosuhteiden huomioimisen EU:n tulevassa budjetissa, jotta ruuantuotanto olisi mahdollista koko unionissa. Liitto varoittaa, että suunniteltu suuryrityksiä koskeva EU-vero uhkaisi investointeja ja työllisyyttä myös suomalaisessa elintarviketeollisuudessa. ETL korostaa, että alan kilpailukyvyn parantaminen edellyttää kohdennettua EU-rahoitusta.
Biokaasun potentiaali hyödynnettävä energia- ja ilmastopolitiikassa7.7.2025 11:55:49 EEST | Tiedote
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) esittää teollisen mittakaavan biokaasun tuotannon lisäämistä ja lannoiteomavaraisuuden vahvistamista ruokaturvan ja ilmastotavoitteiden yhteensovittamiseksi energia- ja ilmastostrategiassa. Biokaasun tuotannon lisääminen voisi tuoda 5 000 uutta työpaikkaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme