Biopankki.fi-sivusto tarjoaa ajankohtaista tietoa suomalaisista biopankeista

Biopankkilain voimaantulon myötä moni meistä voi jo ensi vuoden alussa olla tilanteessa, jossa lääkärikäynnin yhteydessä tiedustellaan halukkuuttamme osallistua biopankkitutkimukseen. Juuri avattu biopankki.fi-sivusto vastaa tällaisen tilanteen herättämiin kysymyksiin.
Biopankki eroaa perinteisistä tutkimusnäytekokoelmista siten, että biopankkiin ei kerätä näytteitä vain yhtä tiettyä tutkimusta varten, vaan myös erilaisiin tuleviin tutkimustarpeisiin. Biopankkilain tavoitteena on sekä edistää lääketieteellistä tutkimusta että turvata näytteenluovuttajien oikeudet.
Biopankkilaki parantaa kansalaisten, niin terveiden tutkittavien kuin potilaidenkin, mahdollisuutta saada tietoa meneillään olevista tutkimushankkeista. Laki antaa tarkkoja määräyksiä näytteenluovuttajan itsemääräämisoikeuden ja yksityisyyden suojan lisäksi monista biopankkien toimintaan liittyvistä yksityiskohdista. Ensimmäiset uuden lainsäädännön määritelmän mukaiset biopankit aloittavat todennäköisesti toimintansa Suomessa jo ensi vuoden alussa. Prosessi on käynnissä jo monissa sairaanhoitopiireissä, ja lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL valmistelee biopankin muodostamista laajoista väestöaineistoihin perustuvista näytekokoelmistaan. THL ja Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM ovat jo yhdessä perustaneet Meilahden kampusalueelle Suomen teknisesti edistyksellisimmän, biopankkinäytteiden prosessointiin, säilyttämiseen ja jakeluun tarkoitetun MIBI (Meilahti Integrated Biobank Infrastructure) -yksikön.
Nyt voimaan astunut biopankkilaki ja sen myötä perustettavat biopankit lisäävät kansalaisten tarvetta saada ajantasaista tietoa biopankkitoiminnasta. Tiedon saannin helpottamiseksi suomalaisten biopankkitoimijoiden verkosto BBMRI.fi on avannut biopankki.fi-sivuston. Sivustolle kerätään ajan tasalla olevaa tietoa suomalaisista biopankkihankkeista ja biopankkitutkimuksesta sekä näytteenluovuttajan oikeuksista suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Jokainen biopankki tulee myös ylläpitämään omaa sivustoaan, joilta löytyy tarkempaa tietoa kyseisen biopankin toiminnasta ja palveluista.
Lisätietoja:
Kimmo Pitkänen
Kehittämispäällikkö, FT, Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM
kimmo.pitkanen@helsinki.fi
puh. 09 191 25734
Kaisa Silander
Erikoistutkija, FT, Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM ja THL
kaisa.silander@thl.fi
puh. 040 567 1483
***********************
Ystävällisin terveisin
Päivi Lehtinen, tiedottaja, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi
050 406 2043
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Viikin lehmät kirmasivat laitumelle – lataa riemukkaat videot median käyttöön!3.5.2025 13:26:46 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat kirmanneet iloiten laitumelle Viikin tutkimustilalla ensimmäisen kerran talven jälkeen. Perinteikäs koko perheen tapahtuma keräsi yleisöä laitumen laidalle Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen lauantaina 3.5. arviolta 6 000 henkeä.
Polttavaa tiedettä, viileitä tanssimuuveja – Suomeen voitto kansainvälisessä tiedeviestintäkilpailussa2.5.2025 13:17:05 EEST | Tiedote
Sulo Roukan ja monitaiteellisen tiimin tanssiaskeleet toivat voiton arvostetun Science-lehden Dance Your Ph.D. -kilpailussa.
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme