Koivun tuohesta syntyy mikrobien kasvua estävää yhdistettä

Koivun tuohi sisältää kuivapainostaan noin kolmanneksen verran betuliinia, joka tähän asti on yleensä poltettu muun kuoren mukana. Betuliinilla on kuitenkin paljon käyttömahdollisuuksia, joiden lista pitenee tutkimusten edetessä.
Betuliinia käytetään nykyisin lähinnä kosmetiikkateollisuudessa, mutta viime aikoina betuliinin bakteereja torjuvat vaikutukset ovat myös herättäneet kiinnostusta.
– Useiden pieneliöiden ja virusten kasvava lääkeresistenssi on maailmanlaajuinen ongelma. Tarve kehittää uusia lääkeaineita niitä vastaan kasvaa koko ajan, toteaa Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa väittelevä Sami Alakurtti.
Alakurtti on tutkinut betuliinin antimikrobisia vaikutuksia tarkemmin syntetisoimalla erilaisia betuliinipohjaisia yhdisteitä. Yhdisteiden tehokkuutta testattiin soluviljelmissä alfaviruksia, Leishmania-suvun alkueläimiä ja keuhkoklamydiabakteeria vastaan.
Monet tutkitut betuliinijohdannaiset estivät alfavirusten ja keuhkoklamydiaa aiheuttavan Chlamydia pneumoniae -bakteerin kasvua vielä siinäkin vaiheessa, kun aineen pitoisuus läheni sadastuhannesosia. Tehokkain johdannainen tappoi puolet keuhkoklamydiabakteereista tätäkin huomattavasti laimeammassa liuoksessa.
– Keuhkoklamydiassa, samoin kuin alfaviruksella, betuliinirunkoiset aineet edustavat täysin uutta yhdisteryhmää. Tällä hetkellä markkinoille tulevat uudet antibiootit ovat usein perusrakenteeltaan vanhojen kaltaisia ja niille bakteerit kehittävät resistenssin hyvinkin nopeasti. Uuden potentiaalisen yhdisteryhmän löytyminen voisi olla ratkaisu tähän ongelmaan, Sami Alakurtti sanoo.
_________________________________
DI Sami Alakurtti väittelee 6.9.2013 kello 12 Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa aiheesta "Synthesis of betulin derivatives against intracellular pathogens" (Betuliinijohdannaisten syntetisointi solunsisäisiä patogeenejä vastaan). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Auditorio 1041, Biokeskus 2, Viikinkaari 5.
Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.
Lisätiedot:
Sami Alakurtti, puh. 040 351 4964
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Tutkimus paljastaa haasteet inklusiivisten arvojen toteutumisessa perusopetuksessa16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Oppimisen tuen uudistukseen lähdetään tilanteessa, jossa vastuu inkluusion tulkinnasta ja toteutuksesta uhkaa valua kunnille.
Saimaannorppa on Saimaatakin vanhempi12.6.2025 14:30:24 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus paljastaa, että saimaannorppa on evolutiivisesti selvästi eriytyneempi kuin aikaisemmin on tiedetty. Tutkijat ehdottavatkin, että alalajin sijasta saimaannorpan tulisi olla oma itsenäinen lajinsa.
Täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen käytössä isoja maakohtaisia eroja12.6.2025 11:08:32 EEST | Tiedote
Suomessa täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen (CAM) käyttö laski yleisellä tasolla vuodesta 2014 vuoteen 2023. CAM-hoitojen käyttö on kokonaisuutena tarkastellen pysynyt suhteellisen vakaana viimeisenä vuosikymmenenä Euroopassa. CAM-hoitojen käytössä on kuitenkin jyrkkiä eroja maiden välillä.
Leikkausten jälkeisissä laskimotukos- ja verenvuotoriskeissä huomattavia eroja12.6.2025 09:02:16 EEST | Tiedote
Yli 10 miljoonan potilaan tiedot kattava tutkimus osoittaa, että riskit vaihtelevat huomattavasti leikkaustyypistä riippuen, mikä korostaa yksilöllisen riskinarvioinnin tärkeyttä. Tutkijat kehittivät uuden työkalun leikkauskomplikaatioiden riskien arviointiin.
Ultraprosessoitu ruoka saattaa vaikuttaa aivoihin ja johtaa ylensyöntiin11.6.2025 08:37:27 EEST | Tiedote
Laaja kansainvälinen tutkimus löysi yhteyden ultraprosessoidun ruoan ja aivojen rakenteellisten muutosten välillä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme