Luonnontieteellinen museo 100 v. – kurkista kulisseihin!
Museon satavuotissyntymäpäiviä vietetään 26.9.
Luonnontieteellinen museo on seissyt paikoillaan jo sata vuotta, mutta seinien sisällä tapahtuu kaiken aikaa: eläintieteen tutkimus etenee ja yleisönäyttelyitä rakennetaan.
Museorakennuksen merkkipäivänä yleisö pääsee kurkistamaan kulisseihin: kansalliskokoelmiin, joissa säilytetään muun muassa arviolta 9 miljoonaa hyönteisnäytettä ja laboratorioon, jossa metsästetään dna:ta. Kierroksella poiketaan myös konservaattorien verstaassa, jossa eläinten luista ja nahoista syntyy niin täytettyjä eläimiä näyttelyihin kuin näytteitä tieteellisiin kokoelmiin.
Kokoelmakierrokset lähtevät aulassa seisovan norsun luota 20 minuutin välein, klo 9.20–17.20. Kierroksen kesto on n. 40 min, ryhmäkoko maks. 15 hlö. Kierrokset täytetään saapumisjärjestyksessä, ilmoittautuminen kassalla. Kierroksia on tarjolla rajoitettu määrä.
Kokoelmatilat ovat sokkeloisia, käytävät paikoin kapeita ja reitillä on myös portaita, joissa kulku voi olla vaivalloista.
Kirahveja kimnaasissa -historiaopastukset
Opastukset kuljettavat kävijän museorakennuksen värikkäisiin vaiheisiin, joihin on kuulunut niin venäläisiä koulupoikia kuin kadettielämää. Eläimet muuttivat museoon jo vuonna 1923, jolloin Helsingin yliopiston hankki rakennuksen kokoelmilleen.
Kirahveja kimnaasissa -historiaopastukset lähtevät ala-aulasta tunnin välein, alkaen klo 9.30 ja viimeinen opastus alkaa klo 16.30
Kierros kestää n. 50 min. Museon näyttelytilat ovat esteettömiä. Kierroksia on tarjolla rajoitettu määrä.
Tutustu itsenäisesti
Kokoelmakierrosten ja historiaopastusten ohessa voi tutustua tutkijoiden työhön ja yleisönäyttelyihin.
Toisen kerroksen työpajassa kurkistetaan tutkijan kanssa mikroskooppiin ja selvitetään, montako karvaa kovakuoriaisen jalassa on ja katsotaan kärpästä silmästä silmään.
Viereisessä Aleksanterissa pyörii eläintieteen kokoelmista kertova esitys ja paikalla on asiantuntija vastaamassa kysymyksiin. Monitoimitila Aleksanteri sijaitsee jääkarhusta vasemmalle.
Kokoelmakierrokset, historiaopastukset ja muu tarjonta sisältyvät pääsylipun hintaan!
Tervetuloa juhlistamaan satavuotiasta museota!
Lisätietoa
Museorakennuksessa sijaitsevat Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen eläintieteen tutkimusyksikkö ja yleisönäyttelyt.
Luomus on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat ovat vallanneet kaksi kasvitieteellistä puutarhaa.
Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan myös muissa yleisökohteissamme: Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa. Osa geologisista ja paleontologisista näytteistämme on esillä yliopistomuseon yhteydessä toimivassa Mineraalikabinetissa.
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS
www.luomus.fi
Luonnontieteellinen museo
Pohjoinen Rautatiekatu 13 (Helsinki)
Pääsymaksu 5/10 e
Luonnontieteellinen museo on avoinna ti–ke ja pe klo 9–16, to 9–18 ja la–su 10–16, maanantaisin museo on suljettu. Joka kuukauden ensimmäisenä torstaina museoon on ilmainen sisäänpääsy klo 16–18.
Lisätietoa: www.luomus.fi/museo
Luonnontieteellinen museo Facebookissa: www.facebook.com/luonnontieteellinenmuseo
Luomuksen linnustonseuranta Facebookissa: www.facebook.com/Linnustonseuranta
Museorakennuksen historiaa: www.luomus.fi/keskusmuseo/historia/ltm/
Kuvia median käyttöön:
Näkymä vanhasta nisäkässalista (kuva: Luomus)
Rapu kansalliskokoelmista (kuva: Marika Turtiainen)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura HiisivuoriTiedottaja, LUOMUS
Puh:+358 50 576 2960laura.hiisivuori@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Unella ja kehon lämmöllä voi olla yllättävä vaikutus masennuslääkkeiden tehoon23.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset haastavat nykykäsityksen masennuslääkkeiden vaikutusmekanismeista ja avaavat oven uudenlaisiin hoitotapoihin.
Pingviininkakka voi vaikuttaa merkittävästi Antarktiksen ilmastoon23.5.2025 06:25:00 EEST | Tiedote
Etelämantereen rannikolla pingviinien ulosteista peräisin oleva ammoniakki on merkittävä tekijä ilmastoon vaikuttavien pienhiukkasten muodostumisessa. Tämä voi vaikuttaa pilvien muodostumiseen ja sitä kautta alueen ilmastoon.
Tehokasta ja turvallista kivunlievitystä lapsille22.5.2025 12:44:23 EEST | Tiedote
Nenänsisäisesti annosteltava deksmedetomidiini lievittää tehokkaasti kipua ja vähentää ahdistusta päivystyksessä tehtävien kivuliaiden toimenpiteiden aikana.
Monimuotoisuus on avain ekosysteemien vakauteen22.5.2025 11:11:57 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston johtamassa laajassa yhteistyötutkimuksessa tarkasteltiin 900 lajia 20 vuoden aikana ja osoitettiin, että eliöyhteisöjen monimuotoisuus lisää ekosysteemien vakautta ja suojelee niitä muuttuvassa ympäristössä.
Long Covidin perinnöllinen riskitekijä tunnistettu22.5.2025 08:48:16 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston johtama kansainvälinen long Covid -geenitutkimus yli miljoonan henkilön aineistossa tunnisti perinnöllisiä tekijöitä, jotka altistavat koronavirusinfektion jälkeisille pitkäkestoisille oireille, kuten lamaannuttavalle väsymykselle, pitkittyneelle yskälle, aivosumulle ja verenpaineen heittelylle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme